Yuan Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam brać forumową! W zasadzie nie zamierzałem przystępować do konkursu, ale wpadł mi do głowy pewien pomysł i pomyślałem, że konkurs może być dla mnie dobrym motorem napędowym żeby go zrealizować . Jestem początkującym modelarzem (na etapie nauki porządnego sklejania, szpachlowania i malowania na moim złomie modelarskim sprzed lat) i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak się za to zabrać, ale cóż... wyzwania dobra rzecz . A więc do rzeczy. Pomyślałem sobie, że fajnie by było wykonać porzucony samolot (zapewne także nieznacznie uszkodzony jeśli dam radę) przykryty konkretną kupą śniegu. W zależności od wyników moich prac nad modelem skończy on tak: albo tak... Nie wiem czy zdołam wykonać śnieg, ale najwyżej poczekam aż spadnie i zrobię zdjęcia w plenerze . Model nad którym się będę znęcał to Spad S.XIII Italeri kupiony ostatnio jako pamiątka z muzeum lotnictwa pod Rzymem. A w środku: Wybaczcie kiepskiej jakości zdjęcia, do właściwego warsztatu postaram się wynająć odpowiedni aparat ;). Jak widać zestaw bardzo podstawowy, co dla mnie jest zaletą, bo raz, że niewiele jeszcze umiem, a dwa, że mam zamiar go przykryć śniegiem :P. Malowany będzie (niestety) pędzlem, ewentualnie podkład nałożę w spray'u. No... i to chyba tyle, zachęcam do śledzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 11 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 11 Września 2015 No, kurcze to mi teraz apetytu narobiłeś. Będę dopingował, zwłaszcza, że śniegu ma być pod dostatkiem :-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamaczo Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Cześć. Zdjęcia wiodące wybrałeś bardzo fajne. Działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Dziękuję panowie . Jutro kończę rozgrzebany samolot i zabieram się powoli do roboty . Od października studia i spory kłopot z czasem, wiec może przez te dwa tygodnie cos mi się uda ruszyć do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Od października studia i spory kłopot z czasem, wiec może przez te dwa tygodnie cos mi się uda ruszyć do przodu No to mamy taki sam plan na konkurs Życzę powodzenia bo temat ambitny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Witam! Po paru dniach poszukiwania odpowiednich zdjęć i dobierania kolorów ruszyłem w końcu z właściwą budową. Zacząłem od rytualnego wycięcia pierwszych części z ramek, obróbki i sklejenia kadłuba w całość. Potem doszedł jeszcze przód i silnik i tak się to oto suszy... Kadłub pasuje do siebie całkiem nieźle, ale już pozostałe części będą wymagały zabawy ze szpachlą. Postanowiłem też od razu zaszpachlować dziury w skrzydłach przeznaczone do wklejenia drewnianych łączników (pewnie ma to swoją nazwę o której nie wiem), powklejam to osobno, powinno wyjść mi na dobre. Na pewno będą potrzebne kolejne warstwy szpachli, ale mam czas w końcu Jako, że nie za wiele się dzieje, to podzielę się chociaż ładnymi zdjęciami :P Wybrany schemat malowania: Francesco Baracca Ładny przekrój, ciekaw jestem co to za książka Jadą do mnie farby, które pomogą mi odwzorować drewno. Bardzo lubię te zagadnienie i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać satysfakcjonujący efekt, chociaż na tej drobnicy w 1/72 nie będzie łatwo jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Temat fajny, model zaś jeśli chcesz z niego coś wydusić jest dość trudny. Drewno fajnie maluje się olejami dla plastyków. Popatrz sobie na warsztaty szmatopłatów w 72 na tym forum jest przynajmniej kilku kolegów, którzy potrafią cuda w tej skali zrobić ;) Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Dzięki za rady! Model mam z grubsza sklejony i poszpachlowany. Trochę z tym zeszło, na dniach postaram się położyć podkład i wrzucić zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi