Skocz do zawartości

MIG 20 + oświetlenie

PoLLack

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Niedawno stałem się posiadaczem w/w modelu w skali 1:72.(zdjęcia załączę później)

Chciałbym aby ten model posiadał jakaś tam instalacje elektryczną na początek światła. Już myśląc o tym pojawiają mi się pewne pytania.

1. Sposób doprowadzenia przewodów zasilających itp. Jest to może nie jakiś wielki problem ale ciekaw jestem może pomysłów innych.

2. Chce wykonać płytkę która będzie odpowiedzialna za powiedzmy sterowanie sekwencjami świateł ale raczej przy modelu w tej skali mimo wielkich chęci chyba nie zmieści się ona wewnątrz samolotu?

3. Chyba najważniejsze. Czy ktoś posiada wiedzę albo może wie skąd się dowiedzieć jak wygląda sekwencja zapalania się tych świateł?

Znalazłem coś takiego:

Thh3QvX.png

I pytanie czy te na skrzydłach migają naprzemiennie, jednocześnie? Czy na stałe?? Z tego co mi sie wydaje to na stałe ale pewności nie mam.

To samo obrysowe na ogonie?

Beacon z tego co wiem jest to krótki impuls powiedzmy raz na 1s. (Beacon na dole to samo??) Nie mam pojęcia jak te białe obok.

Białe do lądowania to oczywiście wiadomo osobny obwód załączany kiedy się chce.

Pomocne były by też informacje typu czy mrugające światła są naprzemienne jak np te na ogonie mrugają na zmianę z tymi na skrzydłami czy jednocześnie itp itd im więcej tym lepiej

Na grzbiecie jest tylko czerwone

DSC_0034.JPG

na prawym stateczniku nie ma żadnych świateł

DSC_3641.JPG

na lewym jedno białe świeci ciągle

DSC_3687.JPG

na dole jedno czerwone

DSC_9790.JPG

Skrzydłowe nie migają

DSC_9769.JPG

góra i dół migają

DSC_9651.JPG

dzięki bardzo pomocne właśnie o to mi chodziło bardzo się przyda

Polecam ci:

viewtopic.php?f=40&t=48105

oraz mój 'warsztat' viewtopic.php?f=86&t=49953

P.S. niestety cosik łącza nie chcą działać

dzięki elektrycznie nie będzie problemu i raczej zdecyduje się na diody smd to co kolega napisał wcześniej strasznie mi sprawę upraszcza

Co do "nie migania" swiatel na ogonie i koncach skrzydel to nie dokonca sie zgodze. Jest opcja aby ine migaly na poczatku eksploatacji Smokerow lataly one wlasnie z migajacymi swiatelkami. Nie pamietam juz niestety jak migaky ale wydaje mi sie ze skrzydla na przemian z ogonem. Bardzo dobrze mozna to zauwazyc w filmie Nocne Graffiti gdzie jest scena nocna z 29-tymi w tle... Teraz MiGi lataja ze swiecacymi sie na stale swiatelkami. Jak bedziesz robil swiatla anty kolizyjne te na grzbiecie i pod gondola silnikowa to pamietaj ze one migaja na zasadzie stroboskopu...