Skocz do zawartości

F-15C MSIP II - Academy 1:72

Sinirlan

Rekomendowane odpowiedzi

Sidewindery powinny mieć głowice w nieco ciemniejszym, metalicznym kolorze.

Malowałem według instrukcji korpus GRAY FS36375, brzechwy i głowica STEEL (Revell 36191). Fakt, na zdjęciach głowica jest ciemniejsza, poprawie to jeszcze.

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zwykle obwijam nim pincetę i szlifuję zawsze na mokro a dokładniej delikatnie pocieram ponieważ przy aplikacji aero lakieru jest tyle co kot napłakał więc wszystko trzeba robić bardzo delikatnie.

Teraz co prawda nie pomogę ale zapewne w niedługim czasie będę pracował nad dyszą do F-16 to nakręcę krótki filmik myślę, że będzie to łatwiej pokazać niż opisać.

Ale faktycznie przy aplikacji pędzlem grubość powłoki jest znacznie większa niż przy natrysku.

Koledzy powiedzcie co o tym myślicie, to jest najlepsze co udało mi się do tej pory zrobić z tymi dyszami. Krawędzie jeszcze będą poprawiane, głównie chodzi mi o wnętrze.

DSC01075_zpssrzhzrjy.jpg

DSC01076_zps6zx6cfwi.jpg

A tutaj próba zabawy z metalizerem modelmaster'a, kolor to Burnt Metal.

DSC01077_zpso5s43b44.jpg

DSC01078_zpsiedbevvs.jpg

to jest właśnie najzabawniejsze, robiłem tak jak KRL opisywał :/ No nic, do listopada mam czas to ogarnąć i tak czekam na farby do pomalowania płatowca tak, że jest czas na próbowanie

Problemem tu faktycznie może być aplikacja pędzlem.

Spróbuj na czarny nałożyć bezpośrednio biały - później delikatne szlifowanie a żółty nałóż na koniec pędzlem tylko tam gdzie chcesz żeby był.

Żółtego jest tu zbyt dużo.

Spróbuj na czarny nałożyć bezpośrednio biały - później delikatne szlifowanie a żółty nałóż na koniec pędzlem tylko tam gdzie chcesz żeby był.

Będziemy walczyć, jest czas

A możesz napisać nieco dokładniej jak przecierasz te dysze?

Jakimiś wąskimi kawałkami papieru? Wydaje mi się (bo jeszcze nie próbowałem) że nie jest łatwo uzyskać takie ciemne, regularne (co do szerokości) smugi wewnątrz tych dyszy, operując kawałkiem papieru albo gąbki ściernej.

Nie wiem jak to KRL robi, poczekamy co napisze. Ja nakleiłem pasek papieru ściernego 1500 na patyczek do szaszłyków (3mm średnicy). Nie wiem, może gradacja papieru za niska... albo mam dwie lewe ręcę (przejsciowo mam nadzieję :X)

Panowie zaczne od drobnego usprawiedliwienia ponieważ myślałem o tym co robię i co ewentualnie może być problemem gdy staraja sie powtórzyć to inni.

I doszedłem do prostego spostrzeżenia, problem może stanowić skala moje detale są większe więc zapewne łatwiej się obrabia takie powierzchnie.

Teraz jeszcze raz odrobinę dokładniej opisze jak to robię i czym bo to także ważne.

Nie używam papieru standardowego tylko włukniny ściernej P1500 na fotce niebieska.

IMAG2818_zpsla4gwzvg.jpg

Ten materiał posiada nasyp nałożony na materiał co powoduje że można go dowolnie układać - jest miękki a po zgięciu nasyp nie pęka. Wycinam paski szerokości 2cm i owijam sobie na pincecie, zresztą przy skali 1:32 można to robić z ręki.

Ale nim to zrobię przygotowuje sobie elementy i tak po podkładzie nakładam zwykle dwie pełne lub dwie pełne poprzedzone jedną wyproszoną warstwą koloru czarnego.

Który pozostawiam do pełnego wyschnięcia to bardzo ważne.

Gdy mam pewność że warstwa jest sucha nakładam kolor biały w jednej warstwie lub jak kto woli do przykrycia + cienka warstwa żółtego musztardowego (mgiełka).

Żółty nakładam na kolor biały po czasie odparowanie to jest ok 10-15min.

Po aplikacji czekam ok 15 -20min i rozpoczynam szlifowanie na mokro ale nie na całym obszarze a miejsca w których chcę odsłonić kolor czarny.

Jeżeli nie pozwolimy by lakier biały wysechł na wskroś to możemy nawet uzyskać efekt zarywani się powłoki co odsłania od razu większe połacie czerni. Tak było to robione w przypadku dyszy do F-16

Jak to zrobić- nakładamy wodę na niedoschnięty lakier i czekamy ok 30sek do 1min. Paznokciem lub papierem złożonym tak by powierzchnia atakująca była ostra wybieramy kawałki lakieru, resztę delikatnie szlifujemy delikatnie do uzyskania pożądanego efektu.

Na koniec mieszanką żółtego i białego poprawiamy na wpół suchym pędzlem w miejscach gdzie chcemy mieć specyficzne żółtawe przepalenia.

Ja na koniec zwykle jeszcze spryskuje wszystko mieszanka Tone Controlera z białym można to zrobić rozcieńczonym mocno kolorem białym niestety pędzelkiem nie będzie to łatwe do zrobienia.

Tyle mogę podpowiedzieć jeżeli będziecie mieć jakieś szczegółowe pytania jestem do dyspozycji.

Przy nakładaniu lakieru (farby) pędzlem trzeba starać się nakładać niezbyt "grube" warstwy białego i żółtego koloru tak by później można było je łatwo usunąć papierem ściernym.

Nie jestem pewny chyba już wklejałem tą fotkę - ale na koniec wygląda to tak:

IMAG3133_zps1pn7uzlw.jpg

W przypadku dyszy od F-16 żółty był nakładany i natryskowo i pędzlem, poniżej dysze F-14 tu w ogóle nie używałem koloru żółtego tylko grafit, czerń i biały.

IMAG2088_zpsuntqniyg.jpg

Ponieważ robi się to szybko to obiecuję następnym razem zrobić krótki film poglądowy.

Edytowane przez Gość

Wielkie dzięki za szczegółowy opis Masz u mnie piwo i dużą hawajską (lub jaką lubisz!)

W ostateczności myślałem nad zrobieniem sobie narzędzia podobnego to tego którego używa się do "robienia" zimmeritu, rozgrzać odrobinę i potraktować tym dyszę a potem pokryć metalizerem (Burnt Metal), ale to ostateczna ostateczność

Ok, dużo lepiej chyba nie będzie niż to co jest w tej chwili. Podstawowym problemem przez który tak ciężko zrobić coś podobnego do tego co robi KRL jest brak jakichkolwiek detali w dyszy, plastik jest płaski bez żadnej faktury pofalowanej blachy czy listków dyszy. O to co mi się udało osiągnąć dzisiaj:

DSC01084_zpsiytbagit.jpg

DSC01085_zpshga9jzez.jpg

Jest trochę za dużo beżowego ale to się jeszcze przetrze drobniejszym papierem (3000+) który zakupię jutro

KRL, jeszcze raz dzięki

Edit:

A tak to wygląda po pomalowaniu metalizerem i umieszczeniu w miejscu docelowym (na sucho oczywiście)

DSC01089_zpsdegrlonp.jpg

Jest zdecydowanie lepiej tylko biały ciut za bardzo wychodzi na zewnątrz dysz.

Dziękować nie ma za co w końcu na forum trzeba sobie pomagać dzięki temu rośnie poziom prezentowanych modeli.

Jest zdecydowanie lepiej tylko biały ciut za bardzo wychodzi na zewnątrz dysz.

Zrobię to jak będę miał drobniejszy papier, 1500 jest za gruby. A jeśli chodzi Ci o krawędzie to tylko światło się odbija, tam jest położony metalizer

• 1 month later...

Witajcie. W związku z przedłużającym się remontem mieszkania a za tym braku miejsca i warunków do pracy przy modelu jestem zmuszony wycofać się z konkurus. Nie mam fizycznej możliwości wyrobienia się do końca listopada. Prosiłbym administrację o przeniesienie tego watku do działu warsztatowego gzdzie postaram się dokończyc model w wolnym czasie. Dziękuję wszystkim za rady mi tutaj udzielone i życzę wszystkim powodzenia w konkursie.

Z pozdrowieniami

Sin

KRL napisał[*]Dziękować nie ma za co w końcu na forum trzeba sobie pomagać dzięki temu rośnie poziom prezentowanych modeli.To jest prawidłowe podejście.Mam tez 15-stke w 48 z Italieri.Przymierzam sie do niej.Twój warsztat będzie również pomocny, gdy z nią .ruszę.Powodzenia z modelem.