jiad Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Witam, nie planowałem tego warsztatu, ale bez waszej pomocy czuję się zagubiony. Postanowiłem wykonać w/w tygryska. Budowa przebiegała bez problemów. Zawiodłem się jedynie na bocznych błotnikach ABERa, które okazały się za długie, więc pozostałem przy oryginalnych (i tak nie planowałem ich niszczenia). Zapinki do narzędzi z zestawu wydają się zbyt luźne, ale i tak wyglądają lepiej niż plastikowe atrapy. Aktualnie model jest pomalowany kolorem bazowym i sido w kamo jak na zdjęciach. Była to moja pierwsza próba maskowania przy pomocy "sprytnej plasteliny". Po zdjęciu maskowania i próbie nałożenia sido zauważyłem, że w niektórych miejscach sido kropli się jak na tłuszczu więc postanowiłem go wykąpać w płynie do naczyń. Efektem były wyblakłe/ zbielałe kolory. Nie wiem czy to reakcja farby, czy sido, ale udało się odratować lekko polerując i nakładając kolejną warstwę sido. Pozostałości "efektu" jeszcze widać na prawym przednim błotniku. Ale do rzeczy. Co dalej, jak postępować z zimmeritem? Wash chyba będzie za ciemny. Może coś w rodzaju filtru, ale jak to zrobić przy trzech kolorach? P.S. Przepraszam za niedbałe zdjęcia, ale wrzuciłem je na szybko aby zobrazować temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Są filtry do trój kolorowego kamo, ale to już nic nie da. Powinieneś pomalować model jeszcze raz używając odpowiednich kolorów. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 To są kolory Gunze dedykowane (H403, 405 i 406), na zdjęciach faktycznie wyglądają bardziej jaskrawo. Następnym razem lepiej dopasuję balans bieli i nasycenie. Chodziło mi o to co zrobić z powierzchniami zimmeritu, bo zapuszczanie tego washem punktowym nie wydaje się dobrym pomysłem, a fajnie by było go jakoś ożywić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Może pomęcz go trochę suchym pędzlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 31 Października 2015 Czołem Klapsy masz słabo dogięte dlatego są luźnie. A blachy pewnikiem nie pasują bo nie były dedykowane dla Dragona, a tak niestety jest że niby Tygrys jeden a w modelach co firma to inne wymiary co do klamerek http://www.etoarmour.com/productIMG/AB16013.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Może spróbuję go przelecieć po całości czymś pomiędzy filtrem a washem (pod względem rozcieńczenia) w kolorze vanDyke, a potem w miejscach narażonych na otarcia szary suchy pędzel. "Klapsy masz słabo dogięte" - nie bardzo wiem o co chodzi, a link nie do tej skali, ale dzięki. Może do następnego niemca dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Aktualizacja: Przepraszam za w dalszym ciągu skopany balans bieli (kolory lepsze niż ostatnio, ale dunkelgelb na zdjęciach zbyt jaskrawy) i małą głębię ostrości. Niestety foty mogę robić tylko komórką i z zimnym oświetleniem. Resztę krytykujcie. Czy na bocznych błotnikach go bardziej "dobłocić", czy raczej resztę podczyścić. To moje pierwsze podejście do błota i brakuje mi pomysłu jak to dalej pociągnąć. Nie do końca też podobają mi się plamy oleju na tylnej płycie. Podpowie ktoś jakiś domowy sposób na bardziej "mokry" olej? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 NIC NIE WIDAĆ - znowu "kochana" Picasa by google? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Faktycznie google miesza. Poprawiłem na imgur. Mam nadzieję, że teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Teraz widać ok choć kolory niestety rażą (szczególnie żółty) + ostre przejścia kamuflażu. Bo rozumiem, że jak to farby Gunze to nie uprawiałeś masochizmu pt. malowanie pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Po mękach z gimpem udało mi się lepiej dopasować kolory (żółty chyba powinien jeszcze iść minimalnie w zieleń). W realu te kolory gunze bardzo mi się podobają. Choć próba malowania poprawek pędzlem to faktycznie zły pomysł. W materiałach które zalazłem, ten wariant malowania ma ostre przejścia. Większość modeli z tym malowaniem także ma ostre przejścia kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 Podpowie ktoś pomysł na plamy oleju na płycie silnika lub w okolicach piast z użyciem farb olejnych lub akryli. Czy lepiej nie kombinować i zainwestować dedykowany specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Pomieszaj lakier błyszczący (np.:sidolux) i czarną farb olejną (akrylowa też ujdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi