Skocz do zawartości

SDkfz.251 Ausf D Halftrack - 1:35 Tamyia

Daz

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny z odbudowywanych po latach, tym razem niemiecki transporter. W późniejszym okresie dojdzie jeszcze załoga i działo przeciwlotnicze ciągnięte na przyczepie.

t8924u.jpg

8hvetu.jpg

w4jfy9.jpg

sarkfq.jpg

y8bi32.jpg

0fk9ym.jpg

9wht8j.jpg

y6a7s3.jpg

ftrl5q.jpg

ftrl5q.jpg

c65rhu.jpg

0w9jov.jpg

817vk9.jpg

nbgv4t.jpg

y8e9nd.jpg

Znaczy sama wersja D już pokazuje ze to poźny okres. Tak samo dywizja która powstała w pózniejszym okresie. Co do malowania to można dyskutować, pod koniec wojny, gdy zaczeło brakować wszystkiego czasem przypominano sobie o szarościach. Natomiast kwestia podczepienia "20tki" to juz inna bajka.Wyposażenie i oznakowanie wskazuje na rozpoznanie i to działko ma sie nijak do tego pododdziału. Ale z drugiej strony znów temat końca wojny gdzie tak naprawdę ciągnięto tym co było dostępne i nie zważano z jakiego pododdziału był pojazd. Fajnie by było znaleźć jakąś pictografię na potwierdzenie takiej mikstury.

Edytowane przez Gość

jeśli chodzi o wyposażenie, to jest to dokładnie to co zaproponowała tamiya w zestawie, nic nie dodałem od siebie. Jeśli chodzi o szare malowanie, to rzeczywiście można dyskutować, czy w tym okresie jeszcze występowało, bo zasadniczo powinien być piaskowy w brązowo-zielone moro, ale nie ukrywam że bardzie podoba mi się w szarej wersji.

Najlepszym rozwiązaniem na takie sytuacje jest zawsze archiwalne zdjęcie. To zawsze ucina dyskusje. Oczywiscie, nawet na "moim podwórku" znam osobe która na argument prawdy historycznej odpowiada "ale mi sie tak podoba" albo "nie mam zdjecia które potwierdza ale nie ma tez dowodu że tak nie bylo" tylko że wtedy zawsze zostaje niesmak i temat do krytyki... Mi sie zdarzyło złożyc dwie takie figury i są mi solą w oku w mojej kolekcji i nie chwalę się nimi za bardzo.

Edytowane przez Gość

Natomiast jeżeli chodzi o stronę wizualną to zgodzę się z przedmówcą, ogólnie robi miłe wrażenie.

Tu masz racje że przydałby się pas nośny który jest zaczepiony za coś. A co do powodu to taki sam jak wiekszość dużych gratów wywieszonych na zewnątrz pojazdów, żeby nie zabierał cennego miejsca wewnątrz. Panzerfausty jak widać cicho sobie leżą po kątach i nie bardzo przeszkadzaja w czym kolwiek. Uwierz mi że gdybyś wsadził "rurę od piecyka" do wnetrza to nie wiele już by tam zostało miejsca na cokolwiek. Nie wspomnę już faktu wagi tego przedmiotu. Scena z "Saving Private Ryan" gdzie żołnierz biegnie sobie z tym na niemal wyciagniętych łapkach z lekkościa tekturowej rolki można se między bajki włożyć. Ja maiłem dosyć samego trzymania tego na pasie nośnym na ramieniu po 5ciu minutach a do ułomków nie należę. Teraz próbuj cokolwiek z tym robić w dość ciasnym wnetrzu 251dynki...

o5mwve.jpg

Całe wyposażenie jest zrobione tak jak producent przewidział

Edytowane przez Gość

Model fajny. Kolega wytłumaczył o co mu chodziło, 7urgen nawet podparł to "historycznie" bo i u Niemców było jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Rozumiem, że załoganci dopiero pierwszy dzień na służbie po wymianie hełmów ;) bo wyglądają one przy całej reszcie jakby były codziennie polerowane i woskowane, a malowane nie rzadziej niż raz na 2 tygodnie...

Taki dysonans poznawczy odczułem.

"Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi"