Skocz do zawartości

Nissan Skyline GT-R (R34) - V.spec II 1:24 Tamiya

bahamut24

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu w miarę ogarnąłem malowanie tym zielonym kolorem , 3 podejścia były nigdy więcej Jestem w trakcie maskowania pod czarne malowanie. Wnętrze i karoseria juz gotowe a płyta podłogowa w trakcie roboty.

rZf1E4q.jpg

C8mDc7P.jpg

wAnftUY.jpg

MGDDANZ.jpg

Żona wjechała mi na ambicję i powiedziała ,że sama maska i dach w carbonie głupio wygląda i musi być też bagażnik . Jak najlepiej przygotować szablon pod kalke?

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mega projekt jestem bardzo ciekaw jak to auto będzie wyglądać jak będzie ukończone...

Mega projekt jestem bardzo ciekaw jak to auto będzie wyglądać jak będzie ukończone...

Ja też jednak z malej ilosci czasu zrobilo sie jeszcze mniej bo doszlo nowe hobby - szkuanie kupki w pieluchach Dzieki za doping , cos tam dlubie

.... Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest

Tylko CA, absolutnie żadnej szpachli

Dlaczego?

2. Czemu H&s Evolution po naciśnięciu spustu puszcza kropki farby widoczne na zdjęciach? Za rzadka farba? Rozcienczałem 1:4 i 1:3. Wydaję sie rzadki ten kolor może 1:1 spróbuję

3. Coś do usuwania paprochów, jakąś szmatkę kiedyś widziałem ?

iwo:

PS

Następne zdjęcia będą lepsze

Tamka spokojnie wytrzymuje rozcienczanie 1:3. W szczególności, kiedy pod nią dajesz podkład.

Aero też może pluć, bo zbierze się na osłonie dyszy i iglicy, i kiedy psikasz, to pluć może. Ewentualnie zostaje na iglicy, bo wpierw czasem odpuszcza się powietrze, a potem farbę.

2. Czemu H&s Evolution po naciśnięciu spustu puszcza kropki farby widoczne na zdjęciach? Za rzadka farba? Rozcienczałem 1:4 i 1:3. Wydaję sie rzadki ten kolor może 1:1 spróbuję

9wxhJs5.jpg

Mam podobny problem. Znalazłem na to sposób taki że po prostu odkręcam część "A" w 90% problem zawsze była farba osiadające na tej części.

Oczywiście trzeba później uważać na igłę i dyszę, ale dzięki tej operacji problem kropek farby praktycznie znikł.

.... Muszę chyba jakąś szpachlówkę kupić bo kropelka słaba jest

Tylko CA, absolutnie żadnej szpachli

Dlaczego?

Bo szpachla sie kurczy i może pękać , pewnie dlatego.

9wxhJs5.jpg

Mam podobny problem. Znalazłem na to sposób taki że po prostu odkręcam część "A" w 90% problem zawsze była farba osiadające na tej części.

Oczywiście trzeba później uważać na igłę i dyszę, ale dzięki tej operacji problem kropek farby praktycznie znikł.

Będę pamiętać , jednak u mnie był syf w dyszy i "skrobak" do dyszy pomógł.

Przedstawiam furmankę oblaną TopCoat'em. Szlifowane po każdej warstwie kolejno 6k, 8k i 12k. Na zielonym połysk słabo widać ale na czarnym juz lusterko widać Autko przed pastami .

6ztC6Sp.jpg

CTZ9YGz.jpg

vxX02nr.jpg

sGFmv4I.jpg

ZdJHIdz.jpg

HXAbtgo.jpg

mudSlBd.jpg

Hbnehok.jpg

oVVoiS3.jpg

oYgoI3g.jpg

90I7zq1.jpg

Najtrudniejsze przede mną - kalki

Można to usunąć na dwa sposoby. Bezpośrednio po nałożeniu - na mokrej kalce - bardzo ostrym, najlepiej nowym skalpelem ( odcinasz po liniach podziału i pinceta zdejmujesz nadmiarowe kawałki kalki ) albo po całkowitym wyschnięciu. Przy opcji drugiej będziesz musiał namoczyć za pomocą pędzla odcięte kawałki by ładnie odeszły od lakieru.

Uważaj przy odcinaniu byś nie postrzępił kalki.

Pozdrawiam

Messer

• 1 month later...

Potomek skutecznie utrudnia prace nad nissanem Przedstawiam mały "cliffhanger" Obecnie tak to wygląda:

LtPAmOu.jpg

HSZdDbI.jpg

ixeHZeP.jpg

NVZGxzd.jpg

jciCq3n.jpg

JHzX7BX.jpg

fDKhexo.jpg

I1zQwTd.jpg

iH76Uag.jpg

Zrezygnowałem z zielonego bo ciężko mi się z nim pracowało aż się skończył i moja cierpliwość też Pomalowałem kastę jakimś srebrnym od Tamiya i dorobiłem zielone paski po bokach. Auto jest po 2 warstwach Top Coat , jest lekka pomarańcza ale zeszlifuję to papierkiem i położę jeszcze jedną warstwę. Na koniec kalki carbonowe. sprawdzić czy pielucha pełna ...

• 2 months later...