PoLLack Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Cześć wszystkim Niedawno stałem się posiadaczem w/w modelu w skali 1:72.(zdjęcia załączę później) Chciałbym aby ten model posiadał jakaś tam instalacje elektryczną na początek światła. Już myśląc o tym pojawiają mi się pewne pytania. 1. Sposób doprowadzenia przewodów zasilających itp. Jest to może nie jakiś wielki problem ale ciekaw jestem może pomysłów innych. 2. Chce wykonać płytkę która będzie odpowiedzialna za powiedzmy sterowanie sekwencjami świateł ale raczej przy modelu w tej skali mimo wielkich chęci chyba nie zmieści się ona wewnątrz samolotu? 3. Chyba najważniejsze. Czy ktoś posiada wiedzę albo może wie skąd się dowiedzieć jak wygląda sekwencja zapalania się tych świateł? Znalazłem coś takiego: I pytanie czy te na skrzydłach migają naprzemiennie, jednocześnie? Czy na stałe?? Z tego co mi sie wydaje to na stałe ale pewności nie mam. To samo obrysowe na ogonie? Beacon z tego co wiem jest to krótki impuls powiedzmy raz na 1s. (Beacon na dole to samo??) Nie mam pojęcia jak te białe obok. Białe do lądowania to oczywiście wiadomo osobny obwód załączany kiedy się chce. Pomocne były by też informacje typu czy mrugające światła są naprzemienne jak np te na ogonie mrugają na zmianę z tymi na skrzydłami czy jednocześnie itp itd im więcej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Na grzbiecie jest tylko czerwone na prawym stateczniku nie ma żadnych świateł na lewym jedno białe świeci ciągle na dole jedno czerwone Skrzydłowe nie migają góra i dół migają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Polecam ci: viewtopic.php?f=40&t=48105 oraz mój 'warsztat' viewtopic.php?f=86&t=49953 P.S. niestety cosik łącza nie chcą działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoLLack Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Na grzbiecie jest tylko czerwone na prawym stateczniku nie ma żadnych świateł na lewym jedno białe świeci ciągle na dole jedno czerwone Skrzydłowe nie migają góra i dół migają dzięki bardzo pomocne właśnie o to mi chodziło bardzo się przyda Polecam ci:viewtopic.php?f=40&t=48105 oraz mój 'warsztat' viewtopic.php?f=86&t=49953 P.S. niestety cosik łącza nie chcą działać dzięki elektrycznie nie będzie problemu i raczej zdecyduje się na diody smd to co kolega napisał wcześniej strasznie mi sprawę upraszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Co do "nie migania" swiatel na ogonie i koncach skrzydel to nie dokonca sie zgodze. Jest opcja aby ine migaly na poczatku eksploatacji Smokerow lataly one wlasnie z migajacymi swiatelkami. Nie pamietam juz niestety jak migaky ale wydaje mi sie ze skrzydla na przemian z ogonem. Bardzo dobrze mozna to zauwazyc w filmie Nocne Graffiti gdzie jest scena nocna z 29-tymi w tle... Teraz MiGi lataja ze swiecacymi sie na stale swiatelkami. Jak bedziesz robil swiatla anty kolizyjne te na grzbiecie i pod gondola silnikowa to pamietaj ze one migaja na zasadzie stroboskopu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 To co opisałem to schemat który zwykle sam widuję. Nie mniej dostałem informację, że trybów migania czy świecenia jest kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoLLack Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 oba skrzydła są czerwone czy jedno białe drugie czerwone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Jedno czerwone drugie zielone, prawe zielone, lewe czerwone. Ogon jest bialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi