Adam Mickiewicz Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Ciekawa wypowiedź.....Jeżeli po uzupełnieniu modelu ( z pudełka) zestawem z Top Studio, który dopiero wtedy wygląda jak prawdziwy z kablami, złączami metalowymi tarczami hamulcowymi itd. itd. itd. to co w takim razie robi wrażenie??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 I jeszcze jedno... w takim razie zróbcie lepszy i pochwalcie się!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej_1988 Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 I jeszcze jedno... w takim razie zróbcie lepszy i pochwalcie się!!!!! Obserwuję dużo wątków w dziale cywilnym, rzadko się wypowiadam chociaż tym razem muszę. Nie mogę nie zgodzić się z kolegą Adam Mickiewicz. W ostatnim czasie jest masakryczna ilość krytyki i wzajemnej niechęci na forum. jest kilka osób które wzajemnie sobie piszą dobre posty w swoich wątkach - nie mówię że specjalnie bo są to zwykle komentarze na temat na prawdę pięknie robionych modeli. Z drugiej strony jak ktoś inny pokaże coś co sam zrobił, w przypadku ww. kolegi bardzo ładnej kolekcji motocykli, to od razu pojawia się krytyka. Podobnie jest z chęcią pomocy innym - kilka osób pomaga sobie bez problemu odpowiadając na pytania na które odpowiedzi są gdzieś na forum. Jak ja zadałem jakieś pytanie to zostałem w kilku kolejnych wiadomościach zjechany że wszystko znajdę sobie na forum i nikt nie miał nawet ochoty pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Bardzo fajnie zaśmieciliście mi mój wątek. Proponuje by MODERATOR zmienił tytuł. Tematu Kawasaki na forum nie będę już kontynuował. Może jak skończę to wrzucę zdjecia komuś w jego wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 I jeszcze jedno... w takim razie zróbcie lepszy i pochwalcie się!!!!! Obserwuję dużo wątków w dziale cywilnym, rzadko się wypowiadam chociaż tym razem muszę. Nie mogę nie zgodzić się z kolegą Adam Mickiewicz. W ostatnim czasie jest masakryczna ilość krytyki i wzajemnej niechęci na forum. jest kilka osób które wzajemnie sobie piszą dobre posty w swoich wątkach - nie mówię że specjalnie bo są to zwykle komentarze na temat na prawdę pięknie robionych modeli. Z drugiej strony jak ktoś inny pokaże coś co sam zrobił, w przypadku ww. kolegi bardzo ładnej kolekcji motocykli, to od razu pojawia się krytyka. Podobnie jest z chęcią pomocy innym - kilka osób pomaga sobie bez problemu odpowiadając na pytania na które odpowiedzi są gdzieś na forum. Jak ja zadałem jakieś pytanie to zostałem w kilku kolejnych wiadomościach zjechany że wszystko znajdę sobie na forum i nikt nie miał nawet ochoty pomóc... Maćku... Gdzie jest krytyka modeli Adama Mickiewicza? Możesz wskazać na konkretne sformułowanie? Bardzo fajnie zaśmieciliście mi mój wątek.Proponuje by MODERATOR zmienił tytuł. Tematu Kawasaki na forum nie będę już kontynuował. Może jak skończę to wrzucę zdjecia komuś w jego wątek. Czuję się odpowiedzialny, ale miałem nadzieję, że Moderator jakoś to wydzieli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Ciekawa wypowiedź.....Jeżeli po uzupełnieniu modelu ( z pudełka) zestawem z Top Studio, który dopiero wtedy wyglądajak prawdziwy z kablami, złączami metalowymi tarczami hamulcowymi itd. itd. itd. to co w takim razie robi wrażenie??????? Nie wiem jak jest w przypadku innych ale na mnie największe wrażenie robią modele, w których elementy dorabiane są własnoręcznie, bez korzystania z zestawów waloryzacyjnych. To pewnie dlatego, że sam ich nie robię. Ale to oczywiście, co kto lubi... I jeszcze jedno... w takim razie zróbcie lepszy i pochwalcie się!!!!! Nie wiem czy zauważyłeś, ale osobiście nigdzie nie napisałem, że umiem lepiej. Napisałem jedynie, że to sympatyczna kolekcja i fajne wykonania (na wszelki wypadek bardzo za to przepraszam) oraz, że dodatki nie robią chyba tu na nikim wrażenia (też na wszelki wypadek przepraszam). Muszę także podkreślić, że nie mam nic przeciwko temu abyś swoje modele uważał za naj, naj, naj w Polsce, Europie, czy na całym Bożym Świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Mickiewicz Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Pani Dorotka napisała, że dodatki z Top Studio na nikim już nie robią wrażenia..??? Odpowiedź dla: Jacka ... Nie, to nie moja Kawasaki, była pokazana tylko w kwietniu 2015 na "Modelshow" we Wrocławiu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Pani Dorotka napisała, ....... Pani Dorotko, co Pani na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Pani Dorotka napisała, ....... Pani Dorotko, co Pani na to Ano, ni mnie to ziębi, ni mnie to grzeje I Kolega ma tak samo, mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Bardzo fajnie zaśmieciliście mi mój wątek.Proponuje by MODERATOR zmienił tytuł. Tematu Kawasaki na forum nie będę już kontynuował. Może jak skończę to wrzucę zdjecia komuś w jego wątek. Pociągnął byś może jednak i dał się przebłagać Inaczej wyrzuty sumienia nie dadzą mi żyć.... Już dwa dni nie śpię.... Szukam w necie terapeutów Jak Ty będziesz robił ten, to ja zacznę inny Nie daj się prosić. P.S. Do moich wątków możesz wrzucać co chcesz, choć osobiście optowałbym za gołymi babami (drugi Jacek pewnie też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 ...Już dwa dni nie śpię..... Śpij spokojnie. Kawasaki leży, bo wolne chwilę poświęcam na cięcie pręcików do Stara 266. Jak mi się znudzi to wrócę do Kawasaki. A jak chcecie gołych bab to proszę: Przychodzi facet do psychiatry na badania. Ten wyciąga rysunek. Co Pan tu widzi? Gołą babę. No dobrze, a tu? Gołą babę. OK. A tutaj? No przecież to też goła baba. Panie, pan jesteś zboczony erotoman. Ja? Ja jestem erotoman? To przecież pan doktor te wszystkie świńskie rysunki mi wyciąga i pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 ...Już dwa dni nie śpię..... Śpij spokojnie. ............. Uff. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Mam nadzieję, że mój wpis będzie ostatnim śmieciem w wątku kolegi Maraka ale... I jeszcze jedno... w takim razie zróbcie lepszy i pochwalcie się!!!!! Myślę, że właśnie to było troszkę niegrzeczne... Twoje modele są ładne i nikt im nie ujmuje. Nie są perfekcyjne... wybacz, a już na pewno widziałem lepsze na tym forum. Ja też pokazywałem tu dużo warsztatów i galerii z motorkami i pewnie nie były ani gorsza, ani lepsze niż Twoje. Jeśli Cię to nie zmęczy to proszę odszukaj je i sam oceń..... Aa... i jeszcze jedno. Zdecydowana większość forumowiczów szczerze kibicuje innym i ochoczo pomaga. Ja sam zawsze staram się coś podpowiedzieć. Bywało nie raz, nie dwa, że wraz z innymi Modelarzami wspomagaliśmy świeżych i młodych nie tylko dobrą radą. Niestety czasami trzeba było tego żałować... Ale wierzmy w ludzi i postępujmy tak jak chcielibyśmy, żeby z nami postępowano. Marak - proszę nie obrażaj się (czasami i tak tu bywa) i prowadź dalej warsztat Kawasaki, ja na pewno będę z ciekawością obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Wiem, że post pod postem - ale to specjalnie ponieważ teraz już rzeczowo. Marak - powiedz proszę jak oceniasz plastik Aoshimy? Pisałeś o szczegółach odlewu - OK i o dużej twardości. Mam obawy, że ta twardość utrudnia obróbkę - szlifowanie oraz odcięcia od ramki. Części nie pękają ? Jak spasowanie części ? Dopytuję tak, bo sam mam ochotę na coś z tej "stajni" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Listopada 2015 Autor Share Napisano 10 Listopada 2015 ...Marak - powiedz proszę jak oceniasz plastik Aoshimy? Pisałeś o szczegółach odlewu - OK i o dużej twardości. Mam obawy, że ta twardość utrudnia obróbkę - szlifowanie oraz odcięcia od ramki. Części nie pękają ? Jak spasowanie części ? Dopytuję tak, bo sam mam ochotę na coś z tej "stajni" ;) Przede wszystkim fajnie, że wróciłeś na łamy forum. Mam nadzieję zobaczyć kolejną Twoją relację z budowy. Odnośnie Aoshimy niewiele pamiętam, bo od miesiąca pochłonął mnie STAR. Kawasaki sobie na razie leży. Wydaje mi się, że model jest całkiem niezły. Plastik twardy, ale nie sprawia trudności. Nie pęka i dobrze się szlifuje. Spasowanie części jak na razie bez zarzutu, ale niewiele skleiłem. Trochę trzeba się przyzwyczaić do instrukcji, ale jest szczegółowa. Tylko jak na obrazku jest np. 5 części do sklejenia i piszą najpierw "A" przykleić do "B", to mnie zawsze pasowało, żeby najpierw "B" przykleić do "C" a dopiero do "A". Ale to taki drobiazg. Szkoda, że nie podrasowali zestawu jakąś blaszką. Dość duży wybór Aoshimy ma firma z Rybnika (www.models4u.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 Dzięki za info, a ja na forum jestem codziennie ... ale fakt, więcej się przyglądam niż udzielam. Niestety ostatnio czas gdzieś przez palce przecieka i modelarstwo na tym cierpi :(. Aktualnie kończę Pz IV (warsztat w dziale pancerki) i jak tylko zrobię galerie zabieram się za Yamahę 1:6 Italeri (już trzeci do kolekcji - generalnie polecam te modele chociaż ciężko je zdobyć) - raczej nie planuje warsztatu wystawiać, jedynie galerię. Najbliższy "duży" projekt jaki szykuję to to : http://www.mojehobby.pl/products/Enzo-Ferrari-2583065.html Jeśli byłoby zainteresowanie mógłbym zrobić warsztat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 ... Jeśli byłoby zainteresowanie mógłbym zrobić warsztat..... Zrób ankietę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 10 Listopada 2015 Share Napisano 10 Listopada 2015 He..He.. pociągnę losy .... A poważnie, chodziło mi o to, że ostatnio widzę warsztaty prowadzone same dla siebie i mam wrażenie, że ogólne zainteresowanie spada. No ale może tak tylko mi się wydaje, bo sam więcej obserwuję niż piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Listopada 2015 Autor Share Napisano 11 Listopada 2015 ...A poważnie, chodziło mi o to, że ostatnio widzę warsztaty prowadzone same dla siebie i mam wrażenie, że ogólne zainteresowanie spada... Niestety, chyba masz rację. Sporo doświadczonych ludzi znikło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 11 Listopada 2015 Share Napisano 11 Listopada 2015 Witam DarkWing ja też jestem za tym żebyś prowadził warsztat tak samo jak Ty codziennie zaglądam na forum ale raczej mało się udzielam A propo tytułowego warsztatu to mam nadzieje że nie długo znajdziesz i na niego czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Na forum zastój. Ja też coś straciłem zapał do STARa, więc przypomniałem sobie, że mam rozgrzebane Kawasaki i w ramach relaksu pokleiłem go trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Motory to nie moja bajka Ale mam pytanie: jak zrobiłeś te srebrne żeberka na czarnych deklach (zaworów ?) ??? Tylko nie mów, że malowałeś je "z wolnej ręki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Ale mam pytanie: jak zrobiłeś te srebrne żeberka na czarnych deklach (zaworów ?) ???Tylko nie mów, że malowałeś je "z wolnej ręki" Malowałem je z wolnej ręki przy użyciu markera jak na zdjęciu. Marker "naostrzyłem" i wyszło pięknie za pierwszym razem, ale wciskając niepasujący gaźnik i inne elementy starłem większość tych linii (pomimo, że mają całkiem dobrą trwałość*) i musiałem poprawić. Tymczasem marker ten ma zasadniczą wadę, że bardzo szybko ulega degradacji** i przy poprawianiu końcówka nie była już ostra, więc efekt nie jest już tak dobry. Marker warto kupić bo całkiem fajnie maluje się nim nawet trochę większe powierzchnie, a jest też prawie idealny do retuszowania ubytków na chromowanych powierzchniach np. miejsca odcięcia z ramek. * na nagrobku po 2 latach jeszcze się trzyma. ** degradacja bierze się stąd, że aby mazak zaczął pisać trzeba wciskać końcówkę (działa jak pompka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Chyba udowodniłem teorię Einsteina, który twierdził, że gdy masa rośnie do nieskończoności to czas spada do zera. I to się sprawdza. Przytyłem 2 kg i na nic mi nie starcza czasu. Wiec tylko trochę podłubałem przy Kawasaki. Przy okazji muszę sprostować to co na pisałem na temat Aoshimy w pierwszych dniach. A więc trochę mniej podoba mi sie plastik. Nie jest zły, ale już nie pieję z zachwytu, powiedzmy daję mu notę 4+. Aoshima starała się miejsca łączników elementu z ramkami przerzucić z boku elementów na ich spodnią część. Jednak zrobiła to w sposób automatyczny i nie zawsze wyszło to na dobre elementom. Natomiast jestem zachwycony, a nawet ZACHWYCONY spasowaniem elementów. Właściwie, przymierzanie części to dla tego zestawu - absolutnie zbędna czynność. Cała misterna konstrukcja mocowania chłodnic i ich orurowania złożyła się bez żadnego naciągania, czy wciskania. Wszystko pasowało na mikrony. A teraz zdjęcia z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Świetnie, a jak i czym zrobiłeś przebarwienia na wydechu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi