Czarek90 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie Dziś zacząłem prace nad Tiger I, mam zamiar zamieszczać w tym temacie zdjęcia (niestety na chwilę obecną z telefonu) z przebiegu klejenia jak i również będę zadawał pytania, na które mam nadzieję będziecie udzielać odpowiedzi. Jest to mój drugi model, pierwszym był Pz.Kpfw. VI Tiger II (King Tiger production turret) z Tamiya - na razie sklejony, czeka na pomalowanie. Przy pierwszym modelu nie obyło się bez pewnych błędów przy sklejaniu: źle dopasowałem koło napinające przez co gąski są naprężone, czasami użyłem zbyt dużo kleju, który wyciekł spad elementu, lufa a dokładniej linia łączenia jest przekręcona o kilka mm względem śruby na jarzmie, która to wyznaczała środek no i przez nieuwagę udało mi się ułamać mocowanie karabinu na wieży, więcej błędów nie pamiętam a za wszystkie szczerze żałuję i postaram się ich nie powielać ;) Złożenie Królewskiego zajęło mi +/- 15h, kupując zestaw Dragona liczyłem, że będzie jedynie ciut trudniejszy do złożenia niż Tamiya ale po otwarciu pudła ilość ramek a w nich elementów mnie zszokowała w Tamiyi było ich sztuk 4. Mam nadzieje że podołam z Tigerem I. Poniżej fotka Tigera II od Tamiya, z którego mimo wszystko jestem dumny ( proszę nie zwracać uwagi na te pseudo malowanie elementów) Tu zdjęcia z obecnego przedsięwzięcia Otwarcie pudła Tu pierwsze pytania do was: - czy elementy zawieszenia zaznaczone na czerwono należy skleić? W instrukcji jest napisane aby tego nie robić - czy koła nośne, napinające i napędowe należy kleić na stałe do zawieszenia? W zestawie z Tamiya koła nośne można skleić tak z zawieszeniem aby kręciły się wraz kołem napinającym i napędowym podczas przesuwania gąsienicy. W modelu dragona jest to chyba nie wykonalne. - no i czy powinno się przykleić gąsienice do kół nośnych aby lepiej się ułożyły, czy zależy to od modelu czołgu itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Poobserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 No to pooglądam i ja. ...kupując zestaw Dragona liczyłem, że będzie jedynie ciut trudniejszy do złożenia niż Tamiya ale po otwarciu pudła ilość ramek a w nich elementów mnie zszokowała w Tamiyi było ich sztuk 4. To robi wrażenie.Ale spokojnie trochę części Ci zostanie.Część z nich pozwala zrobić późniejszą wersję Tygrysa. Spokojnie nie śpiesz się. To nie piekarnia. Kociak jest z lutego 1944 - w tym czasie "zimmerit" nakładano na "całego".Czy coś w tym kierunku planujesz? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Myślę że na obecnym etapie Twojego modelarstwa rzuciłeś się na bardzo głęboką wodę. Powinieneś pozostać przez jakiś czas przy modelach Tamiya. Obawiam się, że "zmarnujesz" Tygrysa :( Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek90 Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 W miejscach zaznaczonych na czerwono przyklejasz, bo wałki muszą być jakoś umocowane i by zawieszenie było ruchome. Koła do zawieszenia docelowo najlepiej przykleić, bo przecież model i tak trafi na półkę i nie będziesz się nim bawić. Natomiast jeżeli chcesz, aby przy zakładaniu gąsek chociaż napędowe i napinające były ruchome, zapraszam do siebie do warsztatu. Tam pokazałem jak to można wykonać. Dzięki, w takim razie wszystko przykleję na stałe Pozdrawiam No to pooglądam i ja. ...kupując zestaw Dragona liczyłem, że będzie jedynie ciut trudniejszy do złożenia niż Tamiya ale po otwarciu pudła ilość ramek a w nich elementów mnie zszokowała w Tamiyi było ich sztuk 4. To robi wrażenie.Ale spokojnie trochę części Ci zostanie.Część z nich pozwala zrobić późniejszą wersję Tygrysa. Spokojnie nie śpiesz się. To nie piekarnia. Kociak jest z lutego 1944 - w tym czasie "zimmerit" nakładano na "całego".Czy coś w tym kierunku planujesz? Pozdrawiam Krzysztof Chciałbym zrobić zimmerit (chociaż nie wiem czy akurat ten model posiadał zimmerit, niby wszystkie Tygrysy z drugiej połowy produkcji go posiadały. Tu http://tiger1.info/models/products-page/CH6650 znalazłem informacje, że akurat tego modelu zrobiono jedynie 30 sztuk) ale brak doświadczenia mnie trochę zniechęca, nie wiem jak wyjdzie mi sam model i nie chciałbym go jeszcze oszpecić kiepskim zimmeritem, muszę to przemyśleć Tak wszystko na spokojnie robię bez pośpiechu i trzy razy się zastanawiam zanim złapie za klej. Pozdrawiam Myślę że na obecnym etapie Twojego modelarstwa rzuciłeś się na bardzo głęboką wodę. Powinieneś pozostać przez jakiś czas przy modelach Tamiya. Obawiam się, że "zmarnujesz" Tygrysa :( Pzdr To samo pomyślałem Chciałem coś tylko odrobinę trudniejszego, Tamiya dała mi dużo frajdy ze sklejania ale można to porównać do składania klocków lego. Teraz będę jeszcze bardziej zmotywowany aby przykładać się do sklejania. Liczę na waszą pomoc, bardziej doświadczonych bo na pewno będę miał jeszcze kilka pytania które wyjdą podczas klejenia. Może coś wyjdzie porządnego z tego czołgu. Trzecim zestawem jakim kupie pewnie będzie Tamiya i po złożeniu trzech modeli chcę się wziąć za malowanie ich - myślę że tak będzie najrozsądniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 i po złożeniu trzech modeli chcę się wziąć za malowanie ich - myślę że tak będzie najrozsądniej. Czyli tego nie zamierzasz malować? Nie znam się na tych blaszakach, ale jeśli kolega Seb mówi że go szkoda, to może schowaj go do pudełka i zostaw sobie na kiedy indziej. A teraz sklej jakąś Tamiye czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek90 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Ja zrozumiałem, że kolega chce złożyć 3 modele a dopiero później wszystkie malować. Zrobienie zimmeritu nie jest takie trudne. Znowu odsyłam do swojego warsztatu Tygrysa. Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pisz na pw. Dokładnie tak, po sklejeniu trzech modeli zamiast kupować kolejny, pieniążki przeznacze na wszystkie potrzebne rzeczy do malowania. Myślę że w ten sposób będzie relatywnie taniej :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek90 Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 Witam, dziś kilka aktualnych zdjęć Tygrysa. Skleiłem zawieszenie oraz tył i kilka elementów z tylnej burty. Dopiero po przyklejeniu osłon wydechu pomyślałem, że mogłem to zrobić po malowaniu. Co do tylnej burty sugerowałem się tą instrukcją http://tiger1.info/EN/DR6650-misprint-rear-wall.html. Koła potrzebują jeszcze kilku szlifów, gdzie nie gdzie widoczne są miejsca łączenia z ramką. Dziś było mało czasu i wolałem skupić się na dalszych pracach ale na pewno je poprawię. Następnym razem czeka mnie klejenie elementów fototrawionych, podpowiecie jakie kleje najlepiej się sprawdzają do tych zadań? Szpachlować, czy nie szpachlować? Powoli do przodu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 O takich rzeczach jak kleje itp. są specjalne wątki - sam z nich jak wracałem do hobby pół roku temu intensywnie korzystałem. Ja po przetestowaniu 3 klejów CA polecam Zap-a-gap i/lub/zamiast lutowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Szpachlować, czy nie szpachlować?[...] W to miejsce pójdzie oś przekładni (chyba) więc zaszpachluj tylko tą szczelinę od wgłębienia do krawędzi górnego pancerza (nawiasy sa fajne )- reszta zniknie pod wklejona przekładnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Zdecydowałeś się na wannę produkowaną od lata 1943.(Część nr.V2 i V3) Część F1 i F2 dla wanien produkcji od lutego 1944. Zaszpachluj tak jak pisze "Grazzi". Będzie widać tyle po zamontowaniu koła - bez gąsek: http://legion-afv.narod.ru/Germany/Tank_Germany/Pz-VI_Snegiry/Pz-VI_Snegiry_206.jpg http://legion-afv.narod.ru/Germany/Tank_Germany/Pz-VI_Snegiry/Pz-VI_Snegiry_204.jpg z gąskami : http://legion-afv.narod.ru/Germany/Tank_Germany/Pz-VI_Saumur/Pz-VI_Saumur_011.JPG Oszlifuj dobrze części nie tylko koła. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek90 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Zdecydowałeś się na wannę produkowaną od lata 1943.(Część nr.V2 i V3)Część F1 i F2 dla wanien produkcji od lutego 1944. Wybierając między tymi częściami sugerowałem się rysunkiem od Dragona, na którym są widoczne części V2 i V3. Co do części fototrawionych jakim narzędziem najlepiej je wycinać (posiadam skalpel) i jak sobie radzicie z tymi małymi częściami? Im bardziej w las tym bardziej zastanawiam sie nad zawieszeniem prac nad Tigerem i kupno IS-3 od Tamiya http://www.mojehobby.pl/products/Russian-Heavy-Tank-JS3-Stalin.html w ramach szlifowania warsztatu. Łatwiejszy do złożenia i do pomalowania (tak przypuszczam) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 ... sugerowałem się rysunkiem od Dragona... . Ok! Wybrałeś malowania 1 do 3.Reszta klejenia też do tych malowań. Co do części fototrawionych jakim narzędziem najlepiej je wycinać... . Skalpel,nożyczki itp.Czym będzie wygodniej.Konieczna pęseta/ty do małych części i dobre szkło powiększające. Im bardziej w las ... . Jeszcze nie wszedłeś do niego. Dopiero dochodzisz do lasu? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi