maciej ritmann Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Cześć, jest to chyba moja pierwsza relacja na tym forum, nie jest to mój pierwszy model, trochę ich powstało na przełomie kilkunastu lat. Rozpocząłem budowę kolejnego Spita na forum. Zestaw z 1994r, wzbogacam o blaszki Edka i inwencję własną. Na razie mam prawie gotową kabinkę, wstępnie zrobiony przedział radiowy, zastanawiam się nad wykonaniem wnęk "kaemów". Jakie malowanie jeszcze nie wiem, może coś podpowiecie? Poproszę o wszelkie sugestie i uwagi i tu już wiem co mam źle. Postępów ciąg dalszy, nie ma tego wiele, bo i wiele czasu nie ma. Kokpit dostał dodatkowe okablowanie, tutaj przydała się żonka, której podwędziłem drut ;) Zapominam ciągle dorobić druciki od pasów. celownik wzbogaciłem o blaszkę i ekran, przyklejony, pozostało pomalować. Zgodnie z instrukcja mam go zamontować właśnie tak jak jest, ale na moje oko coś mi nie pasuje... Poprawiłem przedział antenowy, wcześniej ściany szuflady były odwrotnie, muszę jeszcze aparaturę zrobić, ktoś jakieś zdjemcie posiada odnośnie okablowania jakiegoś tam? Prawa burta też dostała nowe kabelky nie kabelky. Starałem się wykonać butlę z tlenem ale jakoś nie jestem z niej zadowolniony, nie mam pomysłu z czego zrobić rurę, bo aż tak małych drucików nie mam, może rozbebeszyć kabel i dostać się do miedzianych drucików? Widziałem na zdjęciach, że różnie są przez was robione takie cuda, jedne skręcane inne nawijane. na razie tyle. Avatar użytkownika maciej ritmann Posty: 6 Dołączył(a): środa, 2 października 2013, 08:26 Lokalizacja: łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Monologu dalszy ciąg. Prace po maluchu idą do przodu. Dokończyłem przedział radiowy, dorobiłem pokrywę, to co jest to piąta wersja, kadłub skleiłem, dokleiłem stateczniki. W między czasie dotarły przedziały uzbrojenia skrzydeł. Wczoraj zabrałem się za pasowanie pokryw, niestety, wymiar airesa jest odrobinę mniejszy, będzie szpachlowanie. Podpowiedzcie mi czym najlepiej odcinać żywicę od ramki? Zdjęcia na poparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Fotel: KOnstrukcja była z bakelitu, ale na oparciu była skórzana tapicerka. Byłoby ciekawiej kolorystycznie, gdybyś jakoś zaznaczył te różnice w materiale na tej części. Kadłub sklejony i raczej po ptokach:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 hmm, może uda mi się miejscami rozjaśnić/przyciemnić. dzięki za informację. Choć jedna osoba się zainteresowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 hmm, może uda mi się miejscami rozjaśnić/przyciemnić. dzięki za informację. Choć jedna osoba się zainteresowała Raczej przyciemnić. Ciemny brąz byłby OK. Zwykle zaglądam do warsztatów gdzie powstają Spitfire, a ten mi jakoś umknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Powiedz mi, bo nie mogę się jednoznacznie dopaczeć nigdzie, czy pokrywy na skrzydłach kmów (te z garbem) były w jednym kawałku zdejmowane czy w 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Powiedz mi, bo nie mogę się jednoznacznie dopaczeć nigdzie, czy pokrywy na skrzydłach kmów (te z garbem) były w jednym kawałku zdejmowane czy w 2? Nad działkiem jedna pokrywa, a nad magazynkiem druga, będąca częścią kroplowej owiewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 minęło trochę czasu od ostatniego postu, a prace nad tym pokraką posunęły się ciut do przodu. Wnęki uzbrojenia w skrzydłach zniechęciły mnie na tyle na dalsze prace nad mk Vb, że naprawdę nie chce mi się już na niego patrzeć. Miałem robić je na obu stronach skrzydeł ale zabawa z pasowaniem, szpachlą i co najgorsze, brakiem działka 20mm w zestawie...nie zauważyłem tego przy odpakowywaniu żywicy, zdecydowały, że wnęki otwarte będą z jednej strony. Jeśli ktoś ma zalegające działko 20mm, które mógłbym odkupić proszę o pw Idąc dalej golenie podwozia zmontowane, malowane na gunmetal i aluminium, dodałem przewód na osłonie goleni, i...tylko tyle. Kołpak śmigła wymaga szlifowania na łączeniu form, pomalowałem go, tak samo jak śmigła podkładem aluminiowym. Mam zamiar wyciągnąć ten kolor spod bazowej farby metodą na lakier do włosów. Model teraz schnie po umyciu i będę nakładał podkład. Zastosuję szarą Pactrę. Walcie we mnie krytykom, potrzebuj.ę motywacji ;) Jakość zdjęć nie powala, nie mam warunków na zmontowanie mini studia i szybko telefonem robię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 pomalowałem go, tak samo jak śmigła podkładem aluminiowym. Mam zamiar wyciągnąć ten kolor spod bazowej farby metodą na lakier do włosów. Model teraz schnie po umyciu i będę nakładał podkład. Ten rodzaj Rotola był robiony z drewna, dlatego wyciąganie srebrnego na łopatach śmigła spod bazowej będzie działaniem niezbyt wskazanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Dzięki za tą informację. Wcześniej siędoczytałem o tych drewnianych śmigłach. Potraktuję swoje trochę inaczej. Może uda mi się uzyskać efekt bliski tym ze zdjęcia. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 No fajnie i ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Powiedzcie mi czy dobrze kombinuje. Wydechy planuje pomalowac na gunmetal i potem wcierac suche pastele brazy w nie. Robił już ktośtak? A może jakąś inną technikę polecacie? Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Pomarańczowa rdza na wydechach też była dość powszechna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Zobaczym co mi wyjdzie Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Wnęki podwozia kolor? Raf interior green? Czy kamo? Zgubiłem się. Teraz mam raf wnętrze a znalazłem fotki że kamo ma być. Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 znalazłem fotki że kamo ma być. Zasadniczo tak, kamo w obrębie wnęki koła, a srebrny w miejscu gdzie chowała się goleń. Interior green jest tylko na muzealnych samolotach:) http://www.aircraftresourcecenter.com/awa01/001-100/awa044-SpitfireMk9/images_Brian_Cauchi/wheelwellMkIX2.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Kwa no to do poprawy. Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Po poprawkach podwozie dostało łosza, tak samo wnęki, wnęki goleni poprawiłem na aluminium. W zasadzie, model gotowy jest pod podkład i malowanie, mam tylko zagwostkę czym dobrze zamaskować wszystkie otwory, taśma jakoś nie bardzo mi się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Myślę że jeszcze czeka Cię odrobina szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Artur gdzie szpachla? Podpowiedz. Hmm. Drzwi, to jest bardzo dobre pytanie o drzwi. Gdzie ja mam te drzwi?... Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Zobacz dokładnie przy krawedzi spływu, przynajmniej takie mam wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 a to...od szlifowania spodu, musiałem szpachlować łączenie centropłata z kadłubem i nie wyczyściłem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Słuchajcie, czy jest jakiś wypust działek 20mm w 1:48? Czy pozostaje mi twórczość własna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Do wyboru, do koloru. http://www.toratoratora.com.pl/pl,aires-quickboost-qb48657-1-48-supermarine-spitfire-mk-vb-gun-barrels-tamiya,3,267,271,350,36472.html#.Vm_MOL9StaQ http://www.track48.com/shop/product.php?productid=1243 http://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.V-gun-barrels-gun-barrels-AIRFIX.html http://www.martola.com.pl/pl2041/produkty63180/supermarine_spitfire_mk_vb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi