tenzan Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Kolejny wykonany przeze mnie model, czyli japoński odrzutowiec Kikka. Japończycy zainspirowani niemieckimi osiągnięciami w dziedzinie samolotów odrzutowych i rakietowych próbowali odwrócić bieg wojny opracowując (na bazie niemieckich technologii) własne konstrukcje. Jedną z nich była Nakajima Kikka - odrzutowiec nieco wzorowany na Me-262. Z powodu zapóźniena japońskiej technologii, nalotów amerykańskich, jak też problemów z silnikami, samolot ten nie wszedł do służby. Model przedstawia prototyp Kikka, obok silników odrzutowych widoczne wspomagajace start silniki rakietowe na paliwo stałe. Model Fine Molds nie należy do najłatwiejszych w budowie. O ile jakość wykonania jest wysoka, to spasowanie cześci (zwłaszcza silniki - skrzydła) pozostawia dużo do życzenia. Również w kilku innych miejscach napotkałem problemy, ale że jako model kleiłem dosyć dawno temu, to szczegóły zatarły się w mej głowie. Generalnie, model nie dla początkujących, wymaga pewnej wprawy, cierpliwości i szpachlowania/szlifowania. Jednakże, jeżeli ktoś dorwie ten dosyć trudno dostępny samolocik, można zbudować unikalną maszynę z Kraju Kwitnącej Wiśni. Co ciekawe, akurat ten prototyp Japończycy pomalowali w standardowe barwy marynarki Cesarstwa, a nie na pomarańczowo. Górę pomalowałem Tamiya XF-11 (Japanese Navy Green), dół to Tamiya XF-12 (Japanese Navy Grey), pasy szybkiej identyfikacji to Hobby Color 412 (RLM04 Yellow). Samolotu nie brudziłem, jak też nie robiłem śladów eksploatacji - w końcu to był prototyp. Zachęcam do komentowania, acz w kwestii robienia zdjęć modeli to dopiero jestem na początku drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 A ten model nie ma klapy w przedniej gondoli podwozia?? A tak w ogóle o bardzo ładny model Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 A ten model nie ma klapy w przedniej gondoli podwozia?? A tak w ogóle o bardzo ładny model Pozdrawiam Tak się złożyło, że prototyp Kikka oblatany w sierpniu 1945 nie posiadał klapy w przedniej gondoli podwozia. Widać to na ówczesnych fotografiach. Cieszę się, że model przypadł do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Gratuluję, Bardzo fajny, czysty model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Fajnie, że nie jestem sam. Ja widziałem go tak: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=45929 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi