Sklejacz001 Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Witam serdecznie forumowiczów a w szczególności pilotki i pilotów ;o) . De Havilland Mosquito Fb Mk VI. ( Tamiya 1:32 ) wykonam w Polskich barwach z Polskiego 305 Dywizjonu Bombowego Ziemi Wielkopolskiej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego. A sam moskito będzie miał następujące oznaczenia LR 303 SM*A. Gdyż firma Tamiya zaproponowała je jako 1 z 3 do wyboru schematów jakie są w zestawie. Za nim zacznę sklejać model będę musiał skompletować farby aby móc go pomalować. Mam trochę obaw ponieważ od dawna nie składałem samolotów więc za nim na poważnie zacznę warsztat. Jestem zmuszony do obejrzenia innych warsztatów lotniczych a by podnieść swoje umiejętności malarskie. Jest to spowodowane tym że obecnie składam broń pancerną a hobby za czołem od lotnictwa w 1:48. Model : To na razie tyle, nie długo wstawię kolejne zdjęcia. A tak wygląda pierwowzór na którym będę się wzorował. Jak by ktoś z szanownego grona posiadał więcej zdjęć owego moskito. To proszę o w stawienie w tym wątku. Załoga: Orliński Bolesław Lemieszonek Jan Dane osobowe: No to zaczynam. Na poczatku to co w pudełku i pomoc merytoryczna. Nie wielka pomoc merytoryczna : Album z fotografiami : Instrukcja montażu : Ilość stron 52. Schemat malowania : Kalkomanie i maski na oszklenie kabiny pilotów : Drobnica typu, magnesy, śrubki i fikuśny mały czerwony śrubokręcić: Elęmety fototrawione. Ramka A i B : Ramka z oszkleniem L : Ramki 2 razy F i H : Ramki E i ? : Ramki Z i V : Ramka T : Ramka C : Ramki R, Q i P : Ramka G : Ramka D : Ramki N : Ramki J : Ramka U : Ramka K : Ramka H : Ramki A i B : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Patron Aeroklubu Wrocławskiego Sam mam SM A w planach, więc chętnie podejrzę relację tym bardziej, że materiału dowodowego pewnie będziesz miał sporo. Model będzie pootwierany, czy gotowy do lotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Właśnie nie posiadam. To co wstawiłem to wszystko co mam na temat tego Mosquito. I dlatego proszę o podzielenię się zmną innymi fotografiami tego Moskita. Przewiduje że wykonam go zamknietego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Ja prawdę mówiąc za wiele materiałów nie znam http://www.polishsquadronsremembered.com/305/Pic_gal.html I to by w zasadzie było na tyle. W zasadzie żadnych cech charakterystycznych, malowanie standardowe, więc trzeba się będzie przy ewentualnym zużyciu powierzchni i śladach eksploatacji opierać na zdjęciach mocno ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Znam tą stronę. Tak jak już napisałeś będę musiał sie wzorować na innych egzemplażach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Wspaniały model to i wspaniały warsztat się zapowiada. Przejrzę swoje zasoby w poszukiwaniu fotek i dam znać jak coś znajdę. Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Share Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Dziękuje serdecznie. Fakt model jest niesamowity jego jakość i precyzja aż poraża. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Mam niesamowity sentyment do tej maszyny. To jeden z pierwszych modeli sklejonych w dzieciństwie na fali entuzjazmu lekturą "Żółtego Tygrysa" (tytułu nie pamiętam). Z przyjemnością popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 ... lekturą "Żółtego Tygrysa" (tytułu nie pamiętam). Puchacze czuwają w mroku i Egzekucji nie będzie Dorzucę jeszcze dwa: "Cel na dzisiejszą noc" i "Trzydzieści sekund nad celem". @ Sklejacz001 - przeglądnąłem TBiU nr.82, ale tam też tylko jedno zdjęcie SM A, to które dałeś na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 9 Listopada 2015 Autor Share Napisano 9 Listopada 2015 @ Sklejacz001 - przeglądnąłem TBiU nr.82, ale tam też tylko jedno zdjęcie SM A, to które dałeś na początku. Mam ten numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 AJ PRESS - Monografie Lotnicze nr 101 De Havilland Mosquito cz.I Polscy piloci na Mosquito. https://aj-press.home.pl/ml101.php Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi