Adamerio Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Hej, zakupiłem ostatnio stację lutowniczą z regulacją temperatury, cynę z topnikiem 1mm, cynę 0,5mm, cynę 0,5mm oraz topnik Abera. Próbowałem już kilka razy na odpadkach z fototrawionek coś polutować ze sobą - wyszło jednak cyna całkowicie zalała elementy tworząc dodatkowo sporą górkę. Ma ktoś jakieś porady jak zrobić to dobrze aby ładnie i estetycznie wyglądało? Gdy próbowałem lutować postępowałem w takiej kolejności: Ułożenie obok siebie/na sobie lutowanych elementów --> topnik Abera --> podgrzanie grotem topnika --> nałożenie cyny na grot --> zbliżenie grotu z cyną na lutowane elementy. Czy kolejność i sposób jest dobry? Czy robię coś źle? Może powinienem spróbować przykładać cynę do lutowanych elementów i dopiero wtedy podgrzewać to grotem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Czołem Spróbuj pocynować elementy osobno, bardzo małą ilością cyny, czyli kolejność: element zalać topnikiem - pocynować x2 elementy- ułożyć elementy do zlutowania na sobie - podlać topnikiem - przytrzymać - podgrzać- gotowe ;) ja od lat używam cyny 0,25 mm właśnie ze względu na swobodną możliwość dozowania, używam na ogół na małe elementy np klapsy lub podobne ok 2mm bieżących wspomnianej cyny więc jak widać niewiele a i czasem taka porcja jest za duża. Domyślam się że nakładasz zbyt wielką ilość cyny i dlatego masz gluta, jeśli jest element np na błotniku podlej nieco więcej topnika i cyna da się rozprowadzić po nim, jeśli natomiast jest to element "solo" no to buła. W razie czego PW. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Tak jak pisze kolega . Smarujesz elementy pastą / topnikiem , cynę kroisz na cieniutkie plasterki , nabierasz płatek cyny na grot i rozprowadzasz po elemencie każdym z osobna . Cyna ładnie się rozleje i pokryje elementy. Pozostaje tylko je ze sobą ułożyć i dotknąć grotem. Im mniej cyny nabierzesz , tym mniej czyszczenia z jej nadmiaru będzie. Mi wychodzi i wychodziło tak : i ostatnio tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 A lutowanie na tej macie jej nic nie robi? bo to w końcu wysokie temperatury są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2015 jak widać na fotakch "pewne" ślady się pojawiają do lutowania polecam np z abera tekturkę która jest w środku, ewentualnie każda gruba tektura 3mm się nadaje. Dość dobrze izoluje od temperatury podłoże, a jak się lekko podsmaży to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 A posiadanie lutownicy na początku modelarstwa sie przydaje? Bo sie tak zastanawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2015 no to zależy jak zamierzasz się angażować w "blaszki"... klejenie niestety jest słabą metodą łączenia i czasem "odpadają" elementy i o ile model jest nie pomalowany to jeszcze jako tako natomiast z malowanym już jest kłopot, natomiast lut daję dużo mocniejszą spoinę i dzięki temu szanse maleją na gubienie elementów, ja np do klapsów doklejanych do pancerza dodaję "kołek" z drutu od spodu i wiercę otwór w miejscu montażu, dzięki temu można śmiało zdjąć narzędzie do malowania a po skończeniu założyć na model bez ryzyka uszkodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Znaczy na razie się mało angażuje ,ale jakby się robiło coś na dioramke ,albo stelaż paki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi