Jump to content

Sidolux i Gunze C 8

kowal76
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie czy Sidolux można stosować pod washa na farbę Gunze C 8 ?. Dzisiaj psiknąłem sido zbiorniki wcześniej pomalowane tą farbką i jakoś dziwnie pokryło.

może wiem gdzie jest problem farba C8 daje bardzo gładką powierzchnię która sprawia wrażenie jakby nie potrzebowała lakieru dlatego sidolux mógł nie rozłożyć się równomiernie; ale może napisz dokładnie co się stało bo rozumiem że łosza zacząłeś nakładać? i wystąpiło zróżnicowanie

Cześć,

Mam pytanie czy Sidolux można stosować pod washa na farbę Gunze C 8 ?. Dzisiaj psiknąłem sido zbiorniki wcześniej pomalowane tą farbką i jakoś dziwnie pokryło.

może wiem gdzie jest problem farba C8 daje bardzo gładką powierzchnię która sprawia wrażenie jakby nie potrzebowała lakieru dlatego sidolux mógł nie rozłożyć się równomiernie; ale może napisz dokładnie co się stało bo rozumiem że łosza zacząłeś nakładać? i wystąpiło zróżnicowanie

Tak, sido w niektórych miejscach tak jakby nie pokrył powierzchni. Pewnie jest tak jak piszesz.

Łosza jeszcze nie nakładałem. Poczekam jak wyschnie i dopiero.

ta farba była bardzo długo niedostępna ale to chyba najlepsze srebro na rynku (dlatego kupiłem 8 słoików jak się znowu pokazała) cóż podobne przygody ze skupiającym się sido już miewałem ale nie ma na to sposobu - wynika to z bardzo gładkiej struktury farby moje antidotum to zastosowanie innego lakieru, jeśli zależy mi na dobrym połysku używam ostatnio lakieru serii GX Gunze, bez trudu da radę w warunkach które opisujesz. Pewnie niektórzy stwierdzą że to grzech lać coś takiego pod kalki czy łosza ale czasem nie mam wyjścia - a Sido to tylko ekonomiczna wersja lakieru właśnie do celów roboczych czyli do przykrycia powierzchni pod kalki czy łosza. Ostatnio spotykam coraz więcej osób które przestały stosować Sidolux nie tylko z powyższego powodu ale również z kwestii bardzo częstego 'przelania' w jakimś miejscu nawet przez wytrawnych modelarzy bardzo dobrze operujących areo.

Po doświadczeniu z sidoluxem wspomnianym wcześniej położyłem przed washem na elementy modelu pomalowane Gunze C 8 lakier gloss z Gunze H. Podobno można tak zrobić ale niestety przy próbie starcia washa white spiritem lakier zaczął schodzić razem z srebrną farbą.

Próbowałem jeszcze użyć benzyny ekstrakcyjnej do usunięcia washa i tu wyszło lepiej.

Chociaż trochę boję się użyć benzyny przy usuwania washa z całego modelu.

Porobię chyba jeszcze próby na jakimś złomie i zobaczę.