Jump to content

Jak-11 1/48 BILEK jaki kolor ?

Sudus
 Share

Recommended Posts

Witam kolegów !

Walczę z Jakiem -11 i właśnie jestem na etapie malowania. I tu mam problem. Model chcę zrobic w polskich barwach i zgodnie z instrukcję Bilka pomalowałem go kolorem Model Master 2055 Blue grey.

Ale coś ten kolor mi nie pasuje.Jest za bardzo niebieski.

I tu prośba o pomoc !

Przeglądając zdjęcia w internecie stwierdziłem że Jaki były malowane na oliwkowozielony i szary. Ale żaden z szarych nie wygląda na "niebieskawy'. Czy zostawic go w kolorze czy zmyc to wszystko i przemalowac na szaro. A jeżeli to na jaki konkretnie odcień szarości ?

W załączeniu przedstawiam zdjęcia:

Pozdrawiam

Piotr

ef758b3c4d83f16fmed.jpg

24f2009b13f7347amed.jpg

Nie wiem czy ten Jak-11 z MLP jest zrobiony tak jak trzeba czy "po taniości", bo kolor jakiś dziwnie zielonkawy, a i czcionka numeru daleka od tej z prezentowanej fotki archiwalnej.

Widziałem tę renowację już jakiś czas temu i mam wątpliwości czy faktycznie jest rzetelna...

No i nadal nic nie wiem

Znalazłem jeszcze coś takiego

http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/color-table.html

AGT-16 gloss light grey-blue FS-14233 i tu nie można odszukac odpowiednika

AMT-16 matt light grey-blue FS-34233 a tu odpowiednikiem jest Farba LifeColor UA120 mimetic light green

http://www.aerograf-fengda.pl/pl/p/Farba-LifeColor-UA120-mimetic-light-green/2237

Ale na opakowaniu od farby jest napisane że jest zielona a wygląda na szarą

I w co tu wierzyc ?

Poprzednia farba zmyta.

Ze względu na brak jednoznacznego określenia koloru zdecydowałem się na MR Hobby H308 GRAY

Myślę że będzie si.

Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Piotr