macoes Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Na wstępie witam, po przeszło 20 latach przerwy wracam do naszego wspaniałego hobby. Przeszło rok gromadziłem materiały, rozbudowywałem warsztat, zanim podjąłem się pierwszego klejenia.Długi czas już czytam forum i staram się chłonąć od Was wiedzę i nowoczesne metody, za co uniżenie dziękuję. Świadomie podkreślam nowoczesne, gdyż to co jest dziś a było 20 lat temu to przepaść. Chemia rozwinęła się niesamowicie, jakość modeli również a o dostępności sprzętu nie wspomnę. No ale cóż do rzeczy. Podczas składania mojego pierwszego po latach modelu, pojawiło się kilka problemów lub wątpliwości. 1. Czy użyć lakieru bezbarwnego na kastę przed wklejeniem, szyb, reflektorów itd czy dopiero po. Jeżeli po to czy lakier nie wpłynie na zmatowienie szyb. 2. Doczytałem gdzieś na forum że np. reflektory, szyby itp lepiej nie wklejać na klej jakiego używamy do klejenia modelu i w związku z tym pytanie, czy mogę użyć np. wikolu. 3. Czy w przypadku malowania uszczelek lepiej użyć taśm maskujących czy można użyć Maskolu np. Humbrola. 4. Czy malując podwozie modelu zabezpieczacie go potem lakierem bezbarwnym matowym czy nie a jeżeli tak to czy najpierw go lakierujecie i potem wklejacie np. wydech. Pytanie moje wzięło się stąd iż mimo dużej staranności nie udało mi się perfekcyjnie zabezpieczyć podwozia na tyle żeby nie przeniosły się jakieś smugi lub mikro kropeczki z innych malowanych elementów. 5. No i na koniec odwieczne pytanie ( wiem że było o tym już na forum ): Jakiego lakieru z połyskiem użyć, Oryginalnego Tamyia, Sidoluxu, a może lakieru samochodowego, wszystkie trzy posiadam i stoję przed rozterką, który wybrać. To tyle, liczę na fachową poradę i przepraszam jeżeli moje pytania mają już swoje odpowiedzi na forum. Gorąco pozdrawiam i z góry dziękuję za fachowe wsparcie. Paweł Edytowane 18 Maja 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 …Doczytałem gdzieś na forum że np. reflektory, szyby itp lepiej nie wklejać na klej jakiego używamy do klejenia modelu i w związku z tym pytanie, czy mogę użyć np. wikolu. … Wikol, klej intrligatorski, klej do drewna szybkowiążący Pattex, MicroScale MicroClear, bazują na tym samym lepiszczu. Możesz użyć.Jest tylko kwestia gęśtości — czy nie będzie spływał? Uwaga! Zazwyczaj siła wiązania jest słabsza niż klejów do styrenu. Dobrze to brać pod uwagę przy planowaniu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Moje doświadczenie jest mniej niż średnie, więc odpowiem jak ja robię, ale wcale to nie musi być prawidłowo. 1. Najpierw maluję na czarno ramki szyb i ramki w kaście (uszczelki). Wklejam szyby i po wyschnięciu, maskuję razem z uszczelkami. Maluję całą kastę na gotowo i na końcu zdejmuję taśmę maskującą. Potem poprawiam uszczelki, też przy użyciu tasmy maskującej. Próbowałem malować szyby sidoluxem z uwagi na klej CA, ale na zdjęciach w świetle błysku wychodzą straszne smugi. 2. Reflektory wklejam przy użyciu Gunze do szyb. Niestety, zgubiłem opakowanie i nie pamiętam pełnej nazwy. Klej ten ma konsystencję gęstego miodu, więc klejąc szyby dokładnie je upaćkałem. Zaletą tego kleju, jest to że dało się te upaćkania bez śladu wyczyścić. Klej Humbrola do szyb próbowałem - jak dla mnie ma za słabą siłę klejenia. Lekkie przyciśnięcie i szybka wpadła do środka. Szyby kleję przy użyciu CA. Delikatnie i po troszeczku przy stałym nadmuchu powietrza, aby uniknąć zmatowienia. Przy następnym modelu spróbuję wikolu, a właściwie jego odmiany "Magic" bo jest bardziej przeźroczysty po wyschnięciu. 3. Odpowiedziałem w punkcie 1. 4. Ja nie zabezpieczam - z bardzo ważnego powodu, a mianowicie lenistwa. 5. Sidolux na pewno jest za słaby. Najlepsze są chyba samochodowe, ale trzeba wypróbować bo miałem taki co mi zeżarł farbę. Ja używam Gunze akrylowego lub modelmastera. Nie napisałeś, jaki model kleisz. Jeśli to jest ferrari czy Lambo to dobry połysk jest wskazany, ale jeśl to jest np. rajdówka, to one wcale nie mają takiego super połysku, bo auta są zazwyczaj malowane na biało ze zwykłym połyskiem i oklejane folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 1 Jeśli chodzi o lakierowanie modelu to na początku potem maluje uszczelki i wklejam szyby 2 tak klej wikol nie matowi szyb a po wyschnięciu jest przeźroczysty 3 ja nie używam taśm ani mas maskujących mały pędzelek np 000 i malujemy uszczelki delikatnie 4 nie zależy co malujesz jeśli ciężarówki firmy italeri rama jest czarna nie trzeba malować a w autach to nie wiem 5 sidoluks jest słaby pasty TAMIYA nie używam ale podobno trzeba mieć wszystkie trzy. co do past polerskich samochodowych ja używam K2 tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 najlepiej mieć trzy ale nie trzeba wystarczy ostatnia [uWAGA] Post pod postem kolego - proszę zacznij używać opcji EDYCJI postu. Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Pasty Tamiya najlepiej mieć wszystkie trzy, a na koniec po pracach z nimi dobrze jest dać wosk Tamiya. Wtedy można osiągnąć naprawdę dobry efekt, choć oczywiście wiele zależy od cierpliwości przy polerce. Nie ma się co oszukiwać, trzeba trochę nad tym posiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Trzeba to co jakiś czas odnawiać, czy połysk jest raczej trwały? Czy zostają ślady palców? Zastanawiam się, czy wosk do samochodów 1:1 by się nie nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Szczerze mówiąc, to nie widziałem, żeby po takich zabiegach Mustang albo Trabant traciły połysk. Robione były kilka lat temu na prezent dla siostry i poza kurzem nic im nie dolega. Wosku samochodowego nie używałem więc się nie wypowiadam. Przy kolejnych cywilach raczej będę się trzymać specyfików Tamiyi. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 lakier się powinien błyszczeć przez kilka kilkanaście lata a potem jeśli zmatowieje to znowu go wypolerować pastą polerską i odzyska dawny blask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 lakier się powinien błyszczeć przez kilka kilkanaście lata a potem jeśli zmatowieje to znowu go wypolerować pastą polerską i odzyska dawny blask Skąd o tym wiesz? a) z własnego doświadczenia, b) czytałeś o tym, c) Twój geniusz mówi Ci, że tak musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 wiem z własnego doświadczenia czytałem i oglądałem wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 wiem z własnego doświadczenia czytałem i oglądałem wystarczy ...Niedawno zacząłem sklejać modele ciężarówek. Na swoim koncie mam już złożonego western stara 5964 consellation i mana tgx xxl. Wystarczy.Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe, że w jednym dziale jesteś początkującym modelarzem, a w tym takim doświadczonym. Ale jak człowiek jest zdolny, to na jednym modelu zdobędzie takie doświadczenie jak inni na kilkudziesięciu modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 ma sie ten talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia_sebastian054 Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 tacy to się w Małopolsce rodzą i to rzatko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2015 to widać jakiś zdolny post pod postem walić... admin !!! czy jest na sali admin ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 7 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2015 Jest i rozdziela sowicie :-) pozdro Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi