Skocz do zawartości

Land Wasser Schlepper 1:35 HobbyBoss

Panzer Machine

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie barierki z drutu jakaś łatwą i szybka metodą?

Ja bym użył drutu miedzianego o odpowiedniej średnicy, zdjął z niego koszulkę, pociął ją na tulejki, które następnie nanizałbym z powrotem na drut. Wreszcie inny kawałek odartego drutu pociąłbym na odpowiedniej długości pionowe słupki, które dokleiłbym do tulejek.

Czy ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie barierki z drutu jakaś łatwą i szybka metodą?

Ja bym użył drutu miedzianego o odpowiedniej średnicy, zdjął z niego koszulkę, pociął ją na tulejki, które następnie nanizałbym z powrotem na drut. Wreszcie inny kawałek odartego drutu pociąłbym na odpowiedniej długości pionowe słupki, które dokleiłbym do tulejek.

Ciekawe. Nie pomyślałem o tym. Dzięki

Tymczasem

lws_00055.jpg

• Super Moderator

Czołem

Fajne zdjęcia ale z kołem ratunkowym to lipa, powinna być linka cienka bo na takim powrozie to chyba by to koło poszło na dno. Zrób cienką linkę a nie cumę.

Pozdrawiam i zaglądam

Czołem

Fajne zdjęcia ale z kołem ratunkowym to lipa, powinna być linka cienka bo na takim powrozie to chyba by to koło poszło na dno. Zrób cienką linkę a nie cumę.

Pozdrawiam i zaglądam

Wokół koła ratunkowego jest obecnie linka o grubości 0,75 mm

Jakiej grubości linkę byś sugerował?

No to postanowione. Będzie 0,4 mm

Dzięki chopaki

Chciałem wykonać dużo więcej przeróbek we wnętrzu, ale koniec końców i tak nie było by tego widać. Więc na tym się zatrzymałem.

lws_00059.jpg

Po około 4 tygodniach pracy mogę stwierdzić, że pierwszy etap budowy modelu został zakończony. Mniej lub bardziej jestem zadowolony z efektów.

Planowałem więcej czasu poświęcić na zdetalizowanie wnętrza, jednak podczas pracy pozamykałem wszystkie włazy i uznałem, iż tyle pracy jaka została włożona w budowę wnętrza jest w zupełności wystarczająca na moje potrzeby.

Model z Hobby Bossa okazał się bardzo kłopotliwy w budowie. Miejscowe nadlewki na mniejszych elementach były tak koszmarne, że nie warto było poświęcać czas na czyszczenie. Zdecydowanie lepiej było zrobić takowe elementy od zera. Moim zdaniem model takiej jakości nie jest wart 140 zł, które za niego zapłaciłem. Żałuję, że nie zainwestowałem 250 w zestaw tej samej amfibii od Bronco.

lws_00062.jpg

Model:

* Land Wasser Schlepper Early Type [Hobby Boss]

* 2m German Antena [RB Model]

* Tyfon - sygnalizator akustyczny 1,80x6,00 [RB Model]

* Lampa nawigacyjna biała 4mm [RB Model]

* Podkładka stalowa M3,0 [RB Model] Taśma miedziana samoprzylepna 1000 * 5,56 * 0.032 mm [Świat Modeli]

* Plate 0,3 mm [Plastruckt]

* Plate 0,5 mm [Plastruckt]

* Plate 1 mm [Plastruckt]

* Zestaw drutów miedzianych 0,35 - 1 mm [Eureka XX:L]

* Lina holownicza 0,4 mm [Eureka XXL]

* Brass Tubes 1,0x0,1 mm [Aber]

* Blaszka mosiężna 0,3 mm [RB Model]

Narzędzia:

* Punch & Die set Small [RP Toolz]

* Punch & Die set Big [RP Toolz]

* Hexagonal Punch & Die set [RP Toolz]

* Handle Bending tool [RP Toolz]

* 8 cm Long Photo Etch Tool [RP Toolz]

lws_00061.jpg

lws_00063.jpg

lws_00064.jpg

lws_00065.jpg

lws_00066.jpg

lws_00067.jpg

lws_00068.jpg

lws_00069.jpg

W tej chwili czeka mnie montaż gąsek z Fruila. Będę robił to pierwszy raz. Czy macie jakieś porady?

Co do friuli to sprawdzaj w każdym ogniwku czy są otwory na druciane piny do spinania gąsek, jak nie to wiertło 0,3 mm i nawet trzymając je w palcach można je przewiercić (materiał z którego są wykonane friule jest miękki). Ja używam do cięcia drucików łączących ogniwa kąbinerek (szczypiec płaskich) ze szczeliną do cięcia drutu znajdującą się przy samej rękojeści, ciecie tym ostrzem daje równą powierzchnię cięcia (masło maślane ). Do kąbinerek przykleiłem sobie plastikowy kątownik który stanowi ogranicznik długości ciętego drutu tak żebym nie musiał odmierzać długości każdego pinu.

I ostrzegam, friule silnie uzależniają. Jak raz użyjesz, będziesz używał do każdego następnego modelu.

[edit]Zdjęcie będzie wieczorkiem jak wrócę do domu.[/edit]

[edit]Tutaj obiecane zdjęcie mojego tajnego narzędzia. Krótki ogranicznik do pinów pasujących do Panzer IV a dłuższy do King Tigera.

P1070501.JPG[/edit]

Edytowane przez Gość

Do kąbinerek przykleiłem sobie plastikowy kątownik który stanowi ogranicznik długości ciętego drutu tak żebym nie musiał odmierzać długości każdego pinu.

Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie swojego narzędzia?

• 2 weeks later...

Narzędzie wygląda spoko andrzejon26.

Zamknąłem temat gąsienic. Montaż metalowych gąsienic robiłem pierwszy raz i jeżeli będę miał możliwość korzystać z produktów tej firmy to będę bardzo zadowolony. Montaż ogniwek jest czasochłonny (chociaż, jeżeli dojdzie się do wprawy to jakoś to leci już), ale wart jest końcowego efektu.

Zapisałem pokrótce proces etapów pracy składania ogniwek. Na początek podzieliłem ogniwka gąsienicy w grupy po dziesięć.

lws_00070.jpg

Następnie taką grupę składałem na taśmie malarskiej. Po złożeniu w łączenie ogniwek wtykałem kawałek dociętego drutu.

lws_00071.jpg

Poniżej widać połączone wszystkie grupy po dziesięć ogniwek dla jednej gąsienicy.

lws_00072.jpg

Tutaj są docięte druciki.

lws_00073.jpg

Następnie grupy zacząłem ze sobą łączyć.

lws_00074.jpg

lws_00075.jpg

lws_00076.jpg

i złożona całą gąsienica.

lws_00077.jpg

W ten sposób prezentują się na modelu.

lws_00078.jpg

lws_00079.jpg

• Super Moderator

Cześć

Wiem że do SWS jest mało zdjęć i co do koła ratunkowego nie pisałem więcej no ale widzę że trzeba, powinieneś dołożyć więcej liny, jeśli sugerowałeś się plastikiem to błąd, linka oplatająca była najprawdopodobniej linką asekuracyjną właśnie do koła a na takim kawałku to chyba nawet na pokład było by ciężko kogoś wciągnąć a o rzucaniu dalej nie wspomnę. Reszta ok. Gąski kąpiesz w chemii czy malujesz?

Pozdrawiam

Cześć

Wiem że do SWS jest mało zdjęć i co do koła ratunkowego nie pisałem więcej no ale widzę że trzeba, powinieneś dołożyć więcej liny, jeśli sugerowałeś się plastikiem to błąd, linka oplatająca była najprawdopodobniej linką asekuracyjną właśnie do koła a na takim kawałku to chyba nawet na pokład było by ciężko kogoś wciągnąć a o rzucaniu dalej nie wspomnę. Reszta ok. Gąski kąpiesz w chemii czy malujesz?

Pozdrawiam

Czy mógłbyś wrzucić fotkę referencyjną w sprawie liny do koła ratunkowego? Albo czy mógłbyś narysować na moim zdjęciu jak ta lina powinna wyglądać?

W zasadzie słusznie zauważyłeś - sugerowałem się plastikiem z zestawu.

Dosięgnąłem już budżetu na ten model, więc raczej nie będę kąpał gąsek. Pozostaje malowanie.