Skocz do zawartości

Projekt zbiorczy Częstochowa 1939-45

kondzior4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek opowiem o projekcie.

Otóż chciałbym zgromadzić kolekcję wszystkich pojazdów militarnych uwiecznionych na zdjęciach które były widziane w Częstochowie w czasie II wojny światowej.Będą to zarówno pojazdy niemieckie jak i związku radzieckiego.Projekt na pewno będzie się ciągnął przez długi czas ale mam nadzieję że dam radę go zrealizować.

Zgromadziłem już kilkanaście fotografii lecz nie mam potrzebnego doświadczenia jak i wiedzy historycznej aby poradzić sobie samemu z tym projektem i chciałbym prosić doświadczonych kolegów o pomoc.

Na początek chciałbym zidentyfikować wszystkie pojazdy ze zdjęć po kolei więc będę wrzucał fotografie poszczególnych modeli i mam nadzieje że wspólnymi siłami uda się zidentyfikować je wszystkie i znajdę ich odpowiedniki w skali.

Oczywiście będę kolekcję budował w skali 1:72

Napisałem już chyba wszystko aby przybliżyć mój pomysł a więc czas zacząć.

Pierwszym modelem z fotografii jest czołg Tygrys czyli PzKpfw Tiger co do wersji to będzie pierwsza moja prośba aby ją ustalić.

Zdjęcia zostały wykonane w roku 1945.Czołg na zdjęciach jest zniszczony ja będe go robił całego.

Drugą rzeczą z którą mam problem jest kamuflaż, na zdjęciach widać że czołg jest jasny więc może było to malowanie zimowe??

Wszystkie uwagi mile widziane więc jeżeli ktoś może mi pomóc będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

A tutaj zdjęcia Tygryska:

400wojnat_wxqnspw.jpg

401wojnat_wxqnsxs.jpg

436Tygrys_wxqnsnh.jpg

437Tygrys_wxqnsnx.jpg

Edytowane przez Gość

Projekt ambitny bo całkiem sporo będzie tych pojazdów

Trzy sprawy, "czepialskie":

1) te z września '39 też planujesz?

2) nie wiem czy tylko u mnie - ale nie wyświetlają się zdjęcia.

3) dział "galeria" to chyba nie trafione miejsce na ten projekt

(żeby nie było bałaganu proponuje: dla analizy zdjęć i materiałów założyć wątek w 1:1, a potem już normalny w warsztacie)

1) Jeśli tylko będą jakieś zdjęcia to oczywiście będe robił

2) Spróbuje wrzucić jeszcze raz (Dajcie znać czy widać już zdjęcia)

3) Myslałem o tym gdzie założyć temat ale po analizie pojazdów,wyborze i zakupię modeli chciałbym warsztat modeli prowadzić dalej w tym samym temacie.

Tygrys oczywiście posiada zimowe kamo.

Jest to bardzo ciekawy czołg, typowa hybryda.

Wcześniak na stalowych kołach i późnych gąsienicach.

Dodatkowo zwraca uwagę zasobnik od Pz. III, który był stosowany w Tygrysach pierwszej serii produkcyjnej.

Chcąc wykonać ten czołg musisz zaopatrzyć się w 2 modele Tygrysów, wczesnego i późnego.

Pzdr

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Co do tego kamo to czy ma to wyglądać tak?

relic00048.1.jpg

Napisałeś że będe potrzebował 2 modeli wczesny i późny.A na jakim miałbym się wzorawać bardziej na wczesnym czy późnym.

Czy z późnego modelu potrzbne by były tylko gąsienice ??

A więc jeśli chodzi o kamuflaż to już wiem prawie wszystko, to co jeszcze mnie interesuje to jaka farba ma przebijać się spod białego czy ma być to szary???

Co do modelu bazowego przeglądając ofertę mam 3 propozycję:

-Zvezda 5002 German Heavy Tank Tiger I http://www.mojehobby.pl/products/German-Heavy-Tank-Tiger-I.html

-Trumpeter 07242 Tiger I Early http://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Early-992183.html

-Hasegawa MT08 Tiger I http://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-172697.html

Osobiście najbardziej przekonuje mnie model Zvezdy wydaje się najlepiej odwzorowany ale może ktoś składał któryś z nich i może mi coś podpowie.

Oczywiście do tego dokupię:

Zimmerit http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.-VI-Tiger-I-Ausf.E-Zimmerit-1-Revell.html

Lufę tylko nie wiem czy ta się nadaje http://www.mojehobby.pl/products/Tygrys-I8-8cm-KwK-36.html

Kwestia tygrysa jest już prawie wyjaśniona więc czas na kolejny pojazd z ulic Częstochowy.

Bundesarc_wxqsqxn.jpg

Z tego co wygooglowałem jest to Sd.Kfz.10/4

Co do kamuflażu to może być panzergrau??

Czy ktoś może mi pomóc czy ide w dobyrm kierunku??

Widzę, że Kolega bierze się za temat o którym mało wie. A o Tygrysach, czy malowaniu pojazdów (tez z września 39) są tony informacji w necie. Używanie google.com nie boli.

Tygrys jest hybrydą pewnie był wczesniej na naprawach, ma wczesną wieże dowódcy, i tj napisano wcześniej ma późne podwozie i gąski oraz ów niestandardowy zasobnik na wieży z Pz 3 jest także pokryty pastą antymagnetyczna tzw zimmerint. A Sd.kfz 10/4 ma panzergrau RAL7021, a w tygrysie ma przebijać Dukelgelb z pod białego kamuflażu. Dowiedz sie najpierw coś o pojazdach niemieckich ich modyfikacjach i malowaniu oglądaj w necie gotowe modele i plansze barwne. Czytaj, czytaj, czytaj....powodzenia

Owszem mało wiem gdyż tak jak pisałem wcześniej nie mam wiedzy i doświadczenia.Taka interpretacja zdjęć to dla mnie nowość dlatego prosiłem o pomoc doświadczonych modelarzy.Oczywiście szukam w goglach w literaturze ale jest to dosyć trudne zwłaszcza jak się niewiele wie.Dlatego takie informacje jakie napisałeś w tym temacie i koledzy wcześniej są dla mnie bardzo pomocne i dziękuje za nie.

Czas na kolejny pojazd.

auto1jpg_wxqarhs.jpg

Przejrzałem wiele stron i zdjęć i nadal nie potrafię stwierdzić co to za pojazd.

Najbardziej pasuje mi do tego Wanderer w11 albo w23

Tutaj znalezione foto

wanderer%201939%20w11.jpg

Chyba nie znajdę tego modelu w 1:72 :(

Kolego Kriston ten tygrys jest 1:35 ja szukam 1:72.

Jeżeli adminom bardzo przeszkadza ten temat w Galerii proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu chociaż niewiem jaki to miałby być.

Jeżeli adminom bardzo przeszkadza ten temat w Galerii proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu chociaż niewiem jaki to miałby być.

Pojazdy wojskowe --> Warsztat

Co do Tygryska możesz popróbować z tym --> http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.-VI-TIGER-ausf.-E-HYBRID.html

Co do Tygrysa to chyba najlepsze były by wyroby Dragona, fakt trudno dostępne. Pamiętam że była wersja ze stalowymi kołami i zimmeritem. To co pozostawało by do zrobienia to zwaloryzowanie wieży, czyli podstawowe wieżyczka basztowa z innego albo żywiczna z Armory, i tylni zasobnik z PZ IV.

Dzięki uprzejmości jednego Pana będe miał ten model:

http://www.mojehobby.pl/products/Tiger-1-Mid-Production-w-Zimmerit.html

Z tego co pisaliście to muszę wymienić w nim koła gąsienice i ten zasobnik z pz III czy coś jeszcze?

Ten model dostane jako złom jest on kompletny tylko będe musiał mu zrobić kąpiel w krecie.Tutaj moje pytanie czy wczesna i późna wersja ma taki sam rozstaw kół, czy wystarczy ze odkleje od niego koła i koła z późnej wersji będą pasować??

Jeśli chodzi o niemieckie pojazdy to już będzie wszystko więcej zdjęć nie ma.

Teraz czas na sprzęt radziecki.

Na zdjęciach działa Isu-152 oraz su-76m.

Z radzieckimi pojazdami jest o tyle łatwiej że większość była malowana w tej samej zielonej barwie.Na zdjęciach widać resztki kamuflażu zimowego szczególnie na jarzmie działa Isu-152.

Isu ma co boku jakiś napis niestety trudny do zidentyfikowania.

Modele tych pojazdów są dość łatwo dostępne na rynku modelarskim więc myślę że nie będzie problemu z ich zrobieniem.

Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

A tu zdjęcia o których była mowa:

isujpg_wnpehna.jpg

pjpg_wnpeheh.jpg

su76jpg_wnpehen.jpg