Skocz do zawartości

Nowy Karaś w 1:72? i Łoś?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z pewną dozą nieśmiałości i lekką nutką niedowierzania przyjąłem wynurzenia przedstawicieli Mirage'a na "fiejsie", że szykują nowe modele w 1:72 ... z kontekstu wynikało, że pierwszy będzie Karaś ... nie uwierzę, póki nie zobaczę, ale może tutaj ktoś ma więcej informacji?

Napisano

brzmi fantastycznie. A z drugiej strony to najbardziej oczywiste tematy. Jeszcze P-11

Napisano

klasyka, która w przypadku modeli z błędami powinna odejść do lamusa. Nie potępiam tych modeli, bo sam mam je na półce i przymieszam się do Karasia, ale tak słynne polskie samoloty powinny wreszcie doczekać się porządnych NOWYCH modeli, opartych o nowoczesne formy. Wiążę wielkie nadzieje z Iskrą, która mam nadzieję przetrze szlaki i pokaże, że można nasze maszyny odtworzyć w formie godnych modeli.

Napisano

Mirage "przeskalować" (nie wnikam w techniczne zawiłości przeskalowywania) to może chyba tylko Karasia i P.43, Łoś niewiele miał wspólnego z projektowaniem komputerowym (choć mogę się tutaj mylić).

"Przeskalowany" Karaś i tak byłby o niebo lepszy niż Hellera, Mirage'owski Łoś na pewno wymaga gruntownego przepracowania.

Napisano
... tak słynne polskie samoloty powinny wreszcie doczekać się porządnych NOWYCH modeli, opartych o nowoczesne formy. Wiążę wielkie nadzieje z Iskrą, która mam nadzieję przetrze szlaki i pokaże, że można nasze maszyny odtworzyć w formie godnych modeli.

amen

Napisano
[...]
"Przeskalować" można tak samo plany papierowe. Jeżeli te pierwotne zawierają błędy, to będą powielone.
Napisano

Witam

Z tym " przeskalowaniem "planow to sprawa nie jest juz tak oczywista

Najnowsze formy sa robione na podstawie planow 3D zrobionych w lepszych lub gorszych progranach CAD

Tak pracuje teraz Edek Modele w 48 sa pomniejszane na 72 i " jedyne" na co trzeba uwazac to grubosc scianek, Linie podzialu i tym podobne

zeby byly odpowiednie do skali

Tak pracuje tez Revell tyle tylko ze revellowcy szukaja tylko niezaleznych pracownikow, ktorzy opracowywaliby formy w 3D

i dostarczyli do nich zeby zrobic formy

Moze by i Wilge lykneli, gdyby dostali gotowy model w Catii albo ProE?

Pozdrawiam

Bravo112

• 2 weeks later...
Napisano

No to zaczyna się robić ciekawie :-)