Skocz do zawartości

MH-60L "Super 64", 1/72 Hasegawa

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli brnę do przodu. Uzupełniłem kokpit o elementy, które nie będą mi przeszkadzały przy dalszych robotach, fotele razem z osłonami, drążki i reszta drobnicy dojdzie na sam koniec.

60b9df7dc5f29845.jpg

ff5bfd435ed6d718.jpg

Dodałem na osłonie tablicy przyrządów kilka detali i przykleiłem do dziubka radar TFR. Żywica pasowała w miarę dobrze, była potrzebna tylko odrobina szpachli:

66909eb8d7f4385c.jpg

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...

Witam,

Udało mi się przezwyciężyć Świąteczne lenistwo i ruszyłem znowu z Blackhawkiem. Dokleiłem oszklenie, zamaskowałem i psiknąłem raz cienką warstwą podkładu żeby zobaczyć ile zostało do poprawy baboli na łączeniach połówek kadłuba.

063b9838833bf4d6.jpg

Okazało się, że nie było tragicznie dlatego przystąpiłem do uzupełniania powierzchni kadłuba w różnorakie detale, brakujące linie i nity.

Zacząłem sobie od przodu, dorobiłem kilka detali i wypróbowałem nitownicę od RB, roboty z nitowaniem będzie sporo na całym kadłubie ale myślę, że przy odpowiednim zaangażowaniu efekt będzie ciekawy.

902f081ca5d92004.jpg

Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać dobrze najbliższe wolne od pracy dni i znów będę mógł coś pokazać ;)

Pozdrawiam

Witam w nowym roku

Małymi krokami idę do przodu, tym razem zająłem się tylną częścią Blackhawka gdzie przybył statecznik poziomy z zestawu Armycasta, dokleiłem również urwane na początku budowy kółko ogonowe oraz przenitowałem belkę ogonową. Fajna jest to nitowadło z RB, może nie wyszło mi to idealnie ale przy nabyciu odpowiedniej wprawy efekty będą ciekawe. Użyłem koła z odstępami między nitami 0,55mm.

000c578244bcdc63.jpg

4ced9054d1ff2524.jpg

d4ecf49c6ae5cd75.jpg

Siatki na otworach, gdzie znajdują się przekładnie są zrobione z woreczka po herbacie, w niektórych miejscach użyłem za dużo SG i niektóre oczka się pozaklejały, zobaczymy jak będzie to wyglądało po pomalowaniu.

Na koniec dziubnąłem jeszcze trochę na dziobie gdzie przybyły siatki na pokrywie przed przednią szybą oraz na wierzchu kadłuba.

bb2cacf36097ad4c.jpg

21794aeaa34e7c0b.jpg

Do następnego razu ;)

Witam,

Kolejna porcja fotek. Cały kadłub już przenitowany i lekko przeszlifowany papierem 2000.

dde32af5fa43290e.jpg

Mały babol zdarzył mi się na spodzie kadłuba gdzie powinna być wnęka z hakiem. Widać, że tak bardzo rozpędziłem się z robieniem podłogi, że zapomniałem o tym fakcie Postanowiłem w tym miejscu zrobić pokrywę.

62e660d0b53b90c3.jpg

Przeryłem na nowo górę kadłuba, myślę, że linie pokryw w miarę są zgodne z oryginałem.

da21a34e17e296ec.jpg

Udało mi się też zrobić antenę HF.

97b594d8d0e74631.jpg

Spojrzenie na całość

91e5833b72d315a6.jpg

Teraz zostało do zrobienia kilka detali na kadłubie, które nie będą przeszkadzały lub nie zostaną uszkodzone w czasie malowania.

Muszę też powoli kombinować jakim kolorem będę malował. Do wyboru będę miał chyba 3: NATO Black od Gunze, S70i Black Green od Bilmodel oraz własnoręcznie pomieszany czarny mat z dodatkiem zielonego, zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam

Witam, to znowu ja

Na kadłubie przybyły ostatnie detale, które nie będą mi przeszkadzały w malowaniu, cała reszta anten i innych duperelków będzie na sam koniec.

913140308797724b.jpg

b114dffda915df1c.jpg

Jak widać na pierwszym zdjęciu psiknąłem na próbę farbą Bilmodel S70i Black Green. Nie wiem czy widać to na zdjęciach ale wydaje mi się, że za bardzo zachodzi w Olive Drab więc raczej się nie nada choć maluje się nią całkiem fajnie. W takim razie zostanie mi chyba pomalować całość NATO Black od Tamiyi.

Dziś również z Ukrainy przez Warszawę dotarły do mnie lufy do Minigunów, od razu więc zrobiłem przymiarkę i muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem ich wykonania

439217fd32fd5871.jpg

790490b0c888ebca.jpg

Do miłego ;)

Minigun zaiste ładny ale kolor bym zostawił...

za to na niego posta walnąć docelowym kolorem.

Wiesz Pablo na fotce nie widać tego tak, musisz sam spróbować

Za to, strasznie kłuje w oczy nierówność tych klapek, co to z folii alu zrobiłeś

Po linijce nie można było tego wyciąć i nakleić popraw to

Klapki już poprawione, trochę się pospieszyłem z robieniem zdjęć. Czasem ta folia, szczególnie takie małe elementy ma tendencję do przesuwania się pod naciskiem ponieważ klej nie jest aż taki mocny.

• 2 weeks later...

Witam po krótkiej przerwie

Blackhawk otrzymał już swój ciemny kamuflarz, teraz to prawdziwy BLACKhawk Jak już wcześniej wspominałem kolorem bazowym jest NATO Black od Tamiyi. Póki co do cieniowania użyłem ciemno szarej pasteli, zastanawiam się też czy nie pobawić się odrobinę brązem szczególnie na spodzie

cbccb092c1405cfc.jpg

2b781bc94c2323e0.jpg

cd94ac5a7fe4bea9.jpg

bf8f2fa99a322620.jpg

d564d97ec2223104.jpg

87b8e3b1d0c0dc5c.jpg

Jeśli czas dziś pozwoli to dorobię resztę anten, noże do lin, głowice FLIR oraz dokleję żywiczne wyrzutnie celów pozornych.

Pozdrawiam!

Chyba za gęstą farbą malowałeś, bo szorstkie aż w oczy kuje ;)

Farbę rozcieńczałem w stosunku ok 1:1 więc raczej nie była zbyt gęsta. W czasie obróbki być może za bardzo wyostrzyłem zdjęcia i dlatego sprawiają takie wrażenie ;)

Faktycznie farba była chyba trochę za gęsta, wloty też powinny być gładkie :(

I to Pablo nie wina wyostrzenia zdjęcia. spróbój przetrzeć jakimś płócienkiem szorstkim (len czy cóś)

Ogólnie dość grubo wygląda, jak byś robił figurkę dziewczyny... miałbyś przes...

• 3 weeks later...

Witam

Dużymi krokami zbliżam się już do końca budowy dodałem znów trochę drobnicy, oraz powstały oba wirniki. Postanowiłem też poprawić zróżnicowanie powierzchni i użyłem w niektórych miejscach odrobinę jaśniejszej pasteli, mam nadzieję, że teraz wygląda bardziej realistycznie:

e79b15f05b9552f6.jpg

f11da049da900253.jpg

9ca3d8fe7a866ba1.jpg

c1d1243705074907.jpg

159d67b139ad7050.jpg

d2138d0c84295063.jpg

Reszta elementów takich jak drzwi kabiny ładunkowej, wciągarka czy uzbrojenie już też pomalowana. Dziś zacznę lakierować model na połysk żeby położyć kalki.

Pozdrawiam

Działaj, działaj, płasko jest.

Zobacz na focie jak one przebarwione są ;)