oltrans Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam was koledzy Mam mały problem dotyczący samego wstępu do wątku: czy mam osobiście wybierać kategorię specjalne ? Ostatnio wymyśliłem sobie że wystartuję w konkursie z modelem Zetor 7211 +pług śnieżny.Jako iż myślę że mało osób zna się na ciągnikach rolniczych,będę starał zaprezentować razem z warsztatem kilka ważnych cech budowy ciągnika rolniczego. Na początku miał powstać Jakiś amerykański ciągnik sprzęgnięty z pługiem.Lecz ostatecznie wybrałem ciągnik którego producentem była czeska firma Zetor.Ciągnik bardzo często spotykany na polskiej wsi.Model będzie budowany od podstaw z wyjątkiem kół. Tak mniej więcej wygląda w skali 1:1 Postanowiłem że najprawdopodobniej wykonam wersję bez kabiny,z napędem na wszystkie koła. Tak szczerze powiedziawszy nie mam szans na zajęcie jakiegoś wysokiego miejsca w konkursie, aczkolwiek będę się bardzo starał wykonać swój najlepszy model w modelarskiej karierze. Niestety niedawno zaczeła się szkoła i nie za bardzo mam czas na budowę modelu (poza piątkiem i weekendem),ale czasu na jego wykonanie trochę jest więc myślę że się wyrobię. Jak na razie wykonałem cześć przedniego mostu oraz przerobiłem i pomalowałem dwie tyle felgi. Edytowane 14 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Bez kabiny ich prawie nie ma, za to z kabiną faktycznie dużo. Szkoda, że nie C-360 4P :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Temat bardzo ciekawy Zdradź jeszcze, w jakiej skali będzie ów maszyna? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Pług śnieżny bez kabiny? Przerypana praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Projekt bardzo ciekawy i miło będzie zobaczyć efekt końcowy. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 Pług śnieżny bez kabiny? Przerypana praca. Gdy ma się do odśnieżenia podwórko i kawałek drogi do gospodarstwa to myślę że nie jest aż tak źle a na pewno lepiej niż machać łopatą Jeśli starczyło by czasu oraz chęci to zrobię i kabinę Temat bardzo ciekawy Zdradź jeszcze, w jakiej skali będzie ów maszynaPozdrawiam Buduję maszynę w skali 1:32 aby pasowała do moich innych ciągników Bez kabiny ich prawie nie ma, za to z kabiną faktycznie dużo. Szkoda, że nie C-360 4P :( Żyję w Staszowie w województwie świętokrzyskim gdzie w obrębie ok 20 km ledwie kilka gospodarzy ma inny ciągnik niż c-360,c-330 więc rzygam już gdy go widzę.Gdybym miał odpowiednio duże koła to chętnie zrobił bym ursusa 1634 (bardzo mi się on podoba). Poza tym Zetory w tamtych czasach o wiele bardziej nowoczesne oraz wygodniejsze od ursusów seri c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Dobry temat, kibicuję. A wlasciwie czemu Zetory uważano swego czasu za lepsze od rodzimych Ursusów? Czy to tylko legenda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Żyję w Staszowie w województwie świętokrzyskim gdzie w obrębie ok 20 km ledwie kilka gospodarzy ma inny ciągnik niż c-360,c-330 więc rzygam już gdy go widzę.Gdybym miał odpowiednio duże koła to chętnie zrobił bym ursusa 1634 (bardzo mi się on podoba). Poza tym Zetory w tamtych czasach o wiele bardziej nowoczesne oraz wygodniejsze od ursusów seri c Ja mam m. in. 2xC-360, a jakoś je lubię, cholerniki. Że Zetory były lepsze (A C-330/60 to co, jak nie Zetory, hę?), to się zgodzę, ale ot, taki sobie patryjotyzm Kret - to półlegenda, półprawda, półnieprawda. C-330 i 360 były zaprojektowane przy dużym udziale Zetora Tyle, że nasze były prostsze, bo poziom kultury technicznej u nas był niższy. Niestety, jak nam Zetor zaprojektował traktory, to do tej pory np. demontaż tylnych zaczepów w moich "360" trwa krócej, niż w MTZ Pronar 1025A... Niby drobiazg, ale wkurza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Witam.Poi woli kończę pracę nad silnikiem do zetora, ostatnio zrobiłem również część ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Ładnie, ładnie, tylko postaraj się o lepsze światło do zdjęć tj lepsze doświetlenie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Zasiadam! Temat ciekawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Witam pracę nad zetorkiem posuwają się powoli do przodu. Wstępna przymiarka : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Witam. Oto co powstało przez weekend Cały czas budując ciągnik byłem przekonany że wyjdzie w 1:32 a tu okazało się że bardziej pasuje do 1:25 . Ostatnio w moich gratach znalazłem pług śnieżny,akurat był dobrej wielkości więc trochę go przerobiłem i wyszło takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Witam model skończony zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi