Skocz do zawartości

T-90+tbs-86 meng

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na kolejny warsztat, bardzo spodobal mi sie T-90 kiedy kleilem wersje od zvezdy, dalo sie jednak dostrzec sporo niedociagniec modelu, dodatkowo ja tez troche ten model ....... tak wiec postanowilem zrobic T-90 jeszcze raz, tym razem bedzie to wersja z odlewana wieza, jest tez spychacz, ale jeszcze nie wiem czy sie zdecyduje go zakladac. Sam model udalo mi sie dostac na ebay za pol ceny , pytanie dla tych co maja jakies doswiadczenie z t-90 menga, wymaga dodatkow czy tez sam zestaw pozwala zrobic przyzwoity model?

T-90_zps2191ea5e.jpg

co do malowania to chyba bede robil z instrukcji od trumpka (to po lewej)

e644383ceaff77bee67b46a3b6473f77.jpg

Mam juz kupionego figurasa, co prawda z chin, ale jakosc zaje.....

em_35087_parts1.jpg

ps inboxa jako takiego nie robie, bo google kazdy ma

.

Witaj. Nie spodziewałem się że ten model znów trafi na forum . Robiłem obie 90-ki menga i moje zdanie jest takie, że to najlepsze modele tego czołgu na rynku. Nie wymagają żadnych dodatków, no chyba że ktoś się bardzo przy nich upiera i uważa, że bez kilograma blach, nie da się złożyć modelu. W tej 90-tce uważaj na spasowanie góry kadłuba z wanną. Musiałem się trochę siłowac, tym miejscu, ale dało się spasowac te elementy. Postaraj się też o lepsze gąsienice. Mengowskie po malowaniu dziwnie się zachowują. Co do malowania. Ja bym się nie wzorowal na trumpeterze, a i Mengowi też bym do końca nie ufal. Lepiej znajdź zdjęcia konkretnego egzemplarza i na nim się opieraj. Życzę powodzenia w budowie, bo model fajny i jest prawdziwą ozdobą mojego biurka

P.S. Nie zrób tego samego błędu co ja. Jak będziesz robił świecąca Sztore, pamiętaj by czujki opromieniowania laserem na wieży zrobić w pozycji otwartej. Jeszcze jedno. Obejrzyj wszystkie elementy w ramkach. Ja miałem jedną część złamaną i musiałem ją naprawiać.

Edytowane przez Gość

Dzieki Panowie za zainteresowanie.

Malowanie ciekawe, ale az 4 kolory? Ja takiego nigdzie nie widzialem, chyba ten moj google nie dziala najlepiej masz wiecej fotek moze i jakies info o tych 90-kach ze zdjecia?

ps troche z ciekawosci popatrzylem na te mengowskie gaski, wydaja sie strasznie delikatne, tak jak by sie mialy zerwac od samego dotykania. Czy ktos robil juz gaski easy metal links?

To jest malowanie z Azerbejdżanu. Wpisz w Google "T-90 Azerbaijan", sporo fotek wyskoczy. Nie wiem tylko, czy z tego zestawu będziesz mógł takiego zrobic, merytorycznie się nie znam. Lepiej poczekaj na radę fachowca.

Gdzie kupiłeś tego tankiste?

Trafily sie wolne dni wiec powalczylem, zdecydowalem sie zobaczyc jak to bedzie z mengowskimi gaskami, na ten moment ok, trzeba tylko dodac po 1 ogniwku. Na zdjeciach nie widac ile mnie to kosztowalo czasu, dwa dni roboty po kilka godzin , z tego jednak sporo poszlo tez na samo zawieszenie i kola.

SAM_2491.JPG

SAM_2492.JPG

pozdrawiam

Chyba udalo mi sie wybrac czolg ktory ma powstac z mojego modelu

T-90_main_battle_tank_Russia_russian_army_defence_industry_military_technology_640.jpg

T-90_armyrecognition_russia_011.jpg

T-90_main_battle_tank_Russia_russian_640.jpg

Troche szkoda, ze nie ma numerow taktycznych itp, ale ma za to malowanie na jasnej bazie co powinno fajnie wygladac.

ps ktos wie moze gdzie te zdjecia i przy jakiej okazji byly robione?

ps2 jak ktos ma wiecej fotek tego czolgu to smialo, dawac

Fajnie że znalazłeś wzór do naśladowania. Nie wiem czy chcesz się ściśle trzymać tego co jest na zdjęciach. Jeśli zależy Ci na pełnej zgodności z oryginałem, to będziesz musiał wymienić gąsienice na te od 90-tek ze spawana wieża. A i jeszcze jedno. Czołg na Twoich zdjęciach ma też nowszy typ wydechu. Na szczęście Meng, dał w tym modelu dwa wydechy , starszy i nowszy, więc sprawa jest ułatwiona.

P. S. Malowanie na jasnej bazie wygląda na prawdę fajnie ;)

Dziekuje bardzo Panie Grzegorzu, niestety nie dostrzeglem tych roznic, moj blad :( twojego posta przeczytalem za pozno, wydech juz przyklejony, mozna by moze zdemontowac, no ale gaski i tak mam zle, a wymieniac juz ich nie bede, wlasnie wymienilem moj sprzet do malowania i jakos nie mam ochoty wywalac wiecej kasy na "modeliki" na dzien dzisiajszy.

ps wielkie gratki za tak spostrzegawcze oko

Praca idzie powoli do przodu, postanowilem zrezygnowac ze swiatelek to "sztory", potrzeba bylo do nich otworow w wiezy ktorych nie ma w prawdziwym czolgu, tak wiec zostaly zaklejone

SAM_2495.JPG

Meng mial sporo pomyslow przy tym modelu, jednym z nich sa gumowe oslony antyradiacyjne, dla mnie troche meczaca robota z nimi

SAM_2496.JPG

Model trzeba jednak kleic, bo nie moge sie doczekac etapu malowania, przyszedl nowy aerograf

SAM_2497.JPG

A próbowałeś w ogóle wstawić te światełka? Model jest tak przemyślany że po wstawieniu wyłącznika wraz z kabelkami i złożeniu wieży do kupy tych otworów w ogóle nie widać, a i same kable są ledwo widoczne. Druga sprawa, to ta okładzina. Nie wiem dlaczego narzekasz? U mnie te gumki tak pięknie się układały,że gdyby nie to, że spadały gdy odwracalem wieże do góry nogami, to wcale bym ich nie przyklejal.

Udalo sie, okladziny przyklejone, problem mialem z tym, ze bylo sporo nadlewek a ta guma troche kiepska jak przychodzi do jej obrabiania.

Zdecydowalem sie na odrobine wlasnej inicjatywy, zwykle robiac T-90 ludzie instaluja beczki z paliwem, lub nie, pozostawiajac jednoczescie calosc mocowan do tych beczek, na zdjeciach wypatrzylem jednak , ze zwykle kiedy nie ma beczek, odinstalowan sa tez mocowania. Po lewej czesc z zestawu, po prawej przerobiona

SAM_2500.JPG

Zrobione wszystkie cztery

SAM_2502.JPG

Widac na zdjeciu, ze nie jest to idealnie wywiercone, ale sa to dosc male czesci, tak jako dowod gigantycznych rozmiarow farbka.

SAM_2503.JPG

Dzieki, jakos idzie, tylko troche wolno.

Udalo mi sie zrobic podkladke, bedzie bez specjalnych udziwnien, tak tylko w celu lepszego odbioru pojazdu jak juz bedzie ukonczony.

SAM_2506.JPG

SAM_2505.JPG

ps. ludzik calkiem fajny ale jak sie zabralem za robote nad nim to sie okazalo ze z 45 minut samego szlifowania :(

a wymalowany wyglada tak:

SAM_2533.JPG

Prace nad figurka i podstawka na ten moment ukonczone, dojdzie jeszcze troche pigmentow na podstawce, tak dla ukrycia kilku "baboli" na podkladce, ale to juz dopiero po ukonczeniu modelu. Narazie zdjecie z poprzednia t-90

SAM_2535.JPG

SAM_2538.JPG

Cześć. Mam nadzieję, że nie zacząłeś jeszcze zabawy z kablami?? Mam coś co może Ci pomóc. Proszę bardzo:

10710608_369194596572473_8905170606344210538_n_zpspezstu9b.jpg

10356306_369194609905805_5585129397246334899_n_zpsxwe5k2dd.jpg

10304772_369194646572468_3517749892913506985_n_zpsixpsiff1.jpg

1798481_369194526572480_4382310073926405136_n_zpskoxsnarc.jpg

1798612_369194503239149_6501946544683351432_n_zpsp9bdjolo.jpg

10659421_369194546572478_6372527218293014416_n_zps0lzxk23y.jpg

10580014_369194666572466_2911654413536247501_n_zpsumegf9tp.jpg

10665725_369194579905808_660772698416300983_n_zpsmxbiz768.jpg

1476697_369194566572476_8122686482849289976_n_zpsswrf56vh.jpg

Choć model ze zdjęć, to Trumpeter, to jednak mnie te zdjęcia bardzo pomogły przy Mengu.