tombie01 Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Ostatnio miałem okazję podyskutować z jednym z kolegów na temat foteli w podstarzałych samochodach wojskowych (nie wrakach); bardzo fajny sposób na zrobienie wgnieceń 'wysiedzianych' to dłuto modelarskie i wyżłobienie w siedziskach wgłębień - chyba że fotele są 'przeszywane' to wtedy odpada. Jeśli chodzi o moją opinię to siedzenia raczej cieniuję ciemnym łoszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Chyba troche słabo zamaskowałeś tą szybę . Naklej taśmę na szybę , odciśnij ołówkiem wokół , zdejmij taśmę , wytnij maskę skalpelem , naklej i maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Chyba troche słabo zamaskowałeś tą szybę . Naklej taśmę na szybę , odciśnij ołówkiem wokół , zdejmij taśmę , wytnij maskę skalpelem , naklej i maluj. Dzięki za radę, następnym razem tak zrobię bo teraz było już za późno. :( Dziś próbowałem malować. Zacząłem najbezpieczniej - od maski i drzwi. No i niestety, Livecolor to nie Tamka i nie poszło za dobrze. Maska i drzwi wylądowały w Cleanluxie... Szlag mnie trafia z najmniejszymi elementami, klamki, zaczepy. Wrrr. Ale jakoś idzie. ;) Za to wash na fotelach wyszedł bardzo fajnie, czarne fotele z brązowym lekkim połyskiem, ciekawy efekt. Ale zastanawiam się czy jeszcze coś z nimi nie podziałać. Nie chcę przedobrzyć ale suchy pędzel czarną farbą byłby chyba dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 to jeszcze jedna rada co do maskowania; jeśli szyba lub owiewka posiada zaokrąglenia to ja maskuje proste odcinki taśmą dokąd się da a w zaokrąglenia albo narożniki wlewam masko (używam Gunze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 Dobry pomysł. Te zaokrąglenia najgorsze. Livecolor ewidentnie mnie nie lubi. Rano porobił zacieki, a wieczorem przy kolejnej próbie zapchał aero. Ale znalazłem chyba złoty środek i rozcieńczam 1:1. Wygląda na to, że jest ok ale odważyłem się pomalować tylko podwozie. Dziś prób ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Stycznia 2016 Share Napisano 25 Stycznia 2016 pokarz jakieś zdjęcie - nie bardzo rozumiem te zacieki z winy farby;) ale jak by nie było ja większość farb rozcieńczam 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Zdjęcia akurat z tego etapu nie mam. Farby opanowane a aero porządnie wyczyszczony. I zbliżam się już do końca czyli zaraz upiększanie modelu. Postaram się tu pokazywać co nieco. Ale aby przejść do washy itd.. najpierw trzeba się uporać z poskładaniem tego wszystkiego do kupy, pamiętając przy tym co już kleić a czego nie bo np. przeszkodzi w dalszym etapie.. nie lubię tego. Dużo myślenia, mało efektów a "warsztat" jak pobojowisko, wszystko rozgrzebane. Ehh. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Ostatnio zdecydowanie straciłem cierpliwość do UAZa i od 3 dni go nie tknąłem. :/ Czekam na przypływ weny aby nie robić czegoś na odwal. Może jutro... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Tak jak pisałem w innym wątku, porobiłem zacieki na drzwiach i przednia szyba też wyszła nie za ciekawie (złe maskowanie). :/ Szkoda było wrzucać zdjęcia tej padaczki. Zgodnie z radami drzwi i przednia szyba pójdą do Cleanluxa i pomaluję je od nowa. Następnie sklejanko do końca, na całość wash i jakieś weatheringi. Odzyskałem wenę i nerwy mnie puściły więc powinno być ok. Warsztat jednak zamknięty będzie przynajmniej do drugiej połowy marca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 To może w tym czasie warto przemyśleć sprawę i zrobić dwa kroki ? -odrzucić wszystkie szkodliwe zidiociałe "współporady" których się naczytałeś . O cudownych sposobach usprawniania malowania valejami , o paktarch , kranówkach , lajfkolorach , wódce , opóźniaczach , przyśpieszaczach , o błocie z fusów od kawy i kurzu ze sproszkowanych kredek utrwalnych wikolem . - kupić sobie kilka porządnych farbek , porządny rozcieńczalnik do nich , kilka siuwaksów do łederingu . I takim sposobem zamiast zrobić ulepa to zrobić super fajnego ułaza teściowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 bożo wpożo, z wódki bym nie rezygnował, zwłaszcza w kontekście teścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 To może w tym czasie warto przemyśleć sprawę i zrobić dwa kroki ? -odrzucić wszystkie szkodliwe zidiociałe "współporady" których się naczytałeś . O cudownych sposobach usprawniania malowania valejami , o paktarch , kranówkach , lajfkolorach , wódce , opóźniaczach , przyśpieszaczach , o błocie z fusów od kawy i kurzu ze sproszkowanych kredek utrwalnych wikolem . - kupić sobie kilka porządnych farbek , porządny rozcieńczalnik do nich , kilka siuwaksów do łederingu . I takim sposobem zamiast zrobić ulepa to zrobić super fajnego ułaza teściowi ? Jak najbardziej się zgadzam, w większości. Bo nigdzie nie napisałem, że używam do modeli tak ciekawych rzeczy jak fusy z kawy. ;) O ile wash z farb olejnych jest spoko i raczej jest powszechnie używany to raczej staram się nie wygłupiać z jakimś mega oszczędzaniem na chemii. Żadnymi kranówkami czy wódkami (są przecież lepsze sposoby jej spożytkowania ;) ) nie rozcieńczam. To nie miałoby sensu. Żeby spie*rzyć coś, w co wkładam sporo cierpliwości i serca? Dlatego też jeśli masz pomysł i możesz podpowiedzieć co jeszcze z chemii mogę zakupić by uatrakcyjnić ten model - wal. Będę bardzo wdzięczny. Z tego co napisałeś zgadza się jedno - rzeczywiście do tego modelu używam farbki Lifecolor. Podobał mi się kolor ale farba jest tragiczna w malowaniu. Chcę zrobić super fajnego UAZa tylko umiejętności jeszcze może nie te. Dlatego bardzo mi się przydadzą sensowne porady. bożo wpożo, z wódki bym nie rezygnował, zwłaszcza w kontekście teścia. Jasna sprawa, jeśli już podaruję go teściowi to pewnie opijemy te 5 kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi