Skocz do zawartości

T-90 Zvezda skala 1:35

Przemek R

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie napisze ze miałem dość długą przerwę od modelarstwa (około 6 lat), ostania praca jaka ujrzała galerie to viewtopic.php?f=68&t=7513

Chciałbym wykonać ten model ze szczególnym zwróceniem uwagi nie na meteorytyk i poprawność realnego czołgu a czyste sklejenie całości i w miarę ładne pomalowanie

Tak jak pisałem wyżej model na pewno będzie bez waloryzacji i wkładu własnego , ale jest skłonny przyjąć każda sugestie która będę wstanie wykonać...

Wahałem się trochę z tym warsztatem , patrząc na model jakie wykonują koledzy miałem mieszane uczucia ale co tam nie od razu Kraków zbudowali

Liczę na komentarze i pomoc kolegów w pracach nad modelem

Dzisiaj miałem chwilkę i oto efekt moich prac na wieżą :

9955eaf99b31ac10m.jpg 10dc9658c1c7ddd2m.jpg b512bdad93f05aabm.jpg

Niektóre elementy na wież są przymierzone na sucho ... 3 godzinki klejenia i ten piękny zapach kleju aż milo do tego wracać

A taka skonstruowałem maszyn do malowania :

248bf8da2f506b0fm.jpg

Mam nadziej ze przerwa świąteczna pozwoli mi usiać znów przy modelu , pozdrawiam i życzę Wesoły Świat.

Witam,

już po świętach wiec miale chwile żeby posiedzieć przy modelu , model skleja się przyjemnie nie wymaga zbyt wiele pracy. Niewiele nadlewek i nie stosowałem szpachli co bardzo mnie cieszy Model ma bardzo dużo drobnych części na wieży i to co prezentują zdjęcia jest w dużym stopniu złożone na sucho (nie ukrywam ze jestem przerażony malowaniem ) , mam nadzieje ze nie przyklejanie wszystkich elementów pozwoli mi lepiej pomalować model

Kilka zdjęć z tego co udało mi się ulepić :

9d9fec315d61d6d0m.jpga920e03c50868bbam.jpg5f56f65ae31ca63dm.jpgc5419544042313aem.jpg8e8697d0a15eba13m.jpgee66ebfaaa65d0ccm.jpg

Tak to wygląda na chwile obecna , czekam na wszelakie komentarze i sugestie

Obsesyjna chęć poprawy wszystkich błędów merytorycznych w tym modelu, o mało nie przyprawiła mnie o zawał. Tak, jak już kiedyś napisałem, jest to model dla tych, którzy lubią przerabiać modele, lub tych, którzy nie czepiają się szczegółów. a zatem, nie czepiaj się detali kolego i walcz. Mam nadzieję że czołguś będzie w tym malowaniu:

252416-01-02jpgcrop_display_zps93b50969.jpg

Dla mnie osobiście 90-ka w tym malowaniu, to jedyna, słuszna koncepcja . Pozdrawiam

Jakbyś jeszcze poprawił prezentację zdjęć...

5f56f65ae31ca63d.jpg

A co jest nie tak z tymi zdjęciami ? Są zlej jakości czy może tło jest nie takie , sprecyzuj proszę na pewno zastosuje się do sugestii

Obsesyjna chęć poprawy wszystkich błędów merytorycznych w tym modelu, o mało nie przyprawiła mnie o zawał. Tak, jak już kiedyś napisałem, jest to model dla tych, którzy lubią przerabiać modele, lub tych, którzy nie czepiają się szczegółów. a zatem, nie czepiaj się detali kolego i walcz. Mam nadzieję że czołguś będzie w tym malowaniu:

252416-01-02jpgcrop_display_zps93b50969.jpg

Dla mnie osobiście 90-ka w tym malowaniu, to jedyna, słuszna koncepcja . Pozdrawiam

Z tym malowanie to zobaczę , chętnie zrobił bym go właśnie w takiej wersji jak to pokazałeś na zdjęciu. Trochę obawiam się maskowania modelu z tak duża liczbą drobnych elementów w obawie o podrywanie ich z maskowaniem. Zobaczymy narazi muszę uporać się ze sklejeniem

Też mam taki rozgrzebany lepiej nie czepiaj się szczegółów bo po przerwie możesz zrezygnować

Pocieszę cie że dla mnie ten model ma najlepszą wieżę

Maskuj Blu Tackiem .

Poświęć też nieco więcej uwagi emiterom podczerwieni z przodu wieży. Postaraj się aby ich kąt ustawienia pokrywał się z kątem ustawienia armaty. Zvezda zrobiła w modelu armatę uniesioną do góry, natomiast oczy SZTORY "patrzą" na wprost.

Witam wszystkich w nowym roku i mam nadziej ze będzie dla każdego z was i z osobna lepszy niż ten stary

Miałem chwile wolnego czasu i posiedziałem przy modelu , skleiłem wannę z kadłubem i podoklejałem do płyty głównej podzespoły , resztę oprzyrządowania i sprzętu na wieży.

Model skleja się fajnie po za tymi siatkami na z tyłu pojazdu , ten kto to wymyślił był niespełna rozumu i należny mu się , niczym nie mogłem tego przykleić a wyciąć to na wymiar to była gehenna

Oto kilka fotek (nie dojdę do porozumienia z moim aparatem chyba nigdy ) które wybrałem z dużej ilości wykonanych zdjęć :

fa1686052ebc6d96.jpg

b9114785a726e6b6.jpg

1870a66e7eb55194.jpg

37ed0acd5d64c0d2.jpg

e226349fbab96079.jpg

984b991649264152.jpg

Tak to prezentuje się na chwile obecna , jutro zrobię kola , podoklejam do przedniej płyty resztę brakujących elementów i pomału będę zbliżał się ku końcowi ... co wiąże się z pomalowaniem modelu Malowanie będzie w kamuflażu takim jak jest na pudelku i instrukcji , mam nadziej ze podołam z maskowaniem

A tak na marginesie to chyba ten model nie cieszy się uznaniem wśród kolegów ? Czy ten z MENG-a jest lepszy ?

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania

Wyrażam tu tylko i wyłącznie swoją opinię. T-90 Menga jest lepszy. Mam przyjemność składać już drugą ich 90-kę. Pierwsza T-90A poniosła niestety śmierć z ręki a właściwie buta wściekłej żony a wyglądała tak:

Obraz140_zps44a8580a.jpg

Druga 90-ka Menga, ta z innym typem wieży, dopiero się skleja a wygląda tak:

DSCI0093_zpscad1c07b.jpg

Przepraszam Cię że wklejam tu fotki własnych wypocin, ale jedno jest pewne, dziś nie wziął bym modelu Zvezdy, nawet za darmo. Jak napisałem na wstępie tego postu, jest to tylko i wyłącznie moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać. W nawiązaniu do malowania. Planujesz pudełkowe, czyli to które pokazałem Ci na początku Twojego warsztatu. Mnie też wydawało się ono niewykonalne na modelu, ale w rzeczywistości nie jest takie trudne. Jak ja to robiłem? Po pierwsze, po zapodkładowaniu modelu, pomalowałem go na kolor piaskowy ( w tym celu polecam farbę Tamiya XF-55 Deck Tan ). Następnie, ołówkiem odrysowałem sobie kształt plam, które mają pozostać w kolorze piaskowym. Potem z blue tacka formowałem cieniutkie ( bardzo cieniutkie ) wałeczki i naklejałem je na uprzednio narysowanych ołówkiem liniach. Aby uzyskać ostre przejścia pomiędzy kolorami, lekko rozpłaszczyłem wyżej wymienione wałeczki, wykałaczką. Na końcu, plackami Blue Tacka wypełniłem miejsca, które miały zostać piaskowe. Gdy już skończyłem maskowanie, naniosłem na model kolor zielony. Jeśli malujesz aerografem to polecam Tobie farbę Vallejo Air Russian Green. Potem znów wziąłem ołówek w rękę i zacząłem rysować kształt plam, które miały być czarne. Po tym zabiegu, do akcji znów wkroczył Blue Tack i te cieniutkie wałeczki, naklejane na linie odrysowane na modelu. Po naklejeniu tych wałeczków, ponownie plackami blue tacka zacząłem maskować model, tylko że tym razem, blue tackiem zasłoniłem kolory zielony i piaskowy. Mam nadzieję że coś pomoże Ten mój przydługi i lekko nudnawy wykład. Nie poddawaj się i walcz i nie przejmuj się tym co napisałem o modelu Zvezdy. Pozdrawiam

P.S. Malowanie na pudełku Zvezdy jest zupełnie inne niż to, które podali w instrukcji ( inny kształt plam ), wiec nie polecam sugerować się instrukcją.

Witam,

liczę się z każdą wyrażoną tu opinia i nie gnie wam się ze wkleiłeś swoje zdjęcia Znalazłem w internecie model tej firmy i chyba musi być dobry bo cena mnie trochę odstraszyła

P.S. Malowanie na pudełku Zvezdy jest zupełnie inne niż to, które podali w instrukcji ( inny kształt plam ), wiec nie polecam sugerować się instrukcją.

Czy układ plam z instrukcji MENG-a będzie dobry do wzorowania się na nim ? Z tym kamo to może nie będę miał takiego problemu już kiedyś to robiłem i tak to wyszło :

19da5a99f8d09dcfm.jpg59594884c7d00130m.jpg8ad67473f00fc4aem.jpg

Bardziej obawiam się tej dużej ilości drobnych elementów i malowania wszystkiego z osobna żeby nie poodrywać ich podczas zdejmowania masek co z moim szczęściem na pewno się wydarzy

Maluje aero i używam farbek Hobby Color bo można nimi malować bez rozcieńczania

P.S. Cały czas obserwuje twoj warsztat tej 90

Kamo z instrukcji Menga, jak najbardziej nadaje się do wzorowania się na nim. Kiedy ja malowałem swoją 90-kę, w wyniku zdejmowania masek odpadły mi, dwa małe elementy, ale tylko dlatego że za słabo je przykleiłem.

A tak na marginesie, to przepraszam że się wtrącam, ale mam jedno pytanko. Czy cały układ jezdny Twojej 90-ki jest już sklejony na stałe? Jeśli tak, to popełniłeś jeden, dość znaczący błąd. Chodzi mi o dwa, przednie wahacze o tu:

984b991649264152_zps53598c71.jpg

Te w czerwonej ramce są źle wklejone, powinny być zamontowane, jak ten wahacz w ramce zielonej. Zaprezentuję Ci to na przykładzie Menga:

DSCI0127_zpse2a4f3d6.jpg

Co prawda, cała wanna pochodzi z mengowskiego BMPT Terminator, ale zawieszenie w T-90 i Terminatorze jest takie samo.

Ja rozumiem że nie przejmujesz się merytoryką, ale pewne rzeczy powinny być zrobione tak, jak należy. Jeśli natomiast, nie powklejałeś jeszcze wahaczy, to popraw to!

Witam,

ale gafa z tymi wahaczami , na szczęście udało mi się to poprawić

Miałem wczoraj okazje posiedzieć przy modelu i tyle dało mi się zrobić , już jestem blisko finału

b49ca2f467e83acd.jpg

97d338f09f8b79fa.jpg

82f3bb95383a0319.jpg

882e7d5e9ec8ec02.jpg

e9c0bcf9f234b1da.jpg

Jak zawsze czekam na komentarze i sugestie

Hmm tak się zastanawiam dlaczego zdjęcia są nie dostępne ? Miałem mały problem z komputerem i jest możliwe ze po formacie zdjęcia zaginęły w otchłani internetu z fotosika

Juz wiem o co chodzi , na fotosiku trzeba płacić za transfer ... muszę poszukać jakiegoś innego hosta

Witam,

dzięki uprzejmości kolegi Grzegorza otrzymałem schemat malowania z modelu firmy MENG na którym będę się wzorował,udało mi się trochę pomalować i oto kilka fotek z wyczynów :

tu model pomalowany surfacerem 1200 w sprayu jako podkładem:

2c187024e702ebc9.jpg

3654da5afcb6778f.jpg

Tu pierwsza w życiu próba preshadingu , jak wyszło ocenicie sami

e57788fcd4e11ea1m.jpg

fada7158d1dbbc7c.jpg

Tu ciąg dalszy z kolorem :

f02e87c54c03288f.jpg

Teraz muszę poczekać z dalszym malowaniem aż wyschnie farba i możne wieczorem zacznę maskować, czekam na komentarze szczególnie dotyczące tego preshadingu bo jest to dla mnie całkiem nowe doświadczenie

Jak uda się coś zrobić do wieczora to się tym pochwale

p.s. chciałem serdecznie podziękować koledze Grześkowi za pomoc w warsztacie

Kolega Grzesiek bardzo cieszy się z faktu iż mógł być pomocny przy budowie tegoż modelu, który robi bardzo pozytywne wrażenie . Muszę przyznać Przemku, że kusisz tym preshadingiem, oj kusisz . Jak dla mnie, to wyszło to super. Nie mogę się doczekać aż zobaczę 90-kę w pełnym kamuflażu. Ja z malowaniem muszę poczekać do środy aż żonka pójdzie do pracy . Jeśli mogę coś jeszcze doradzić, to polecam przed maskowaniem poskładać model w całość, szczególnie jeśli chodzi o wieżę. Pozdrawiam.

Witam,

mapy UP w temacie , po 4 godzinnej walce zamaskowałem model i pomalowałem zielone plamy kamo

Oto parę fotek z tego procesu :

3dd53d84221f2c8f.jpg

4671ec92430aeba2.jpg

710db686ba44d46a.jpg

710db686ba44d46a.jpg

e264814da7d6a9da.jpg

02fa60d046f31d29.jpg

f6fbf9e27bd9dae1.jpg

560631dbac306d9a.jpg

27688a71508c635f.jpg

c3136cdcd9c89517.jpg

e810549da4a0dcbd.jpg

I tak to się prezentuje idealnie nie jest ale będzie lepiej , jeszcze czeka mnie maskowanie czarnych plam

Jak zawsze czekam na komentarze ...

Pozdrawiam

Przemek

Widzę że tam gdzie maskowałeś maskolem powstały nierówne krawędzie. Tez tak miałem i na razie bawię się blue tackiem. Na razie mi się podoba.

Spróbowałem jedna plamkę zamaskować moskalem i tak jak mówisz nie był to dobry pomysł , ale zauważyłem na fotkach ze nie domalowałem piaskowym tu i tam.

No nic jutro poprawie i będzie

Ciesze się ze mimo skromnej publiki komuś się podoba mój skromy warsztat

Witam,

położyłem czarne plamy kamo , przez chwile myślałem żeby spróbować zrobić to z reki ale na szczęście zrezygnowałem i zamaskowałem model:

20150126_200151_zps499b4818.jpg 20150126_200159_zps7e1005b0.jpg 20150126_200226_zps723dd71d.jpg

A tak wygląda po zdjęciu masek "pisząc to jeszcze były niezdjęte, wiec sam nie wiem jak wyszło"

DSCN0961_zps5ebe3593.jpg DSCN0962_zps2a783bc9.jpg

DSCN0963_zps575d6d0c.jpg

No cóż wyszło jak widać , nie mam pojęcia dla czego powstaje ta mgiełka przy wytryskiwanej farbie , już próbowałem malować większym ciśnieniem , zmieniać stosunek farba/rozcieńczalnik (wódka).

Może te farbki którymi maluje nie tolerują takiego rozcieńczalnika ?

W przypadku farbek pactry nie było problemu ...

No nic zachęcam do komentowania jutro postaram się zrobić lepsze fotki

Pozdrawiam