KW-2 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 No modelu niestety nie ukończyłem, ale to nie znaczy, że się poddałem:) Model, a w zasadzie diorama, będzie wyglądała inaczej niż miała... Niektórzy mówili, że model wygląda jak z dna rzeki, albo jak wrak:) To prawda! Te komentarze podsunęły mi pewną myśl, a mianowicie czemu nie zrobić dioramy wraku czołgu:)! I tak nie mam nic do stracenia, modelu myć do gołego plastiku nie będę, zrobienie takiej dioramki udanego wraku to nie łatwa sprawa, sztuka nie polega na ochlapaniu czołgu rdzawa farbą i przysypaniu ziemią... Warsztat przyjmie nazwę "Ogniste Znalezisko" A więc do rzeczy! Diorama będzie przedstawiać znalezisko (archeologiczne, załóżmy). Będą tam ludzie (pracownicy którzy będą odkopywać czołg), taśmy (takie ostrzegające, jak policyjne) i jakieś inne drobiazgi... Czołg już sklejony i pomalowany, jak wiecie:) Dziś zacząłem prace nad rdzą i efektem spalenizny (bo zakładam, że czołg się spalił albo najechał na jakąś minę) Czołg nie będzie miał gąsienic... Niedługo pokażę pierwsze efekty, ale na razie model schnie:) A na koniec zdjęcia które mnie zainspirowały i na których będę się wzorował : I jeszcze fotka farb które użyję do malowania (najpierw poszła czarna po całości, potem dałem po całości ciemny brązowy, farba z AK, potem będę to rozjaśniał aż dojdziemy do zadowalającego efektu) EDIT Szukam figurek archeologów w skali 1:72 i nic! Ma ktoś może jakieś bo w tej skali nie ma:( Są tylko w 1:87 a to już trochę małe:( Nie wiem co robić, beż figurek to nie diorama:( Pozdrawiam i proszę o odzem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2016 Kilka fotek czołgu:) Jeśli jeszcze podmalować to mówcie (chociaż model uznaje już za skończony w 70%, reszta brudu ziemi pyłu do jak już go przyklej 1/3 będzie zakopana, wystawać będzie tylko góra ) Zrobiłem jeszcze czaszkę, może nie najlepsza, ale i tak będzie mało widoczna, są jeszcze paliki (muszę trochę na dole je przyprószyć , ale nie chcę żeby wyglądały na stare, bo mają być dopiero co przywiezione...) Jest jeszcze łopata, ale zdjęcia nie robiłem Fotki czołgu: (nie patrzcie na ten biały nalot bo tego nie widać, tylko na fotkach wyszło trochę za mocno ) Czaszka i paliki: I jeszcze fotki inspiracyjne: I fotka figurek (jakiś inżynierów którzy nadzorują wykopaliska, wykorzystam tego drugiego od lewej i czwartego od lewej, w płaszczach? Pozdrawiam na dioramie dojdzie na czołgu jeszcze ziemia, piach i będzie trochę inaczej to wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Napisze Ci tak. Zacznasz w tej chwili robic troche tak jak (bez urazy chlopie) Spawacz... Robisz cos a koncepcje pracy dostosowujesz do tego co Ci wyszlo z modelu. Nie mowie ze pomysl dioramy nie jest fajny, bo tak naprawde jest. Jednak oczekuje od Ciebie ze kiedys wykonasz model tak jak zaplanowales a diorame do niego wykonasz zgodnie z planem pierwotnym a nie zmienisz jej zalozen pod model ktory Ci wyszedl tak jak wyszedl. Tak czy siak, trzymam kciuki i zobaczymy co wystrugasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2016 Napisze Ci tak. Zacznasz w tej chwili robic troche tak jak (bez urazy chlopie) Spawacz... Robisz cos a koncepcje pracy dostosowujesz do tego co Ci wyszlo z modelu. Nie mowie ze pomysl dioramy nie jest fajny, bo tak naprawde jest. Jednak oczekuje od Ciebie ze kiedys wykonasz model tak jak zaplanowales a diorame do niego wykonasz zgodnie z planem pierwotnym a nie zmienisz jej zalozen pod model ktory Ci wyszedl tak jak wyszedl. Tak czy siak, trzymam kciuki i zobaczymy co wystrugasz. Wiem, trochę źle do tego podszedłem Teraz chcę już dokończyć tą dioramę i zabieram się za model który zrobię tak jak wcześniej założę Dzięki, środę mam wolną więc myślę, że ukształtuje już podstawkę PS. Mam pytanie z czego zrobić te taśmy ostrzegające Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Wpisz w Google taśma ostrzegwacza, wyjdzie Ci kilka tekstur, skopiuj kilka razy nawet w paincie, wyskakuj i wydrukuj na papierze do drukarek 80g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Jak rozumiem inspiracją jest ten temat: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=90&t=29678&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Wpisz w Google taśma ostrzegwacza, wyjdzie Ci kilka tekstur, skopiuj kilka razy nawet w paincie, wyskakuj i wydrukuj na papierze do drukarek 80g. Dzięki! Jak rozumiem inspiracją jest ten temat:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=90&t=29678&start=15 Tak, obejrzałem ten wątek i postanowiłem, że coś takiego wykombinuję Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Dotarły figurki:) Po jutrze ferie, więc będzie się działo:) hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Myślałem że ferie to będę miał czas, ale zawsze jednak jest coś ważniejszego niż model:) hehe Ale trochę podłubałem nie za dużo, ale zawsze coś Nie wiem czy ten dół, rów, wykopalisko (jak zwał) nie jest trochę za pionowe? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Jak rozumiem inspiracją jest ten temat:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=90&t=29678&start=15 No właśnie miałem wrażenie że gdzieś to widziałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi