Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z olfy widze coś takiego

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty24062/noz_pc_s a ja ma bardzo podobne

To jest to. Kupisz też w castoramie, czy innych marketach budowlanych.

Nie masz podobnego, bo to haczykowate ostrze jest specjalnie ukształtowane do narzynania plastiku. Kup i zobacz różnicę. Już jedno pociągnięcie pozwala na zaznaczenie czystej, bardzo delikatnej i wyraźnej linii bez żadnych strzępów i nierówności. Materiał jest wybierany, a nie wgniatany.

Jako ciekawostka: Tamiya sprzedaje to samo urządzenie pod swoją marką.

top.jpg

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam

Ze swej strony polecam rylce RB Productions. Zaczynałem swoje "rycia" od różnych wynalazków, ale za namową Kolegów dokonałem zakupu i ... świat nabrał innego wymiaru

http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T019-Scribe-R-Rysik-uniwersalny/9067

Podstawa, to jak

Nacinaj b. delikatnie. Kilka-kilkanaście przesunięć ostrza po plastiku, z naciskiem nie w kilogramach, a w gramach liczonym. Potrenuj na czymś innym, kawałku pleksy, albo wewnętrznej stronie skrzydeł innego modelu. Pooglądaj zdjęcia, gdzie widać podział blach, a gdzie nie. Nie spiesz się, to nie wyścig.

Mają również niezłe nitowadła - także do skali 1:72

http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056

Gratuluję wyboru modelu. Mam w magazynie dwa zestawy, ale brak mi odwagi na ich montaż. Model, jak i oryginał, to taki klasyk, że strach go zepsuć...

W każdym razie serdecznie kibicuję

Napisano

Nie używałem tego narzędzia, mam takie:

http://www.prospektor.sk/Nastroje/Naradie/Nitovadlo-Rosie-the-Riveter-0-40mm-1-72.html?listtype=search&searchparam=nitovadlo

Prawda ogólna jest taka, że sprzęt to tylko część sukcesu. Druga większa część to po prostu praktyka w jego obsłudze.

Za czeskim nitowadłem jakie ja posiadam, czy tym zlinkowanym przez Danio przemawia wielkość zębatego kółeczka. Im mniejsze, tym łatwiej nim dojść w trudniej dostępne miejsca. Trumpeterowskie ma dość duże to kółko.

Jeszcze uwaga do Twoich prób rycia: Obawiam się sytuacji, że po zlepieniu połówek kadłuba linie się nie zejdą idealnie. Te przechodzące przez płaszczyznę symetrii lepiej ryć już po złożeniu kadłuba.

• 3 weeks later...
Napisano

hej letalin pytanko - kupowałeś to u nich na słowacji? można to w ogóle zamówić z polski?, czy może wiesz że bywają ze stoiskiem np w Bytomiu?

Napisano

Ja zamówiłem w Exito miesiąc czekania jak nie mają na stanie, powoli w wolnych chwilach dozbrajam w okablowanie i te rzeczy które pominą part

• 4 weeks later...
Napisano

Witam powoli w wolnym czasie uzupełniłem wnętrze

WP_20160218_002.jpg

Dodałem pasy pilotowi

WP_20160219_001.jpg

W międzyczasie dotarły 2 Pegasusy

WP_20160218_004.jpg

WP_20160221_001.jpg

Po podkładzie poszło aluminium

WP_20160221_002.jpg

i kolorek

WP_20160221_003.jpg

teraz czeka mnie wykończeniówka

Napisano

nie chce mi się tutaj zaczynać dewagacji na temat wnętrza łosia ale myślę że aż tak cały to nie był w kolorze khaki

• 2 weeks later...
Napisano

Witam powoli kończę swoje SF kolorystyczne wnętrza jedynie nie mogę zdecydować się jakiego koloru były bomby rozświetlające (świetlne) przeglądając Internet spotkałem się z kolorem żółtym, ja natomiast bardziej obstawiam kolory ciemne. Posiad ktoś może jakią miały one kolorystykę?

• 3 weeks later...
Napisano

Powoli kończę środek (bombę świetlną mam do poprawienia, muszę zmniejszyć brzechwy czy jak to się zwie i przemalować na srebrny jak mnie poinstruowano)

WP_20160321_001.jpg

WP_20160321_002.jpg

WP_20160321_004.jpg

Napisano

I dotarłem do etapu zamykania Łosia, po drodze dodałem jeszcze troszkę przestrzeni z tyłu tablicy

WP_20160331_001.jpg

WP_20160404_001.jpg

WP_20160404_002.jpg

WP_20160404_003.jpg

WP_20160404_005.jpg

WP_20160404_007.jpg

WP_20160404_008.jpg

WP_20160404_009.jpg

Napisano

właśnie zabrałem się za statecznik poziomy i przeglądając zdjęcia nie wiem czy dobrze rozumuje że było kryte jednym płatem blachy, czyli muszę wyszlifować na gładko i ponitować ?

Napisano

ja w swoim powycinałem otwory na luki bombowe pod skrzydłami i w podbrzuszu, ścianki podziałowe pomiędzy komorami oraz klapy komór zrobiłem z HIPS-u 0,25 mm, nie jest to problematyczne, chociaż tworzywo na skrzydłach jest dosyć grube.

Napisano

Problemu nie ma Zobacz na Forum - ktos robil Junkersa F-13 i blache falista "tloczyl" z cienkiej blaszki aluminiowej

zeby zrobic poprawne lotki Tez robie F-13 ale lotki odlewalem z zywicy

Jaka byla ta blacha? Wysokosc i podzial Moze podpasuje z f-13 albo G-24

Pozdrawiam Bravo112

Napisano

Witam, pracuje nad wnęką podwozia i mam pytanie czy ktoś posiada zdjęcia na których jest widoczne wzmocnienie gondoli

Napisano

jeśli masz dostęp do monografii Łosia, (tej z numerem 100), to na stronie 280 jest kilka rysunków i zdjęcie komory gondoli, strony 290-293 poświęcone są lukom bombowym.

Napisano

Z tej strony właśnie wykonuje wnękę podwozia, chodzi mi o to bardziej jak były wzmocnione gondole(wręgami ?)

części wnęki podwozia, po złożeniu wyszło że muszę przerobić całkowicie gdyż nie mieściło się w gondoli

WP_20160421_001.jpg

I teraz pytanie bo mam problem lotkami

WP_20160426_001.jpg

po lekkim nacięciu od dołu wyszło duże przesunięcie z góry płat z lewej strony, mój pomysł to wyciąć wsdłuż górnych śladów a dół wyszlifować zaszpachlować