Skocz do zawartości

F-15C MSIP II - Academy 1:72

Sinirlan

Rekomendowane odpowiedzi

Co do goleni: podepnij tam kilka kabelków, od razu zaczną inaczej wyglądać.

Co do wnętrza dyszy: spróbuj trysnąć je mieszanką bieli i brązu, żeby wyszedł taki bardzo jasny beż, prawie biały, na to matowy bezbarwny i czarny smugi pociągnij pędzelkiem, najlepiej farbą olejną.

Powinno ładnie to wyjść i nie jest to trudne.

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Identycznie wykonać te dysze może nie być takie proste jednak podobny efekt jest dość prosty do wykonania:

1. Kładziesz kolor podstawowy Czarny

2. Nakładasz kolor biały

3. kolor musztardowy

4. Po wyschnięciu papierem P1500-2000 przecierasz do momentu aż uzyskasz pożądany efekt.

Na koniec poprawiasz prawie suchym pędzelkiem niedoskonałości.

Tak wykonałem te dysze:

F-16

th_IMAG3133_zps1pn7uzlw.jpg

F-15

th_SL703876_zpsiarjmlx0.jpg

Dzięki KRL, jutro będę próbował

Kolor żółty (musztardowy) można pozostawić na sam koniec i nanieść go pędzlem masz wtedy wszystko pod większą kontrolą.

Kolor żółty (musztardowy) można pozostawić na sam koniec i nanieść go pędzlem masz wtedy wszystko pod większą kontrolą.

Będziemy walczyć ale jednak nie jutro :/ (rocznica, na śmierć zapomniałem xD)

Za namową Solo popełniłem coś takiego:

DSC01049_zpsshlxzzy4.jpg

DSC01048_zpslkwyoilq.jpg

Wiem, że linka ale nie mam nic w otulinie o takim przekroju :/ Generalnie przewód powinien być biały ale chyba zostawie tak jak jest, bardziej się wyróżnia.

No nie, przewód musi być w kolorze jak w samolocie, czyli biały zdaje się.

Lepszy byłby drucik, ale to co jest też może być.

Jak go trzasnę na biało to będzie gładki mi się wydaje

Na przyszłość warto kupić trochę drucików o różnych średnicach (tak od 0,2 do 0,5 mm), najlepiej miedziane albo ołowiane - ja takie używam do kablowania goleni i wnęk podwozia, czasami kabiny.

Poszukam, gdzieś na pewno dostanę takie rzeczy

Tu też w temacie - najlepsza do przewodów jest cyna moim zdaniem od 0,1 do 3 mm dostępna (ale niekoniecznie w kraju :( ) Pracuję na budowie więc zabieram resztki przewodów po elektrykach (0,2; 0,3 w górę -- ale miedzianych, cyna się lepiej formuje. Pozdrawiam

Tu też w temacie - najlepsza do przewodów jest cyna moim zdaniem od 0,1 do 3 mm dostępna (ale niekoniecznie w kraju :( ) Pracuję na budowie więc zabieram resztki przewodów po elektrykach (0,2; 0,3 w górę -- ale miedzianych, cyna się lepiej formuje. Pozdrawiam

Cyne mam, całą rolkę, ale niestety 2mm więc do skali 1:72 w której planuję zabawę (z przyszłymi modelami) nie nadaje się :/

Cynowych drutów o cienkiej średnicy raczej nigdzie nie kupicie.

Są za to dobre, ołowiane druciki wędkarskie, od 0,2 do 1 mm.

Na Allegro można kupić je wszystkie, oto przykład:

http://allegro.pl/drut-olowiany-olow-balast-grubosc-0-2-mm-9-metrow-i4991368143.html

Solo, Ty mi powiedz gdzie to w Wilnie dostać! Bo na alledrogo to żadko kto za granicę wysyła Ale dzięki za chęci!

No można podobne w USA zamawiać, na pewno w zachodnich sklepach, ale co z Litwą, to Ci już nie doradzę...

Na pewno możesz używać zamiast nich drutu miedzianego, jest nieco sztywniejszy ale równie dobry do wszelkiego okablowania.

W USA na pewno są po 5 m pakowane ale poszukam stronki bo w całych "ulubionych" gdzieś znikła - ale to wina Solo bo same jego warsztaty mam tam

W USA na pewno są po 5 m pakowane ale poszukam stronki bo w całych "ulubionych" gdzieś znikła - ale to wina Solo bo same jego warsztaty mam tam

Nie no, z USA nie będę zamawiał takich rzeczy (modele Polar Lights to co innego ), coś na miejscu własnym sumptem wykombinuję. W tej chwili i tak zbyt wiele czasu na model nie będę miał (remont jutro się zaczyna) więc mam czas na zorganizowanie materiałów do waloryzacji ;)

Wygląda na to, że prace nad modelem przystopują :/ Dwa powody, pierwsze primo: "mały" remont sypialni, drugie primo, okazało się, że nie mam podstawowych kolorów do malowania kadłuba >.< i nie wiem kiedy będę miał wolny grosz/cent żeby je kupić (i przy okazji pięć innych dupereli ). Dziś nie było zbyt wiele czasu ale teraz usiadłem i trochę dłubię przy uzbrojeniu.

DSC01068_zps4acemohn.jpg

W zestawie są 4 rakiety AIM-9x oraz 4 AIM-120C oraz dwa podwieszane zasobniki (nie zamieszczone na zdjęciu).

DSC01069_zps18fglinf.jpg

W AIM-9x Academy przesadziło z detalami, więc trzeba było je trochę zeszlifować, pewnie trochę przesadziłem całkowicie je wygładzając ale z drugiej strony, kalki, farba i tak by to ukryły.

Ta listwa to akurat mało widoczna jest, ale nie, nie zeszlifowałem jej całkowicie A z jakimi detalami przesadzili, 4 pierscienie na obwodzie rakiety, są stanowczo za wysokie w porównaniu do 1:1