Maverick33 Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Witam Postanowiłem swój projekt Jelcza zrobić w dwóch wersjach - wersji kartonowej oraz w wersji do samodzielnego wydruku i złożenia - plastik (ABS, PLA) A dlaczego skala 1:25 - ano dlatego że wiele podzespołów będzie mi potrzebnych do innych wersji Jelczy. Tak wyglądają po sklejeniu kartonowe Także wersja kartonowa została skończona. Czas przyszedł na wersję plastikową W założeniu model ma dać się prawie w całości wydrukować na drukarkach drukujących ABS lub PLA. Na dzień dzisiejszy zaprojektowane zostały już takie elementy jak część kabiny, błotniki, przedni zderzak, zbiorniki paliwa, opony, mosty. Sukcesywnie element będą drukowane i będę tu starał się pokazać efekty graficzne i po wydruku. Oczywiście elementy będą musiały zostać poddane obróbce - szlifowanie oraz wygładzanie acetonem. Model oczywiście będę tez składał. A oto graficze efekty. Tu już kilka elementów wydrukowanych z tego tylko zderzak wygładzony acetnem i przeszlifowany jutro wstawie zdjęcia następnych elementów kabiny które sie aktualnie drukują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Mroczkowski Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 No ładnie, kibicuje! Odlać w żywicy i sprzedawać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Po co odlewać - koszt wydruku dużo tańszy od robienia formy i odlewania - ale myślę, że będzie to fajna baza do zrobienia modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Mroczkowski Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 A przeskalować na bardziej plastikową skale 1:35 przy wydruku 3D jest trudne? I sam wydruk, jak z jakością? Wiem że gdzieś był temat na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jejfan1 Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Czy masz może kartonową wersję do druku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 15, 2014 Author Share Posted December 15, 2014 Mam - będzie wydana ale nie w tym już roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzymczaS Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Podziwiam cię za taką pracę,ja nie dałbym rady tego zrobić. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejon26 Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 To powoli kończy się era kupowania modeli w formie fizycznej (idziesz do sklepu i kupujesz) teraz będzie można kupić przez internet i sobie w domu wydrukować. Podziwiam i kibicuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Po co odlewać - koszt wydruku dużo tańszy od robienia formy i odlewania - ale myślę, że będzie to fajna baza do zrobienia modelu A możesz w przybliżeniu podać koszt wydruku? Siedzę dość sporo w 3D i chętnie bym się w to pobawił, jeśli cena nie zwali mnie z nóg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 halset - 1 kg ABS kosztuje mnie jakieś 40 zł z wysyłką - jak dotychczas to to co wydrukowałem pochłoneło 80 m ze szpuli. także jak skończę to podam całkowity koszt wydruku. 1 KG to jakieś 400 m ABS A teraz pierwsze próby sklejenia tego co się wydrukowało. Jak na ą technologię dość spasowane wszystko wyszło - co najwyżej musiałem troszkę zeszlifować krawędzie . Wszystkie strony widoczne kabiny są gładkie bo są od strony stołu grzewczego. Nie zgłębiam się aktualnie nad jakością sklejania tylko na spasowaniu. na koniec większość elementów i tak wygładzę acetonem. A teraz parę zdjęć tył kabiny musiałem zastąpić elemenem wyciętym z kartonu bo przez nieuwage uszkodziłem tylną ścianę a nie chciałem już czekać na wydruk drugiej Jutro myślę nad zamknięciem kabiny - drukuje się deska oraz rama przedniej szyby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajtok Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Bardzo mnie zainteresował ten temat a w szczególności wydruk 3D. Widzę , ze jakość wydruku jest całkiem dobra. Czy mógłbyś podać trochę więcej szczegółów dotyczących samej drukarki - model, numer, nazwa, może cenę drukarki lub jej dystrybutorów .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 Drukarka DaVinci 1.0 - cena jakies 2 400 zł - ale jak poszukasz na aledrogo to powinieneś znaleźć tańsze drukarki. Najlepiej troszke najpierw poczytaj o tego typu drukarkach - bo nie nadaja się one do wydruków drobiazgów i wydruków o wysokiej jakości . Przy tego wydrukach troszke trzeba poświęcic czasu na obróbke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawekmalysek Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Przy tego wydrukach troszke trzeba poświęcic czasu na obróbke. delikatnie to ująłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 No ale dla modelarza chyba troszkę szlifowania nie jest obce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajtok Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 Jak zaplanowałem tak dzis zamknalem kabine. dokleiłem przód - dopasowałem drzwi, i przymierzyłem deske z przyrządami. Teraz szlifowanie,szpachla, farba podkładowa i właściwe malowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 Co by nie było ,że nic się nie dzieje w temacie - prace trwają troszkę wolniej niż zakładałem bo pracuje tez nad innymi projektami i troszkę zajmuje mi projektowanie części Kabina już w komplecie z nałożonym podkładem i pierwsze szlifowanie wersja 3D dostała już ramę pod kontener - rama już wydrukowana i czeka na sklejenie, główna rama jest w trakcie rozrysowyania pod druk - kwestia przemyślenia długości elementów i podziału gdyż pole robocze drukarki to 20cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariano Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 To te same modele, co na oficjalnych stoiskach Jelcza? http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=15256 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted January 18, 2015 Author Share Posted January 18, 2015 Ten model akurat nie był na stoisku Jelcza tylko firmy która produkuje kontenery dowódcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts