Paluchtomcio Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Czym lepiej maskować? Blue-tackiem czy maskolem? Blue-tack jest fajny ale przyczepi się to czasami ciężko go ściągnąć. Jakie wy macie patenty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Czym lepiej maskować? Blue-tackiem czy maskolem? Blue-tack jest fajny ale przyczepi się to czasami ciężko go ściągnąć. Jakie wy macie patenty na to? Przede wszystkim maskol daje ostra krawedz, blu-tackiem kladac waleczki i nie rozplaszczajac ich mozesz uzyskac lagodne przejscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Czym lepiej maskować?A co chcesz maskować? To jest ważne pytanie. Kontynuacja na końcu wypowiedzi.Blue-tackiem czy maskolem?A co byś powiedział na dołączenie do tej listy taśmy maskującej' date=' folii oracal, chusteczek higienicznych, waty, plasteliny i papieru?Blue-tack jest fajnyA te pozostałe jakie fajne czasami bywają.ale przyczepi się to czasami ciężko go ściągnąć.A MicroMask to dopiero bydle zaschnięte.A niektórym modelarzom się zdarza przed przylepieniem do modelu poprzylepiać se do nogawek od spodni' date=' alebo czegosik inszego co zmniejsza przylepność. Jakie wy macie patenty na to?A różne i różniste. Dlatego pytam co chcesz maskować bo wtedy mogę coś podpowiedzieć, albo powiedzieć, że sorrki, ale akurat tego nie maskowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Weżmy na widelec takiego miga-29 albo su-27. Chodzi mi o ostre przejścia kolorów. Sam robie teraz F-5 tiger II i są tam ostre przejśćia kolorów. Maluje aerfografem więc z ręki mi to nie wyjdzie więc musze się posiłkować maskolem albo cienką wartswą blue-tacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Wbrew powszechnej opinii używając wałeczków z Maskola, Patafixa czy Blue Tacka można zrobić stosunkowo ostre granice przejść kolorów - wystarczy natrysnąć farbę pod wałeczek (ale bez przesady, żeby się nie tam nie rozlała) i będzie dobrze. Co do Blue Tacka, to faktycznie ma on czasami brzydki zwyczaj zostawania na przyklejonych powierzchniach, ale bardzo łatwo można go usunąć: dotykając go innym kawałkiem Blue Tacka - wtedy bardzo łatwo się do niego przykleja i można tak oczyścić dowolną powierzchnię, nawet zagłębienia i szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Weżmy na widelec takiego miga-29 albo su-27. Chodzi mi o ostre przejścia kolorów. … więc musze się posiłkować maskolem albo cienką wartswą blue-tacka.Dzięki za podpowiedź.Tu akurat bym starał się zastosować taśmy maskujące Tamiya przy granicy kolorów. Wnętrza obszarów wypełniałbym maskolem, bo łatwo zastosować, lub przyklejał papier na blue-tack, albo „zwykłą taśmę malarską” zrobiwszy wcześniej to co pisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi