RH Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Na wstępie parę slow o samej konstrukcji wraz z historią zaczerpnięta z Wikipedii Początki samolotu Vildebeest sięgają roku 1926, gdy wytwórnia Vickers otrzymała zamówienie na nowy samolot bombowo - torpedowy, operujący z baz lądowych, mający zastąpić w linii samolot Hawker Horsley. Pierwszy prototyp, pod fabrycznym oznaczeniem Typ 132 został oblatany w kwietniu 1928 roku. Do napędu prototypu użyto silnika Bristol Jupiter VIII o mocy 460 KM, jednak w trakcie prób wystąpiły problemy z chłodzeniem i ostatecznie do napędu samolotów seryjnych zastosowano silnik gwiazdowy Bristol Pegasus o mocy 660 KM. Samolot Vickers Vildebeest był produkowany od 1931 roku w czterech wersjach, od Mk I do Mk IV, różniących się montowanymi silnikami i szczegółami wyposażenia. Ostatnie wersje miały zastąpić w linii samoloty Westland Wapiti i Fairey IIIF. Ogółem do listopada 1937 roku zbudowano około 200 egzemplarzy[1] Vildebeesta. W roku 1932 Vickers podpisał umowę licencyjną z hiszpańską wytwórnią CASA, na mocy której Hiszpanie mieli wyprodukować 25 samolotów z silnikiem Hispano Suiza 12Lbr o mocy 600 KM. O samym modelu nie będę pisał ,ot przecietny model z blaszkami i zywiczką.Owszem jest bardzo starannie wykonany ..ale...model dość trudny wiec raczej nie dla nowicjuszy. No ale dość ględzenia teraz czas na fotki Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Samolot brzydki jak noc, a model ładny. Dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Elegancki model bardzo...hm, szczególnie wyglądającej maszyny Dwa pytania- gdzie służyła odwzorowana "gnu"? I drugie- można prosić o przyblizone zdjęcie wyrzutnika torpedy? Bardzo to steampunkowo wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Elegancki model bardzo...hm, szczególnie wyglądającej maszyny Dwa pytania- gdzie służyła odwzorowana "gnu"? I drugie- można prosić o przyblizone zdjęcie wyrzutnika torpedy? Bardzo to steampunkowo wygląda Oh !!! .zdjęć mi sie już nie chce robić ,jedynie mogę napisać ż eta wymyślna konstrukcja jest w zestawie w częściach fototrawionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 No dobra A co z pierwszym pytaniem, o malowanie? Skąd ta machina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 No dobra A co z pierwszym pytaniem, o malowanie? Skąd ta machina? Jeżeli chodzi o to gdzie byla używana to na drugim zdjęciu czerwonymi literkami jest napisane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 OK, dzięki - ślepy już jestem .... PS Przepraszam za natarczywość Temat mnie zbytnio zainteresował najwyraźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 zawsze mi się bardzo podobał ten samolot, i zawsze chciałem mieć jego model. Nie dla tego, ze jest piękny, bo nie jest ,tylko dla tego, że Brytole używali go bojowo w 1942 roku. A śmiali się z naszych Karasi i pejedenastek. I zrobił bym go dokładnie w tym malowaniu, z Singapuru 1942 ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Doszly mnie glosy że coś podzialo się ze zdjeciami więc je dubluję = Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi