Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czym lepiej maskować? Blue-tackiem czy maskolem? Blue-tack jest fajny ale przyczepi się to czasami ciężko go ściągnąć. Jakie wy macie patenty na to?

Przede wszystkim maskol daje ostra krawedz, blu-tackiem kladac waleczki i nie rozplaszczajac ich mozesz uzyskac lagodne przejscie.

Napisano
Czym lepiej maskować?
A co chcesz maskować? To jest ważne pytanie. Kontynuacja na końcu wypowiedzi.
Blue-tackiem czy maskolem?
A co byś powiedział na dołączenie do tej listy taśmy maskującej' date=' folii oracal, chusteczek higienicznych, waty, plasteliny i papieru?
Blue-tack jest fajny
A te pozostałe jakie fajne czasami bywają.
ale przyczepi się to czasami ciężko go ściągnąć.
A MicroMask to dopiero bydle zaschnięte.

A niektórym modelarzom się zdarza przed przylepieniem do modelu poprzylepiać se do nogawek od spodni' date=' alebo czegosik inszego co zmniejsza przylepność.

Jakie wy macie patenty na to?
A różne i różniste. Dlatego pytam co chcesz maskować bo wtedy mogę coś podpowiedzieć, albo powiedzieć, że sorrki, ale akurat tego nie maskowałem.
Napisano

Weżmy na widelec takiego miga-29 albo su-27. Chodzi mi o ostre przejścia kolorów. Sam robie teraz F-5 tiger II i są tam ostre przejśćia kolorów. Maluje aerfografem więc z ręki mi to nie wyjdzie więc musze się posiłkować maskolem albo cienką wartswą blue-tacka.

Napisano

Wbrew powszechnej opinii używając wałeczków z Maskola, Patafixa czy Blue Tacka można zrobić stosunkowo ostre granice przejść kolorów - wystarczy natrysnąć farbę pod wałeczek (ale bez przesady, żeby się nie tam nie rozlała) i będzie dobrze.

Co do Blue Tacka, to faktycznie ma on czasami brzydki zwyczaj zostawania na przyklejonych powierzchniach, ale bardzo łatwo można go usunąć: dotykając go innym kawałkiem Blue Tacka - wtedy bardzo łatwo się do niego przykleja i można tak oczyścić dowolną powierzchnię, nawet zagłębienia i szpary.

Napisano
Weżmy na widelec takiego miga-29 albo su-27. Chodzi mi o ostre przejścia kolorów. … więc musze się posiłkować maskolem albo cienką wartswą blue-tacka.
Dzięki za podpowiedź.

Tu akurat bym starał się zastosować taśmy maskujące Tamiya przy granicy kolorów.

Wnętrza obszarów wypełniałbym maskolem, bo łatwo zastosować, lub przyklejał papier na blue-tack, albo „zwykłą taśmę malarską” zrobiwszy wcześniej to co pisałem powyżej.