Gość Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Z pewną dozą nieśmiałości i lekką nutką niedowierzania przyjąłem wynurzenia przedstawicieli Mirage'a na "fiejsie", że szykują nowe modele w 1:72 ... z kontekstu wynikało, że pierwszy będzie Karaś ... nie uwierzę, póki nie zobaczę, ale może tutaj ktoś ma więcej informacji? Cytuj
spiton Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 brzmi fantastycznie. A z drugiej strony to najbardziej oczywiste tematy. Jeszcze P-11 Cytuj
kornik_69 Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Oby nie było to tylko przeskalowanie modeli w 1:48 Cytuj
Jarekk Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 A czy to nie jest już klasyka to przeskalowywanie? Cytuj
kornik_69 Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 klasyka, która w przypadku modeli z błędami powinna odejść do lamusa. Nie potępiam tych modeli, bo sam mam je na półce i przymieszam się do Karasia, ale tak słynne polskie samoloty powinny wreszcie doczekać się porządnych NOWYCH modeli, opartych o nowoczesne formy. Wiążę wielkie nadzieje z Iskrą, która mam nadzieję przetrze szlaki i pokaże, że można nasze maszyny odtworzyć w formie godnych modeli. Cytuj
Gość Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Mirage "przeskalować" (nie wnikam w techniczne zawiłości przeskalowywania) to może chyba tylko Karasia i P.43, Łoś niewiele miał wspólnego z projektowaniem komputerowym (choć mogę się tutaj mylić). "Przeskalowany" Karaś i tak byłby o niebo lepszy niż Hellera, Mirage'owski Łoś na pewno wymaga gruntownego przepracowania. Cytuj
spiton Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 ... tak słynne polskie samoloty powinny wreszcie doczekać się porządnych NOWYCH modeli, opartych o nowoczesne formy. Wiążę wielkie nadzieje z Iskrą, która mam nadzieję przetrze szlaki i pokaże, że można nasze maszyny odtworzyć w formie godnych modeli. amen Cytuj
Jacko Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 [...]"Przeskalować" można tak samo plany papierowe. Jeżeli te pierwotne zawierają błędy, to będą powielone. Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Września 2015 Napisano 2 Września 2015 Witam Z tym " przeskalowaniem "planow to sprawa nie jest juz tak oczywista Najnowsze formy sa robione na podstawie planow 3D zrobionych w lepszych lub gorszych progranach CAD Tak pracuje teraz Edek Modele w 48 sa pomniejszane na 72 i " jedyne" na co trzeba uwazac to grubosc scianek, Linie podzialu i tym podobne zeby byly odpowiednie do skali Tak pracuje tez Revell tyle tylko ze revellowcy szukaja tylko niezaleznych pracownikow, ktorzy opracowywaliby formy w 3D i dostarczyli do nich zeby zrobic formy Moze by i Wilge lykneli, gdyby dostali gotowy model w Catii albo ProE? Pozdrawiam Bravo112 Cytuj
McSimus Napisano 11 Września 2015 Napisano 11 Września 2015 No to zaczyna się robić ciekawie :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi