Spawacz Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem aerografu i sprężarki - tak upragnionego od dawien dawna , wydatki na dom i rodzinę nie pozwalały mi na zakup tego sprzętu bo zawsze było coś ważniejszego - natomiast ost. zastrzyk gotówki pozwolił mi na to żebym i to ja się z czegoś ucieszył a więc jest Sprężarka adlera + aero 7704 By przetestować możliwości aerografu i nabrać początkowej wprawy wyciągnąłem z szafy stare złomy których z żalem nie moglem wyrzucić i zacząłem coś tam skrobać. Chciałbym szanowne grono by oceniło moje początkowe prace , dodały własne spostrzeżenia , rady , słowa krytyki też są mile widziane bo musi być coś co zmotywuje do większego wysiłku Jest to coś co kiedyś pewnie było pantera tu odłamane tu czegoś brakuje ale nie o to chodzi chodzi mi o technikę nakładania barw i weatheringu ( nie używałem jeszcze pigmentów ). 1 Wszelkie łączenia płyt i ciemniejsze miejsca psiknąłem Vallejo black brown 2 Nałożyłem bazowy kolor Vallejo ( iraqui sand ) 3 Pędzelkiem zarysowania i odpryski lakieru vallejo black brown 4 wash rust effects Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 O ile samo malowanie nie jest złe choć może jeszcze trzeba potrenować, o tyle zacieki bardzo słabe. Przejrzyj kilka warsztatów jak to się robi. Powinny być zdecydowanie cieńsze i bardziej transparentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 I ja bym jeszcze sugerował popracować nad obiciami, do ich robienia warto użyć dwóch kolorów, a nie jednego no i dobrze, gdybyś je robił w bardziej przemyślany sposób (lufa Pantery wygląda trochę jak pień brzozy, raczej ciężko, żeby się tak obiła), tak jak radzi bazylms podglądaj warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Troszkę poczytałem przejrzałem forum i ciężko znaleźć odpowiedni temat gdzie osoba zdradziła by wszelkie tajniki lub po prostu opisywała krok po kroku , przejże jeszcze na YT. Czy jest jakieś specyficzne nazewnictwo technik którym warto sie przyjrzeć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Używam farb akrylowych vallejo czy white spirit od AK będzie z nimi współpracował ? Mianowicie czy ściągnie nadmiar farby kiedy będę chciał wykonać bardziej transparentny zaciek lub wash ? Bo na opakowaniu pisze ''for enamel products'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Nie, farbki vallejo rozcieńczysz wodą lub rozpuszczalinkiem dedykowanym, white spirit jest do washy, filtrów o efektów emaliowych np z ak albo z miga, i tymi własnie zacieki rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Jest ok jak na początek a nawet lepiej niż ok. White spirit to rozcieńczalnik do emalii czyli farb olejnych ( Humbrol, Testors, oleje typu Talens, etc), farby akrylowe ( Vallejo, AK, etc... ) możesz rozcieńczać wódką, woda, denaturatem lub najlepiej dedykowanymi rozcieńczalnikami. Uwierz nikt niczego nie urywa i raczej jazdy chętnie podzieli się swoimi doświadczeniami wystarczy zapytać. Jezeli bedziesz przegladaj aktualne warsztaty i galerie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Czy jest jakiś opóźniacz na wysychanie farb akrylowych vallejo ? Gdy robię zaciek z washa vallejo szybko zasycha i nie da się nic z nim zrobić woda tez go za bardzo nie rusza co widac na zdjeciach pokazanych w temacie , tarłem tarłem i nic nie starłem . Czy nie bawić się akrylami i przesiąść się podczas wetherngu na farby typu AK i white spirita ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Zacieki rdzy nie wyglądają zbyt naturalnie Warto by je miejscami zmiękczyć i zblendować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Jest opóźniacz nazywa się to Acrylic RETARDER dostępny w sklepach dla artystów plastyków ( wyjdzie Ci taniej a przydaje sie do malowania aero). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Czy nie bawić się akrylami i przesiąść się podczas wetherngu na farby typu AK i white spirita ? Początkowo uzywałem washa akrylowego, ale kiepsko to mi wychodziło. Przesiadłem sie na farby akrylowe i washa olejnego+ White Spirit. Jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Makinen- czyli white spirit tez bedzie dawał rade z akrylami ? a wash olejny to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Makinen- czyli white spirit tez bedzie dawał rade z akrylami ?a wash olejny to jaki ? Czy Ty czytasz co ludzie piszą w wątku ? Nie do akryli musisz kupić ROD SPIRIT bo WHITE SPIRIT jest do farb OLEJNYCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Faktycznie mój błąd już rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2015 https://www.youtube.com/watch?v=gGPH1BM4e_Q&list=PLG0s3mLGjpoWpzGlzFmjhf5KfTn4_G2eW&index=6 Znalazłem taki oto filmik jak posługiwać sie akrylami by wychodziło to naprawdę dobrze - myślicie ze techniki godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 Poczytałem troszkę warsztatów i zacząłem prace od początku. Mianowicie na kiedyś złożonym sdkfz 251 zacząłem próby od podkładu i pierwszego cieniowania a oto rezultaty. Jeżeli robię coś złe proszę o komentarze. -Odtłuszczony model płynem do naczyń. -Podkład Pactra a 46 -Cienie łączenia blach Vallejo German Black brown -Kolor bazowy Vallejo Khaki Grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Nie wiem na ile zależy Ci na tym modelu, ale widać że masz słabo wykończone łączenie górnej części kadłuba z dolną, szczególnie na odcinkach od początku gąsienicy do skrzynek. Widać niewyszlifowaną szpachlę oraz szary. Dodatkowo musiałbyś nad jakością fotek posiedzieć, bo teraz ciężko coś powiedzieć, co widać że preshading przebija - co jest ok. Problem będzie dalej, gdy zaczniesz robić przebarwienia. Wtedy raczej tego juz przy tej jakości zdjęć widać nie będzie. Polecam ten wątek - tam jest wszystko co potrzeba jeżeli chodzi o zdjęcia http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=42035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 Ok brystol zakupiony. Co do modelu jest to wersja treningowa więc obróbka jakakolwiek nie została na nim wykonana. Iloma warstwami wykonywać preshading ? Na tym produkcie testowym chciałbym wykonać resztki z zimowego kamuflażu , czy na tym etapie preshadingu ( 1 warstwa) mogę kłaść lakier i kolor biały zaczynać wcierać ? Zdecydowałem się także na washe ak interactiwe i white spirit - czy jeżeli psikam preshading akrylami vallejo muszę model pokryć lakierem przed washami AK by powłoki się nie gryzły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 No więc przez ten czas gdy czekaøem na jakąkolwiek odpowiedz i zainteresowanie ze strony forumowiczów....szkoliłem i uczyłem się techniki lakieru do włosów - opowiem tak bez pomocy zaawansowanej osoby i znających technikę - czarna magia. Wiele prób i wydanych pieniędzy na specyfiki - ale po 3 dniach doszedłem do myślę zadowalającego efektu jak na 1 model który maluje farbami i aero A w sumie oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 Nie zwracajcie proszę uwagi na łączenia i szlify , model służy mi do nauki posługiwania się aero i próbowaniem na nim różnych technik więc niedociągnięcia konstruktorskie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Nie zwracajcie proszę uwagi na łączenia i szlify , model służy mi do nauki posługiwania się aero i próbowaniem na nim różnych technik więc niedociągnięcia konstruktorskie są . Przepraszam, ale do ćwiczeń równie dobrze możesz sobie kupić zabawkę za 5 PLN. Jeżeli jesteś na forum modelarskim i pokazujesz kiepsko sklejony model to nie dziw się ze ktoś zwraca Ci na to uwagę. Jak na pierwsze skrobanie to całkiem całkiem wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Całkiem dobrze Ci to wyszło. Teraz zalecany kilka warstw filtrów z białej olejnej. Potem zabezpieczyć lakierem trochę białej olejnej rozważać jak biedronkę na żóltej powierzchni. To doda urozmaicenia kolorystycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 Nie zwracajcie proszę uwagi na łączenia i szlify , model służy mi do nauki posługiwania się aero i próbowaniem na nim różnych technik więc niedociągnięcia konstruktorskie są . Przepraszam, ale do ćwiczeń równie dobrze możesz sobie kupić zabawkę za 5 PLN. Jeżeli jesteś na forum modelarskim i pokazujesz kiepsko sklejony model to nie dziw się ze ktoś zwraca Ci na to uwagę. Jak na pierwsze skrobanie to całkiem całkiem wyszło. Jak najbardziej cie rozumiem natomiast model miałem już sklejony i czekał na lepsze dni......pod szlifuje jeszcze techniki pod bacznym okiem kolegów a 10tego po wypłacie kupie coś ciekawego i założe temat od początku do końca .....łącznie z lepieniem całości. Wracając do malowania ''TESTERA'' położyłem mu sido i będę robił ciemno brązowego washa z odrobina retardera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 .....pod szlifuje jeszcze techniki pod bacznym okiem kolegów... Widzę że zrobiłeś inaczej. Te zacieki mi się trochę nie widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi