kowal76 Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Cześć, Mam pytanie czy Sidolux można stosować pod washa na farbę Gunze C 8 ?. Dzisiaj psiknąłem sido zbiorniki wcześniej pomalowane tą farbką i jakoś dziwnie pokryło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Gunce C8 i Sidolux - wielokrotnie - pędzlem http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=47535 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Cześć, Mam pytanie czy Sidolux można stosować pod washa na farbę Gunze C 8 ?. Dzisiaj psiknąłem sido zbiorniki wcześniej pomalowane tą farbką i jakoś dziwnie pokryło. może wiem gdzie jest problem farba C8 daje bardzo gładką powierzchnię która sprawia wrażenie jakby nie potrzebowała lakieru dlatego sidolux mógł nie rozłożyć się równomiernie; ale może napisz dokładnie co się stało bo rozumiem że łosza zacząłeś nakładać? i wystąpiło zróżnicowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Cześć, Mam pytanie czy Sidolux można stosować pod washa na farbę Gunze C 8 ?. Dzisiaj psiknąłem sido zbiorniki wcześniej pomalowane tą farbką i jakoś dziwnie pokryło. może wiem gdzie jest problem farba C8 daje bardzo gładką powierzchnię która sprawia wrażenie jakby nie potrzebowała lakieru dlatego sidolux mógł nie rozłożyć się równomiernie; ale może napisz dokładnie co się stało bo rozumiem że łosza zacząłeś nakładać? i wystąpiło zróżnicowanie Tak, sido w niektórych miejscach tak jakby nie pokrył powierzchni. Pewnie jest tak jak piszesz. Łosza jeszcze nie nakładałem. Poczekam jak wyschnie i dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 ta farba była bardzo długo niedostępna ale to chyba najlepsze srebro na rynku (dlatego kupiłem 8 słoików jak się znowu pokazała) cóż podobne przygody ze skupiającym się sido już miewałem ale nie ma na to sposobu - wynika to z bardzo gładkiej struktury farby moje antidotum to zastosowanie innego lakieru, jeśli zależy mi na dobrym połysku używam ostatnio lakieru serii GX Gunze, bez trudu da radę w warunkach które opisujesz. Pewnie niektórzy stwierdzą że to grzech lać coś takiego pod kalki czy łosza ale czasem nie mam wyjścia - a Sido to tylko ekonomiczna wersja lakieru właśnie do celów roboczych czyli do przykrycia powierzchni pod kalki czy łosza. Ostatnio spotykam coraz więcej osób które przestały stosować Sidolux nie tylko z powyższego powodu ale również z kwestii bardzo częstego 'przelania' w jakimś miejscu nawet przez wytrawnych modelarzy bardzo dobrze operujących areo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki za wskazówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Jeszcze jedno pytanie, czy na lakier gloss z Gunze H lub Gunze C mogę kłaść wash gotowy Tamiya ?. Chyba na H mogę, a co do C to nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Możesz. Dzięki Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Po doświadczeniu z sidoluxem wspomnianym wcześniej położyłem przed washem na elementy modelu pomalowane Gunze C 8 lakier gloss z Gunze H. Podobno można tak zrobić ale niestety przy próbie starcia washa white spiritem lakier zaczął schodzić razem z srebrną farbą. Próbowałem jeszcze użyć benzyny ekstrakcyjnej do usunięcia washa i tu wyszło lepiej. Chociaż trochę boję się użyć benzyny przy usuwania washa z całego modelu. Porobię chyba jeszcze próby na jakimś złomie i zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi