sklejacz68 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 mam pytanie o rade do doświadczonych, chciałbym wykorzystac pokład drewniany do waloryzacji, nie wiem jednak jaki klej bedzie najodpowiedniejszy zeby przykleić go do plastiku, nie agresywny, mam pokład artwox bede wdzieczny za oswiecenie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 zadałeś bardzo fajne pytanie.jak i czym przyklejać?sam stoje przed tym wyzwaniem w 1/700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 butapren jest niezły choć to juz nie to co kiedyś ale polecam, patex fix ale długo wiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Ten pokład to naklejka, ściągasz folię ochronną i przyklejasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Ja mam pokład z huntera czy to tez naklejka?wydaje mi sie ze jest w całości do wycięcia.jezeli to nie naklejka to czy macie jakis odpowiednik budaprenu co wystepuje na wyspach chodzi mi o nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz68 Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 dzieki toltos za podpowiedź, rzeczywiście, a ja zamiast rozpakowac głowiłem sie jakim klejem to połaczyc zeby nie weszło w reakcje, o piatej rano rozpakowałem pudełko zeby sprawdzic czy to naklejka, skoro znasz temat może podpowiesz jeszcze czy ten mechanizm dotyczy wszystkich pokładów i jak jakościowo maja sie pokłady Artwox do firmy Pontos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 raczej wszystkie komercyjnie dostępne na rynku pkłady drewniane mają podłoże z klejem. Jeśli jednak potrzebujesz posadzić pokład drewniany, który nie ma kleju proponowałbym przykleić go wstępnie na dużych powierzchniach na klej PVA (wikol) i po wyschnięciu obrzeża oraz otwory podlać rzadkim CA. Klejąc tak masz szansę korekty zanim PVA zwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 posiadam ten oto pokład http://www.ebay.ie/itm/171389406605?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 i teraz pada pytanie czym wicinać te mikroskopijne wzory ?nożykiem ze skalpelem?niestety nie posiada on zadnej instrukcji i niewiem do końca które elementy usunąć z pokładu plastikowego częściowo można sie domyślac bo dodane są fototraeionki ale co z resztą.czy usunąć wszystko i kleić bez wycinania w nim otworów na drewno czy też bawić sie w dziurawienie pokładu żeby plastikowe elemęty wystawały?chodzi mi o te najmniejsze bo wiadomo ze nie usune dużych niezbędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 wycinać ostrym nożykiem. na pytanie które wycinać, a które nie musisz odpowiedzieć sobie sam... to zależy jaką waloryzację planujesz i co zostawisz na pokładzie z wypraski a co wymienisz. Przeanalizuj dobrze plastikowy pokład i będziesz wiedział co chcesz zastąpić .... powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 A ja mam małą prośbę do kolegów: o zachowanie zasad pisowni. Nie mówię o polskich znakach, ale rozpoczynanie zdania dużą literą, jak również szlachetna sztuka posługiwania się znakami interpunkcyjnymi, szczególnie "przecinkiem" oraz "kropką", będą mile widziane. Niewątpliwie będzie miało to ogromny wpływ na zrozumienie pisanego tekstu, jak również na przyjemność płynącą z czytania waszych postów, przez wszystkich tutaj zgromadzonych Wracając do tematu pokładów naklejanych. Panowie, czy są one wam niezbędne? Pomijam fakt, ze jest to duże udogodnienie dla nas wszystkich. Jest to zabieg marketingowy producentów, który "rozleniwia" sklejaczy i nastaje na nasze portfele, przecież do najtańszych te "naklejki" nie należą Zaznaczam, iż tłumaczenie się brakiem odpowiedniego warsztatu mija się z celem, gdyż nie ćwicząc nigdy się go nie nabędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi