waldekski Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Witam Moje pytanie jest odnośnie tego jak wykonać imitacje drewna na śmigłach, chodzi mi głównie o widoczne słoje drewna. Z góry dziekuję za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 …Moje pytanie jest odnośnie tego jak wykonać imitacje drewna na śmigłach, chodzi mi głównie o widoczne słoje drewna. … Domyślam się, że myślisz o śmigłach z okresu pierwszej wojny światowej.W skali 1:28 pomalowałem ręcznie. Wygląda dosyć brzydko. Widziałem w sieci konstrukcję fototrawioną tworzącą maskę do malowania w paski. Można kupić, lub wystrugać sobie samemu ze sklejki o odpowiednio cienkich warstwach. Nie znalazłem producenta takiej sklejki. Ja poszedłem za radą jakiejś pani modelarz i do skali 1:32 kupiłem kalkomanię HGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekski Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Dzięki za rade. Napewno skorzystam. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 WitamMoje pytanie jest odnośnie tego jak wykonać imitacje drewna na śmigłach, chodzi mi głównie o widoczne słoje drewna. Z góry dziekuję za pomoc pozdrawiam Tu nie chodzi o słoje, a różne odcienie warstw. Śmigło było sklejane często z różnych gatunków drewna. Jasne drewno przekładane ciemniejszym. Najwyraźniej widać te warstwy na niemieckich śmigłach. Francuzi i Anglicy malowali dość często całe śmigło kryjącym lakierem, który zamazywał różnice barw materiału. W 1/48 możesz udać ten efekt malując po prostu śmigło jednym kolorem i maskując cienką taśmą przed pomalowaniem drugim. Struganie ze sklejki, albo ze sklejonych kilku warstw forniru jest trochę trudniejsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Było by łatwiej jeśli podałbyś skalę i konkretnie do jakiej maszyny to śmigło. Struganie ze sklejki przy skali 72 i 144 raczej odpada, choć nie jest niemożliwe. Od 48 w dół jak najbardziej. Przy malowaniu śmigła zwróć szczególną uwagę na sposób w jaki układają się poszczególne warstwy drewna. Ich niewłaściwe odwzorowanie to często spotykany rażący błąd. Polecam przeanalizowanie fotografii lub najlepiej wycięcia samodzielnie jakiejś nawet namiastki śmigła ze sklejki. Raz na zawsze zrozumiesz o co chodzi. Do malowania można użyć szablonów. Przy modelach w małej skali można też użyć szablonu z fakturą słojów, ale to robiłem tylko raz w skali 1/8. Przy 48 i 72 jako alternatywę malowania pędzlem polecam dużo łatwiejsze do kontrolowania kredki akrylowe. Odpadają jednak przy 144 gdyż łopaty w tej skali są wiotkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekski Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Chodzi o skalę1:72, a jeżeli chodzi o model to DFW T28 Floch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Bardzo interesująca maszyna. W tej skali polecam kredki. Jednak większym wyzwaniem niż śmigło będzie malowanie krawędzi skrzydeł. Zresztą sam dobór kolorów też nie należy do łatwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekski Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Bardzo interesująca maszyna. W tej skali polecam kredki. Jednak większym wyzwaniem niż śmigło będzie malowanie krawędzi skrzydeł. Zresztą sam dobór kolorów też nie należy do łatwych. oj nie będzie łatwo, jeszcze nie mam konkretnego pomysłu jak to zrobić, ale......bedzie dobrze, przecież chodzi o to aby sie dobrze bawić. Dzięki za pomoc, napewno skorzystam z rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi