milczacy Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Zakładam mój pierwszy 'prawdziwy' warsztat. Jeśli chodzi o sam model nie będzie to nic specjalnego, gdyż model zostanie wykonany 'prosto z pudła'. Ponieważ jednak w elektronice czuję się dobrze postanowiłem model wzbogacić o oświetlenie w miarę wiernie odwzorowujące prawdziwego B747-8F. Zatem model zostanie wyposażony w światła: - pozycyjne na końcach skrzydeł i ogona - 'beacon' no wierzchu i spodzie kadłuba - stroboskopy na końcach skrzydeł i ogona - 'taxi' na goleni przedniego podwozia - i podwójne reflektory lądowania w skrzydłach Do sterowania całością posłuży Arduino Nano z odpowiednim programem. Prace rozpocząłem od znalezienia sposobu sterowania światłami. Google skierowała mnie na forum modelarzy RC, gdzie uzyskałem życzliwą pomoc (http://pfmrc.eu/index.php?/topic/53834-o%C5%9Bwietlenie-lotnicze-modelu-nie-rc-diody-ma%C5%82ej-mocy/). W międzyczasie nabyłem kilka rodzajów diod świecących o małych rozmiarach. Okazały się one jednak za duże aby umieścic je w końcówkach skrzydeł i koniec końców musiałem kupić diody SMD, wielkości główki od szpilki. Był to strzał w '10' jednak przerażało mnie nieco jak je polutować. Nie mogłem się za to zabrać przez ładnych kilkanaście dni w końcu jednak przysiadłem pewnego wieczoru i okazało się, że nie taki diabeł straszny. Z diodami THT nie było żadnego problemu z lutowaniem i mocowaniem Światła lądowania w skrzydłach musiałem 'obudować' HIPSem i szpachlą a całość pomalować ciemną farbą, żeby diody nie rozświetlały wnętrza skrzydła. Ale i tak mam obawy, że coś tam się przebije. Górna lampa antykolizyjna oraz reflektory 'taxi' w przednim podwoziu I 'mózg' oświetlenia Samolot z obsługą USB :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 No nareszcie się doczekałem!!! Z diodami na skrzydłach tuż przy kadłubie też mam taki sam sposób. Na krańcach skrzydeł zielone/czerwone skorzystam z Twojego pomysłu. Na goleniu światła "taxi" rezygnuję całkowicie już A, i zapomniałbym, świetny pomysł z USB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Przed 5 min wykonałem nocny test. Model z oświetleniem wygląda pięknie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 No to dajesz filmik by mnie zmotywować do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Oto robocza wersja video, najlepiej wyłączyć dźwięk ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Drodzy Koledzy - potrzebuję wsparcia/podpowiedzi jak najlepiej wykonać 'oszklenie' reflektorów z końcówek skrzydeł. Czyli tego z pierwszego i drugiego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Kupiłem bezbarwny klej epoksydowy. Mam nadzieję, że się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Klej CA, nie zbyt gęsty bo łatwo uwięzić pęcherzyk powietrza. Najlepiej w kilku warstwach, następnie szlifowanie, polerka i lakier. Ja od jakiegoś czasu używam tej metody i bardzo sobie chwalę viewtopic.php?f=86&t=36069 w 9 poście są fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Obserwując Twoje warsztaty też o CA pomyślałem. Obawiam się jednak małej możliwości "kontroli" tego sposobu, choć efekt końcowy jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Kontrola jest na tyle duża, że jeśli wcześniej pomalujesz wcześniej "komorę" reflektora, to klej bardzo łatwo usunąć. Nawet jeśli po obróbce okaże się że klej nie wypełnia dostatecznie, bez problemu można dodać i wszystkie rysy powstałe podczas szlifowania znikają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Dłubiąc przy reflektorach, powstają też kolejne elementy. Zewnętrzne koła głównego podwozia podczas lądowania są charakterystycznie pochylone, musiałem więc nieco zmodyfikować oryginalny element Podobają mi się silniki w tym modelu, tu jeszcze widać, że sporo pracy pozostało. Wszystkie wentylatory przy dmuchaniu obracają się jak prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 U Ciebie trzeba dmuchać a u mnie wystarczy pstryknąć :P męczę się nad zamontowaniem diod smd 5mm na końcach skrzydeł, bo z 3mm to nie dałem rady przylutować. Może efekty wieczorem będą na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Mogłeś poprosić to bym ci polutował ;) Nabrałem już wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Klosze lamp 'zamknięte'. Wypełnienie głównie CA, choć i drobinkę przezroczystej wypraski też musiałem dać, ponieważ wciąż tworzył się menisk wklęsły i sam klej nie dawał rady. Światło z diody teraz ładnie się rozprasza i efekt wizualny mnie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 Długo się nic z moim 747-8F nie działo. A to remont w pomieszczeniu modelarni w wakacje, a to konieczność dokończenia 2 innych modeli (A333 i B738). Wreszcie jednak mogę wznowić prace. I niestety musiałem zacząć od naprawy przewodu zasilającego lewe światło pozycyjne oraz nadłamanej końcówki skrzydła. Usterka wygląda nieciekawie: Na szczęście "operacja chirurgiczna" powiodła się. Teraz tylko pozostało zaszycie rany i wzięcie się ostro do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Na razie żmudne szpachlowanie i szlifowanie, a z racji wielkości modelu jest sporo tej pracy. Testuję też różne opcje podkładu. Na pierwszy ogień poszła olejna emalia Revell'a w docelowym kolorze kadłuba, ale bardzo słabo kryje zaszpachlowanie miejsca. Szary Mr.Surfacer z kolei za mocno zaciemnił kolor docelowy. Zamówiłem wobec tego Mr.Base White i mam nadzieję, że "do 3 razy sztuka" i będzie już OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Listopada 2015 Autor Share Napisano 5 Listopada 2015 Kadłub już pomalowany, wczoraj poszła kalkomania na silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 Dziś udało mi się wkleić koła oraz nałożyć kilka kalkomanii, zakończenie prac coraz bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Malowałeś osobno kadłub i skrzydła, czy razem po sklejeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Ponieważ cały model ma jednolity kolor malowałem całość po sklejeniu. Jedynie tylne stateczniki malowałem osobno i potem wkleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Jeszcze drobne wyprawki, delikatne brudzenie, ostatni lakier i gotowe. W podstawce zmieścił się pojemnik na baterie i nawet przy 4,5V oświetlenie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 W oczekiwaniu na sesję foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Teraz to już po jabłkach, ale jak z wypuszczonym podwoziem to aż się prosi o wypuszczoną pełną mechanizację skrzydła. Może pomysł na kolejny model? ps. a bajer z żarówami świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Mechanizacja skrzydła może też kiedyś będzie, również mi tego brak - ale ja 'modeluję' tak naprawdę dopiero niecały rok i jeszcze duuużo się muszę nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Jeden z Kolegów pytał mnie o zastosowane diody, poniżej zestawienie: Czerwona, pozycyjne skrzydło http://www.tme.eu/pl/details/asmt-rr45-aq902/diody-led-smd-kolorowe/avago/ Zielona, pozycyjne skrzydło http://www.tme.eu/pl/details/ll-s190pgc-g51b/diody-led-smd-kolorowe/lucky-light/ Biała, stroboskopy tył i skrzydła http://www.tme.eu/pl/details/ll-s192w-w21c/diody-led-smd-biale/lucky-light/ll-s192w-w2-1c/ Beacon http://www.tme.eu/pl/details/l-2060src/diody-led-tht-18mm/kingbright-electronic/ Biała, reflektory lądowania w skrzydłach http://www.tme.eu/pl/details/osw5dk7331a/diody-led-tht-18mm/optosupply/ Moduł sterujący Arduino Nano (na Allegro za ok. 15zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi