Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No modelu niestety nie ukończyłem, ale to nie znaczy, że się poddałem:)

Model, a w zasadzie diorama, będzie wyglądała inaczej niż miała...

Niektórzy mówili, że model wygląda jak z dna rzeki, albo jak wrak:)

To prawda!

Te komentarze podsunęły mi pewną myśl, a mianowicie czemu nie zrobić dioramy wraku czołgu:)!

I tak nie mam nic do stracenia, modelu myć do gołego plastiku nie będę, zrobienie takiej dioramki udanego wraku to nie łatwa sprawa, sztuka nie polega na ochlapaniu czołgu rdzawa farbą i przysypaniu ziemią...

Warsztat przyjmie nazwę "Ogniste Znalezisko"

A więc do rzeczy!

Diorama będzie przedstawiać znalezisko (archeologiczne, załóżmy).

Będą tam ludzie (pracownicy którzy będą odkopywać czołg), taśmy (takie ostrzegające, jak policyjne) i jakieś inne drobiazgi...

Czołg już sklejony i pomalowany, jak wiecie:)

Dziś zacząłem prace nad rdzą i efektem spalenizny (bo zakładam, że czołg się spalił albo najechał na jakąś minę)

Czołg nie będzie miał gąsienic...

Niedługo pokażę pierwsze efekty, ale na razie model schnie:)

A na koniec zdjęcia które mnie zainspirowały i na których będę się wzorował :

03c3fe8ddb7750eegen.jpg

36f3aef331076892gen.jpg

7d4c97c48c0a3dfdgen.jpg

659a4750da46da49med.jpg

I jeszcze fotka farb które użyję do malowania

(najpierw poszła czarna po całości, potem dałem po całości ciemny brązowy, farba z AK, potem będę to rozjaśniał aż dojdziemy do zadowalającego efektu)

3997605e3d635069med.jpg

EDIT

Szukam figurek archeologów w skali 1:72 i nic!

Ma ktoś może jakieś bo w tej skali nie ma:(

Są tylko w 1:87 a to już trochę małe:(

Nie wiem co robić, beż figurek to nie diorama:(

Pozdrawiam i proszę o odzem!

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kilka fotek czołgu:)

Jeśli jeszcze podmalować to mówcie (chociaż model uznaje już za skończony w 70%, reszta brudu ziemi pyłu do jak już go przyklej 1/3 będzie zakopana, wystawać będzie tylko góra )

Zrobiłem jeszcze czaszkę, może nie najlepsza, ale i tak będzie mało widoczna, są jeszcze paliki (muszę trochę na dole je przyprószyć , ale nie chcę żeby wyglądały na stare, bo mają być dopiero co przywiezione...)

Jest jeszcze łopata, ale zdjęcia nie robiłem

Fotki czołgu:

(nie patrzcie na ten biały nalot bo tego nie widać, tylko na fotkach wyszło trochę za mocno )

3af7e183cac20730gen.jpg

2d93b6c0368aca1egen.jpg

663b4819f922ea60gen.jpg

b398619241d9535fgen.jpg

Czaszka i paliki:

aec8d9f312be5ce0gen.jpg

436bd8fa62228aa5med.jpg

I jeszcze fotki inspiracyjne:

af88a93b4894a15egen.jpg

96bbabce9399c5ecgen.jpg

I fotka figurek (jakiś inżynierów którzy nadzorują wykopaliska, wykorzystam tego drugiego od lewej i czwartego od lewej, w płaszczach?

21f33529ace0d0fcgen.jpg

Pozdrawiam na dioramie dojdzie na czołgu jeszcze ziemia, piach i będzie trochę inaczej to wyglądać

Napisano

Napisze Ci tak. Zacznasz w tej chwili robic troche tak jak (bez urazy chlopie) Spawacz... Robisz cos a koncepcje pracy dostosowujesz do tego co Ci wyszlo z modelu. Nie mowie ze pomysl dioramy nie jest fajny, bo tak naprawde jest. Jednak oczekuje od Ciebie ze kiedys wykonasz model tak jak zaplanowales a diorame do niego wykonasz zgodnie z planem pierwotnym a nie zmienisz jej zalozen pod model ktory Ci wyszedl tak jak wyszedl. Tak czy siak, trzymam kciuki i zobaczymy co wystrugasz.

Napisano
Napisze Ci tak. Zacznasz w tej chwili robic troche tak jak (bez urazy chlopie) Spawacz... Robisz cos a koncepcje pracy dostosowujesz do tego co Ci wyszlo z modelu. Nie mowie ze pomysl dioramy nie jest fajny, bo tak naprawde jest. Jednak oczekuje od Ciebie ze kiedys wykonasz model tak jak zaplanowales a diorame do niego wykonasz zgodnie z planem pierwotnym a nie zmienisz jej zalozen pod model ktory Ci wyszedl tak jak wyszedl. Tak czy siak, trzymam kciuki i zobaczymy co wystrugasz.

Wiem, trochę źle do tego podszedłem

Teraz chcę już dokończyć tą dioramę i zabieram się za model który zrobię tak jak wcześniej założę

Dzięki, środę mam wolną więc myślę, że ukształtuje już podstawkę:)

PS. Mam pytanie z czego zrobić te taśmy ostrzegające

Pozdrawiam!!!

Napisano

Wpisz w Google taśma ostrzegwacza, wyjdzie Ci kilka tekstur, skopiuj kilka razy nawet w paincie, wyskakuj i wydrukuj na papierze do drukarek 80g.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Myślałem że ferie to będę miał czas, ale zawsze jednak jest coś ważniejszego niż model:) hehe

Ale trochę podłubałem nie za dużo, ale zawsze coś:)

ea6d68f7fdcb9108gen.jpg

Nie wiem czy ten dół, rów, wykopalisko (jak zwał) nie jest trochę za pionowe?

Pozdrawiam!