Skocz do zawartości

T26E4 Pershing Pilot #1 Hobby Boss

jaxiu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Pomału do przodu. Zrobiłem ruchomy zawias we włazie dowódcy (sam nie wiem po co, bo model wewnątrz wieży jest pusty jak zajączek z czekolady)

RqSbPJj.jpg?1

Pomalutku trwają przygotowania do malowania podkładem Vallejo 73611 Surface Primer IJA Tsuchi-Kusa-Giro (Earth Green)

crrCL4B.jpg

Materia stawia opór - producent nie do końca dobrze zaplanował kwestię mocowania przedniej części wieży (za jarzmem armaty) i musiałem nieco improwizować - nie do końca fajnie to wyszło, bo dolna część weszła za głęboko do wnętrza wieży :(, ale chyba lepsze to niż szczeliny.

Edytowane przez Gość

Maskowanie baszty dowódcy. Jak dobrze pójdzie w weekend aerograf w dłoń

Wizjery wyszły nieco zbyt zielone (pierwsze użycie Tamiya X-25, pod spodem Burnt Metal), mam nadzieję, że nieco mniej będzie to razić w oczy jak model będzie w kolorze Olive Drab.

Tamiya tape

NrRMZDG.jpg

Model zasadniczo gotowy do malowania

ktlKxOyl.jpg

8XHpp9Ol.jpg

Podkład nałożony - bałem się, że ujawni więcej niedoskonałości - w kilku miejscam są nadlewki do usunięcia.

DspQtmkl.jpg

GpoNb9Bl.jpg

WTSApKcl.jpg

6LwUlqxl.jpg

Plan na dziś - Preshading i gumy na kołach

Edytowane przez Gość

Złoją mi skórę? Robię coś nie tak?

Dzisiaj przeżyłem najbardziej przerażający moment w karierze tego modelu...

Do pracowni wpadł mój 3 letni syn z okrzykiem Oooo czołg!!! Biegłem z sąsiedniego pokoju z prędkością nadświetlną ;)

Głupi kłopot z kolorem.

Zawsze za referencyjny jeżeli chodzi o kolor olive drab uważałem 155 Humbrola i nim też kiedyś malowałem wszystkie amerykańskie pojazdy z IIWŚ. Czasy się zmieniły i do pershinga nabyłem Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab, zacząłem malować koła a tu taka sytucja

mHRvDAZh.jpg

po prawej maska od Willysa malowana 14 lat temu Humbrolem 155 po lewej koło od Pershinga Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab

Czy nie jest zbyt brązowe?? Źle kupiłem kolor?

Lepiej kupić Vallejo 70.893 - 095 - US Dark Green dla większej zgodności?

Pracy ciąg dalszy. Po incydencie ze zbyt brązowym olive drab, umieszałem kolor samodzielnie. Po walce z zetykającym się aerografem, konsystencją farby i innymi przeciwnościami losu spotykającymi tych co nie bardzo jeszcze potrafią zapanować nad aerografem

6FzLAkmh.jpg

bc7DDcah.jpg

CwqO9CMh.jpg

7wjaVsxh.jpg

Jak po weselu siostry nie będę miał za dużego kaca to jutro planuje malowanie "rozświetleń"

Dzisiaj zapowiada się chwila czasu, ciąg dalszy prac nad modulacją i zapowiadana najjaśniejsza warstswa.

Dozbroiłem Warsztat w Thiner do akryli (umieszany przez kolegę) - dotychczas rozcieńczałem farby wódką i wodą destylowaną...

There are four ingredients:

Distilled water

Isopropyl Alcohol (99.9%)

Acrylic Flow Improver

Acrylic Fluid Retarder

http://www.cybermodeler.com/tips/thinner.shtml

Co dla mnie najważniejsze zawierający opóźniacz i flow improover - mam nadzieję, że zakończy się moja walka z zatykającym się aerografem (15 lat temu malowałem aerografem tylko olejnymi - stąd brak wiedzy...)