Skocz do zawartości

Tiger 1 Mid Produktion - HB 1:16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedziemy dalej, żeby temat znowu nie umarł. Uzupełniłem brakujące spawy. Z przeróbek to zmieniłem uchwyty na grilach. istniejące były pewnie dobre ale musiałem je usunąć aby zrobić odlew lewego grila ponieważ prawy był niewłaściwy ( prawy był lustrzanym odbiciem lewego, a powinny być identyczne). Nie brałem się za wycinanie całej klapy, bo obawiałem się o efekt więc wymieniłem tylko użebrowanie. Dorobione zostały również nóżki podpierające płytę pokrywy silnika, bo zabrakło tego elementu w zestawie.

03lut_1f_zpsgn6hzpt2.jpg

03lut_f_zpsjoyod0td.jpg

Napisano

Chciałem edytować poprzedni post ale się już nie dało więc daję kolejny pod poprzednim. Zrobiłem podporę transportową, chyba że ma to inną fachową nazwę. Nie miałem ogniwek z blaszki na łańcuch więc musiałem mordować z bloku technicznego nasączonego klejem . Może ktoś z kolegów ma na zbyciu parę takich ogniwek to chętnie odkupię 20 szt.

10lut_f_zpspaax9iqo.jpg

10lut_1f_zpsvirawbug.jpg

10lut_2f_zpsdnmvlwes.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Kolejne bibeloty do kolekcji.

- Pręty do wyciora. Zestawowe to porażka.

24lut_1_2_zpstulhppsg.jpg

- uchwyty pod pręty i linę. Nakrętki motylkowe udało mi się w końcu wykrzesać z żywicy, troszkę lepiej wyglądają niż fototrawione - przynajmniej można pokręcić

24lut_1_1_zpss9cnvvmy.jpg

i zestaw w komplecie

24lut_1_4_zpszftge66u.jpg

- jest i skrzyneczka

24lut_1_6_zpsocjvphck.jpg

- zabezpieczenie wlotu powietrza

24lut_1_8_zpsrhygbqym.jpg

24lut_1_7_zpsm7polu70.jpg

- i na koniec siatka osłonowa na grila. Nie mogłem znaleźć takiej siatki o takiej śrenicy i wymiarach oczka, więc musiałem sam zapleść. Po paru patentach i próbach wreszcie się udało. Z siatki fotortawionej zapożyczony tylko element "U".

24lut_1_zpsdxz9c9gw.jpg

Napisano
...Zestawowe to porażka.

W tym modelu pół części to porażka ;)

Jak malowanie będzie na poziomie detalingu to zrobisz model dekady

Gratuluję samozaparcia, mi z przerwami ponad rok zeszło żeby go skończyć - a nawet nie zbliżyłem się do tego poziomu zdetalowania

Napisano
Jaki jest dobra darmowa strona z hostingiem zdjęć bo na fotosiku to tylko do 150 zdjęć darmo

Ja używam flickr.com. 1TB na zdjęcia za friko + autobackup z komóreczki/tableta. Idealne do zdjęć warsztatowych.

Pręciki samoróbki. 85 zeta to za dużo za 6 patyków

Jest w domu tokareczka, jak mniemam? Zasadniczo w 1:16 to już chyba można silnik wsadzić i gdzieś za miasto wyjechać...

Podglądam...

Napisano

Tokarki niestety nie mam, posiłkuję się dremelem. Patyczki to akurat idealnie pasowały te do szaszłyków, a końcówki to rurka miedziana i wlutowany nagwintowany drucik.

Napisano
Tokarki niestety nie mam, posiłkuję się dremelem. Patyczki to akurat idealnie pasowały te do szaszłyków, a końcówki to rurka miedziana i wlutowany nagwintowany drucik.

Świetny pomysł ! Proste i skuteczne a wygląda jak Aber. W tej skali to aż się prosi o takie samoróbki.

Pozdrawiam, Rafał