Bosman Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Witam. Zakupiłem model plastikowy firmy Tamiya skala 1:35 German King Tiger . Panzer Kampwagen VI - Tiger2 " Konigs Tiger " Sd.Kfz182 serien turm z nr seryjnym 143725. Problemem jest brak w zestawie piast do kół napędzających i nośnych. Zgodnie z instrukcjią klejenia istnieje konieczność ich instalacji ale nie ma podanych wymiarów do np ewentualnego wykonania we własnym zakresie. Proszę o pomoc jako , że jestem kompletnym laikiem w modelarstwie a powyższe przedsięwzięcie zostało mi zalecone w ramach terapii lekarskiej. Z góry dziękuję za konkretne wskazówki od profesjonalistów w tej materii. pozdrawiam js. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 … Zakupiłem model plastikowy firmy Tamiya skala 1:35 German King Tiger . Panzer Kampwagen VI - Tiger2 " Konigs Tiger " Sd.Kfz182 serien turm z nr seryjnym 143725. Ten?Problemem jest brak w zestawie piast do kół napędzających i nośnych. … Proszę wskaż na poniższym obrazku ten brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosman Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Dokładnie ten model. Brakujący element występuje na str 2 pomiędzy A10 i A7 oraz pomiędzy A12 i A16. Niemieckie tłumaczenie , dosłownie brzmi "piasta z tworzywa sztucznego " / kunststoff-nabe /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Cześć ! Ja na Twoim miejscu zmierzyłbym średnice tych otworów w które mają być wpasowane piasty suwmiarką, znalazł rurkę o tej średnicy( przykładowo uciął wkład od długopisu, lub kupił w sklepie modelarskim plastikowy profil pasujący średnicą ), rozwiercił w razie potrzeby i gotowe. Chyba, że źle zrozumiałem Twój problem... Edytowane 24 Marca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Panie Bosman, a sprawdź część A5 ( na ramkach z kołami). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Hej Bosman, jeli się nie mylę to powinieneś mieć w zestawie mały woreczek a w nim te elementy (czarne rurki, materiał podobny do gumy). Te koła w założeniu wchodzą na wcisk, bez klejenia do modelu, a to mają zapewnić te "gumki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Dokładnie ten model. Brakujący element występuje na str 2 pomiędzy A10 i A7 oraz pomiędzy A12 i A16. Niemieckie tłumaczenie , dosłownie brzmi "piasta z tworzywa sztucznego " / kunststoff-nabe /.W obu modelach syna były osobne wypraski jak na poniższych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qweszaq Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Te elementy są istotne jeżeli zamierzasż sklejonym modelem po dywanie pojeżdzić. W przypadku modelu wyłącznie wystawowego możesz je sobie spokojnie odpuścić , a koła przyczepić klejem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosman Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i porady. Wszystkie są lub będą wykorzystane przy klejeniu modelu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi