Skocz do zawartości

Model z tworzywa. Potrzebuję pomocy

VVitek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Noszę się z zamiarem zrobienia własnego modelu samochodu i chciałbym żeby za tworzywo posłużył mi plastik. Gdzie można dostać coś co nadawało by się do budowy modelu?

Na allegro znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item273079687_pcv_spienione_2_mm_200_mm_x_300_mm.html

nadało by się to na budowę modelu? Jak się takie coś obrabia i czym można to kleić? Proszę o pomoc!

Wiekszosc modeli na tym forum powstaje z polistyrenu. Taki material w postaci plytek, profili itp. tez mozna kupic online. Ponadto modele mozna odlewac z zywic (podobno najlepsze sa poliurethanowe), a drobne elementy wykonywac metoda trawienia fotochemicznego.

Spienione PVC nic mi nie mowi, poza tym ze normalne PVC uzywano kiedys na podlogowe plytki.

Mam nadzieje, ze Twoj watek sie rozwinie i przyniesie szereg intresujacych informacji, w tym rowniez te odnosnie spienionego PVC.

Mysle, ze dobrze by bylo abys napisal ciut wiecej o swoim projekcie (typ, skala itp) co pomoze kolegom w udzielaniu Ci dalszych porad.

Moim planem jest zrobienie modelu samochodu w skali 1/24.

odnośnie polistyrenu to chodzi o to: np

http://www.allegro.pl/item271107252_polistyren_bialy_2_0mm_cienki_elastyczny_tanio.html

http://www.allegro.pl/item272864567_polistyren_bialy_1_0mm_cienki_elastyczny_tanio.html

Jak buduje się model z żywicy? Jak formować, obrabiać a potem sklejac elementy z żywicy?

Wykonanie modelu zywicznego wymaga wykonania "najsampierw" tzw omodelowania, czy jakby to innaczej okreslic - modelu matki. Czyli trzeba najpierw wykonac model jakimis innymi, znanymi/nieznanymi metodami, nastepnie oblozyc go jakas masa formierska (np. gumosilem) i dopiero w otrzymanej w ten sposob formie odlewac zywiczne kopie... Przyjrzyj sobie watek o DROMADERZE, tam masz sporo napisane o wykonywaniu omodelowania, zywicznych odlewow, itd... W zasadzie caly watek jest o tym.

Natomiast jezeli chodzi o arkusze polistyrenu, ktory pokazales, to material jest powszechny wsrod modelarzy jako material do wykonywania wszelkiech elementow we wlasnym zakresie. Klei sie go zwyklym klejem modelarskim lub cyjanoakrylowym bez wiekszych problemow...

Jak na moje oko 2mm grubości to troszkę za dużo :/
To zależy do czego. W moim Missouri 2mm na kadłub okazało sie za mało. Przeszlifowałem się na wylot co zaowocowało łataniem powstałych dziur.

Co do polistyrenu to polecam ten sklep :

http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=6

Jeśli chodzi o budowę od podstaw tak skomplikowanego modelu (chodzi o kształty) jak samochód to wymaga to nie lada umiejętności (no chyba że to jakaś kańciasta "machineria" wojskowa). Na pytanie "z czego ?" odpowiem : z tego co popadnie i da się skleić przy pomocy dostępnych klejów. Zaznaczam jednak że to nie jest prosta dziedzina modelarstwa i każdy źle przemyślany ruch powoduje kolejną falę problemów. Początkujący modelarze powinni raczej ćwiczyć na gotowych zestawach by nabrać doświadczenia w podstawach modelarstwa.

Pozdrawiam

Edit : Sztywność zależy od grubości i rodzaju konstrukcji którą chcemy uzyskać

Tu duzo zalezy od samej bryly modelu. Jezeli chcesz sie organoleptycznie przekonac, jak to mniej wiecej wyglada, wez sobie do reki karte kredytowa/bankowmatowa/platnicza. To jest wlasnie polistryren o grubosci 1 mm.

EDIT: O, Piter byl szybszy...

1/24 autko. ale ciezarowa czy np Fiat 126p? A moze np. Ferrari Dino?

Jestes oszczedny jesli chodzi o informacje, a mysle ze lepiej bedzie gdy powiesz co dokladnie chcialbys zrobic.

Jak pisal Piter, czesto nie warto wywazac otwartych wczesniej drzwi i lepiej jest wziac sie za ewentualna przerobke istniejacego zestawu, niz probowac cos robic od podstaw.

Na razie jestem jeszcze w fazie myślenia i wybierania samochodu na razie którego chce zrobić model. Na pewno nie będzie to samochód o skomplikowanych kształtach, i na pewno będzie to samochód osobowy.

Dzięki temu wątkowi już sporo dowiedziałem się na interesujące mnie tematy ;)

namiary na polistyren w różnych grubościach da Ci każda firma zajmująca się reklamami, np w Katowicach Janowie firma Tuplex na ul Lwowskiej, grubości od 0,25; 0,50; 0,75; 1 mm itd, równiż spieniony, trzeba kupić cały arkusz , o ile pamiętam 2/2m ale można pociąć na miejscu a wydatek nieduży

VVitek - naprawdę nie wiem czy budowałeś kiedyś model od podstaw, więc nie będę powtarzał, że to nie tyle trudna technika co wymagającą sporo ćwiczeń, lecz dam Ci pewną wskazówke. Modele od podstaw buduje się zawsze przy użyciu jakiś planów (pomijam detale przy których trzeba się zdrowo nagłowić studiując zdjęcia), a takimi dla początkujących (moim zdaniem) są modele kartonowe. Przekładamy poprostu to co powinno być z kartonu na odpowiedniej grubości arkusze polistyrenowe. Zastanów się nad tą drogą. Postudiuj kilka relacji na forach modelarstwa kartonowego i zobacz jak to wygląda. Plastik kieruje się nieco innymi zasadami - żekł bym bardziej "brudnymi" (kupa szlifowania, szpachlowania etc.) jednak metody są zbliżone. Mamy szkielet i oklejamy to wszystko. Jest sporo modeli kartonowych nigdy nie wydanych w formie plastikowej, a to faktycznie czyni je unikatowymi. Zobacz oferte np. wydawnictwa Modelik który posiada w swojej gamie produktów bardzo dużo modeli samochodów cywilnych które są świetnie opracowane.

Nigdy nikogo nie zniechęcę do budowy modelu od podstaw bo to nie sztuka wymagająca ogromnej wiedzy tylko to sztuka która niesamowicie rozwija modelarską wyobraźnię. Masz już odpowiedź na podstawowe pytanie ale tych pytań podczas budowy zadasz jeszcze setki. Staraj się pytać tylko wtedy gdy naprawdę rozlożysz ręce bo tylko wtedy gdy sam pomyślisz z czego i jak dany element zbudować będziesz w stanie stworzyć coś czego każdy będzie Ci zazdrościł.

Przepraszam za taki "mały" wywód w sprawie budowy modelu od podstaw ale jestem wielkim zwolennikiem rozwoju modelarskiej wyobraźni, a właśnie taka droga najbardziej pozwala nam ją poznać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

P.S. Zapomiałem dodać polistyren jest wszedzie - są to plastikowe doniczki, karty telefoniczne, tabliczki informacyjne czy też pudełka po margarynie tak więc z wszystkiego da się zrobić model

Dzięki Piter

Z kartonami mam już pewne doświadczenie także wiem jak to wygląda. A model z tworzywa chce zrobić można tak rzec, żeby się sprawdzić, zabawić w coś czego do tej pory nie robiłem i przy okazji rozwinąć modelarskie horyzonty

• 1 year later...

Odgrzewam starego kotleta bo po co zakładać nowy temat skoro tu mowa gdzie można dostać polistyren

Panie i panowie - wiecie może gdzie w Wawie można dostać arkusze polistyrenu ? interesuje mnie 1 - 1,5 mm formatu A3 2 szt. . Zależy mi dosyć mocno na czasie, a wiadomo realizacja np. z symbol.net troche trwa.

Pozdrawiam

P.S. no chyba, że ktoś ma tutaj takie na zbyciu