Skocz do zawartości

Pierwsze malowanie, odtłuszczanie, rozcieńczanie - pytania

Mr.Dex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zacząłem sklejać swój pierwszy model i mam do pomalowania małe elementy.

Zakupiłem farbki humbrol i czytałem, że należy je rozcieńczać i tu jest moje pytanie jak i czym? Czy można wodą, bądź jakimś innym płynem, który znajdę w domu? Jakie proporcje mniej więcej? Mam do pomalowania małe elementy, wydech od ciężarówki, który będzie pod podwoziem.

Drugie jeszcze takie pytanie, czym czyścić pędzel, ponieważ zacząłem malować i mam takie czarne jeszcze delikatnie na pędzlu, pędzel płukałem w zmywaczy do paznokci (nie wiem czy dobrze czy źle ).

Jeszcze mam takie pytanie, odnośnie odtłuszczania, czym odtłuszczać przed malowaniem? Wykąpałem to co mam malować w wodzie z mydłem (całą noc się moczyło, teraz się suszy), czy to wystarczy, czy jeszcze czymś odtłuścić?

Dobrze by było, jakbym do tych moich "zadań" mógł użyć jakichś środków, które znajdę w domu, domowych, a jak nie to poradźcie coś, co mogę użyć to się w to zaopatrzę ;)

Bardzo prosiłbym o pomoc i dziękuję z góry

Jak tylko znajdę chwilę czasu, to poczytam tu na forum, znajdę odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania i Ci odpiszę, skoro masz problemy z czytaniem.

... Zakupiłem farbki humbrol i czytałem, że należy je rozcieńczać i tu jest moje pytanie jak i czym? ...

Rozcieńczalnikiem Wamodu: http://www.mojehobby.pl/products/Rozcienczalnik-180ml..html

... Jakie proporcje mniej więcej? ...

Około 30% rozcieńczalnika i 70% farby.

... czym czyścić pędzel ...

Można benzyną ekstrakcyjną.

... czy to wystarczy, czy jeszcze czymś odtłuścić? ...

Wystarczy.

Do rozcieńczania farb Humbrol rozcieńczalnik Wamodu w zupełności wystarczy. Możesz też nim umyć pędzelek, ja myje pędzelki w zmywaczu do paznokci i płucze w wodzie z mydłem. Przy rozcieńczaniu farb ważne są proporcje im bardziej rozcieńczysz farbę tym gorsze będzie mieć właściwości kryjące. Żeby odtłuścić części przed malowaniem nie musisz ich moczyć aż tak długo.

A co powiecie w tym myć pędzel http://www.mojehobby.pl/products/Zmywacz-do-farb-akrylowych.html ? Ponieważ myślę, by kupić sobie też od razu taki zmywacz do farb, zawsze może się przydać, dobry on będzie?

Jeszcze taka rzecz, jaką pęsety polecacie, samozaciskową czy zwykłą?

A co powiecie w tym myć pędzel http://www.mojehobby.pl/products/Zmywacz-do-farb-akrylowych.html ? Ponieważ myślę, by kupić sobie też od razu taki zmywacz do farb, zawsze może się przydać, dobry on będzie?

To jest zmywacz do akryli. Jakie masz Humbrole, olejne czy akrylowe?

Jeszcze taka rzecz, jaką pęsety polecacie, samozaciskową czy zwykłą?

Oba rodzaje się przydają.

Przepisze to, co mam napisane na paragonie :

HUMBROL FARBA NR 019 BRIGHT RED

HUMBROL FARBA NR 021 BLACK

HUMBROL FARBA NR 033 MATT BLACK

HUMBROL FARBA NR 191 CHROME SILVER

HUMBROL CLEAR COLOR 1322 ORANGE

Więc z tego co się orientuje to są to farby olejne

Kolego Mr.Dex może byś poświęcił czasu i poczytał forum? Jest cała encyklopedia o farbach, czym je rozcieńczać (dedykowane i alternatywne), w jakich proporcjach itd. N a każde twoje pytanie jest masę odpowiedzi.