letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Z olfy widze coś takiegohttp://www.martola.com.pl/pl144/produkty24062/noz_pc_s a ja ma bardzo podobne To jest to. Kupisz też w castoramie, czy innych marketach budowlanych. Nie masz podobnego, bo to haczykowate ostrze jest specjalnie ukształtowane do narzynania plastiku. Kup i zobacz różnicę. Już jedno pociągnięcie pozwala na zaznaczenie czystej, bardzo delikatnej i wyraźnej linii bez żadnych strzępów i nierówności. Materiał jest wybierany, a nie wgniatany. Jako ciekawostka: Tamiya sprzedaje to samo urządzenie pod swoją marką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Witam Ze swej strony polecam rylce RB Productions. Zaczynałem swoje "rycia" od różnych wynalazków, ale za namową Kolegów dokonałem zakupu i ... świat nabrał innego wymiaru http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T019-Scribe-R-Rysik-uniwersalny/9067 Podstawa, to jak Nacinaj b. delikatnie. Kilka-kilkanaście przesunięć ostrza po plastiku, z naciskiem nie w kilogramach, a w gramach liczonym. Potrenuj na czymś innym, kawałku pleksy, albo wewnętrznej stronie skrzydeł innego modelu. Pooglądaj zdjęcia, gdzie widać podział blach, a gdzie nie. Nie spiesz się, to nie wyścig. Mają również niezłe nitowadła - także do skali 1:72 http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056 Gratuluję wyboru modelu. Mam w magazynie dwa zestawy, ale brak mi odwagi na ich montaż. Model, jak i oryginał, to taki klasyk, że strach go zepsuć... W każdym razie serdecznie kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Pytanie odnośnie skrobaka i nitownicy firmy trumpeter, czy coś takiego polecacie http://www.amazon.it/Trumpeter-TSM-9910-Rivet-Maker/dp/B001JJZ2FE/ref=pd_sim_sbs_21_5?ie=UTF8&dpID=41pQvZ0MxdL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=1MPQTZEP76WT330DQANR http://www.amazon.it/Trumpeter-Tools-Hobby-Engraver-Tru09912/dp/B001JJT9DU/ref=pd_bxgy_21_img_2?ie=UTF8&refRID=097N1AZC1SW2HZH7K568 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Pytanie odnośnie skrobaka i nitownicy firmy trumpeter, czy coś takiego polecacie http://www.amazon.it/Trumpeter-TSM-9910-Rivet-Maker/dp/B001JJZ2FE/ref=pd_sim_sbs_21_5?ie=UTF8&dpID=41pQvZ0MxdL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=1MPQTZEP76WT330DQANR http://www.amazon.it/Trumpeter-Tools-Hobby-Engraver-Tru09912/dp/B001JJT9DU/ref=pd_bxgy_21_img_2?ie=UTF8&refRID=097N1AZC1SW2HZH7K568 Nie używałem tego narzędzia, mam takie: http://www.prospektor.sk/Nastroje/Naradie/Nitovadlo-Rosie-the-Riveter-0-40mm-1-72.html?listtype=search&searchparam=nitovadlo Prawda ogólna jest taka, że sprzęt to tylko część sukcesu. Druga większa część to po prostu praktyka w jego obsłudze. Za czeskim nitowadłem jakie ja posiadam, czy tym zlinkowanym przez Danio przemawia wielkość zębatego kółeczka. Im mniejsze, tym łatwiej nim dojść w trudniej dostępne miejsca. Trumpeterowskie ma dość duże to kółko. Jeszcze uwaga do Twoich prób rycia: Obawiam się sytuacji, że po zlepieniu połówek kadłuba linie się nie zejdą idealnie. Te przechodzące przez płaszczyznę symetrii lepiej ryć już po złożeniu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Co dalej ? Będzie jakieś zakończenie tej bajki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Nie używałem tego narzędzia, mam takie: http://www.prospektor.sk/Nastroje/Naradie/Nitovadlo-Rosie-the-Riveter-0-40mm-1-72.html?listtype=search&searchparam=nitovadlo hej letalin pytanko - kupowałeś to u nich na słowacji? można to w ogóle zamówić z polski?, czy może wiesz że bywają ze stoiskiem np w Bytomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Można w Exito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 Ja zamówiłem w Exito miesiąc czekania jak nie mają na stanie, powoli w wolnych chwilach dozbrajam w okablowanie i te rzeczy które pominą part Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Witam powoli w wolnym czasie uzupełniłem wnętrze Dodałem pasy pilotowi W międzyczasie dotarły 2 Pegasusy Po podkładzie poszło aluminium i kolorek teraz czeka mnie wykończeniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 nie chce mi się tutaj zaczynać dewagacji na temat wnętrza łosia ale myślę że aż tak cały to nie był w kolorze khaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Jak już wspomniałem kolorki inne też się pojawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 Witam powoli kończę swoje SF kolorystyczne wnętrza jedynie nie mogę zdecydować się jakiego koloru były bomby rozświetlające (świetlne) przeglądając Internet spotkałem się z kolorem żółtym, ja natomiast bardziej obstawiam kolory ciemne. Posiad ktoś może jakią miały one kolorystykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Powoli kończę środek (bombę świetlną mam do poprawienia, muszę zmniejszyć brzechwy czy jak to się zwie i przemalować na srebrny jak mnie poinstruowano) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 wnętrze ukończone, zdjęcia na szybko komórką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 I dotarłem do etapu zamykania Łosia, po drodze dodałem jeszcze troszkę przestrzeni z tyłu tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 właśnie zabrałem się za statecznik poziomy i przeglądając zdjęcia nie wiem czy dobrze rozumuje że było kryte jednym płatem blachy, czyli muszę wyszlifować na gładko i ponitować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Statecznik pocięty i dorobione zawiasy I na sucho złożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek75 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 skoro robisz wnętrze w wersji "na bogato", czy nie korciło Cię, żeby pootwierać luki bombowe w skrzydłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Miałem taki zamysł ale nie wiedziałem jak ten temat ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek75 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 ja w swoim powycinałem otwory na luki bombowe pod skrzydłami i w podbrzuszu, ścianki podziałowe pomiędzy komorami oraz klapy komór zrobiłem z HIPS-u 0,25 mm, nie jest to problematyczne, chociaż tworzywo na skrzydłach jest dosyć grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Bardziej mam problem z czego odwzorować blache falistą jaką były komory wyłożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Problemu nie ma Zobacz na Forum - ktos robil Junkersa F-13 i blache falista "tloczyl" z cienkiej blaszki aluminiowej zeby zrobic poprawne lotki Tez robie F-13 ale lotki odlewalem z zywicy Jaka byla ta blacha? Wysokosc i podzial Moze podpasuje z f-13 albo G-24 Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam, pracuje nad wnęką podwozia i mam pytanie czy ktoś posiada zdjęcia na których jest widoczne wzmocnienie gondoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek75 Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 jeśli masz dostęp do monografii Łosia, (tej z numerem 100), to na stronie 280 jest kilka rysunków i zdjęcie komory gondoli, strony 290-293 poświęcone są lukom bombowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Z tej strony właśnie wykonuje wnękę podwozia, chodzi mi o to bardziej jak były wzmocnione gondole(wręgami ?) części wnęki podwozia, po złożeniu wyszło że muszę przerobić całkowicie gdyż nie mieściło się w gondoli I teraz pytanie bo mam problem lotkami po lekkim nacięciu od dołu wyszło duże przesunięcie z góry płat z lewej strony, mój pomysł to wyciąć wsdłuż górnych śladów a dół wyszlifować zaszpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi