Batamba Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Witam Wszystkich , nazywam się Konrad. Zaczynam wątek budowy dioramy w skali 1:35, której rozmach może mnie przytłoczyć i planuję budowę rozłożyć na lata. Zebrałem do niej 16 zestawów figurek z dragona i miniart. Około 10 mniejszych modeli jak kubelwagen , rowerki , motorki, działo pak 43 itd. Z dużych modeli będą na niej min. Maus, Elefant, King Tiger, Panzerspahwagen, E-100 oraz E-100 Jagdpanzer, kilka mniejszych czołgów zwiadowczych i zaplecza jak 2 wyrzutnie UE-sWG, Nebelwerfer, trochę działek przeciwlotniczych i duża farma z zestawów miniart oraz dodatki do niej w postaci pompy wodnej , studni, kibelka wiejskiego i psiej budy. Będzie też na niej, lub nad nią, również znajdować się model 1:35 niemieckiej odrzutowej bomby "kamikadze" Fieseler. Sdkfz 8 z oddziałem piechoty oraz sdkfz 7 z wyrzutniami ramowymi na pace. Modele zbieram od około roku. Wielkość makiety szacuję na ponad 2 metry. Samą makietę będę zaczynał dopiero za bliżej nieoszacowany czas kilku lat w międzyczasie sklejając różne zestawy na nią. Chiałbym ją zrobić na jesień 1945, albo 1946 z dużą ilością prototypowych jednostek, czyli coś w rejonach sci-fi gdzie Niemcy dalej walczą swoją wojnę i pokazać na niej najbardziej zaawansowane uzbrojenie. Nie będę się trzymał historycznej specyfikacji oznaczeń jednostek , oraz kolorów kamuflażu pojazdów. Wszystkie kolory wybiorę tak jak modele mi się najbardziej spodobają, jedynie kamuflaż mundurów będzie miał odpowiednio dopasowane kolory. Gdy skleję i zagruntuję figurki wkleję pierwsze zdjęcia z gotowymi do dalszego malowania. Jest ich około 75 . Nie posiadam jeszcze chemii do ich finalnego malowania więc skupię się na taśmowej robocie. Ogólny zarys dioramy wygląda , że po lewej stronie będzie farma , długa droga przez całą jej długość nisko, skręcająca po lewej w górę , nad drogą polana i za nią początek lasu na końcu dioramy. Na polanie będą ustawione czołgi w szeregu w spoczynku a drogą będą jechały inne jednostki i szła będzie piechota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 No to nieźle pojechałeś...ale gdy zakładasz warsztat powinieneś mieć już zdjęcia, a poza tym warsztat powinien być chyba w dioramach a nie figurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batamba Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2016 Pomyliłem się , już napisałem do moderatora prośbę o przeniesienie do działu dioram. Mam trochę figurek zagruntowanych już , szkoda zdjęcia wklejać , czarny podkład mają nakładany pędzlem bo oczywiście aerograf mi się popsuł i muszę wysłać do reklamacji. Figurki gruntuję farbką abaddon black firmy citadel. Nic ciekawego, będę siedział nad tym lata więc powklejam już coś konkretniejszego w zdjęciach, wszystkie figurki razem zagruntowane. Piosenki na zabicie czasu do pierwszego zdjęcia : ) W tym mieszkaniu nie mam na tą dioramę miejsca , za kilka lat się przeprowadzę do innego bloku i wybiję ścianę między dwoma pokojami, żeby móc do niej podejść z każdej strony. Mausa pomaluję na szaro. Elefanta na red prosto z fabryki . Tygrys 2 będzie zielono brązowo piaskowy, oba e-100 chyba tez w barwach tygrysa. Chciałbym mieć jeszcze panterę w którejś wersji. I poszukuje jeszcze kilku zestawów figurek. Szczerze to mogę pododawać nawet futurystyczne lufy i miniguny : ) Tak to wygląda w tym momencie, dopiero zacząłem. http://postimage.org/ Odpadła mi lufa w karabinku więc zmieniłem na inną , wygląda bardziej futurystycznie, jeszcze to przeszlifuje. Farby na Figurkach palcami piłować fajnie można. Pododaje paski z blaszek do broni i może rangi metalowe. Karabin w tym zestawie jest tragicznie brzydki i pozbawiony detali, w dodatku lufa jest już odlewie fabrycznym wykrzywiona. Tamiyowski z zestawu za 15 zł jest nieporównywalnie ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 (...) Nic ciekawego, będę siedział nad tym lata więc powklejam już coś konkretniejszego w zdjęciach, (...) za kilka lat się przeprowadzę do innego bloku i wybiję ścianę między dwoma pokojami, żeby móc do niej podejść z każdej strony. (...) nie mogłeś się powstrzymać prawda? musiałeś ten temat założyć już teraz.. dzisiaj.. a nie za kilka lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batamba Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2016 WOW już 2 osoby maja do mnie pretensje, że sobie wątek o budowie dioramy założyłem. Zgłoście ten wątek do skasowania. Mi się odechciało pisać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 (...) Nic ciekawego, będę siedział nad tym lata więc powklejam już coś konkretniejszego w zdjęciach, (...) za kilka lat się przeprowadzę do innego bloku i wybiję ścianę między dwoma pokojami, żeby móc do niej podejść z każdej strony. (...) nie mogłeś się powstrzymać prawda? musiałeś ten temat założyć już teraz.. dzisiaj.. a nie za kilka lat? Fazzy to na tej zasadzie trzeba wyp... wątek pt. "zakupy..." bo po co się chwalić, że kupiło się co się sklei za kilka lat albo i wcale? Batamba, wrzucaj foty z bieżących prac to też forma prowadzenia warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Stycznia 2016 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2016 Czołem no sorry ale to taki e.. "Kubuś fantasta i jego plan"... jak się... i coś tam... i o krytykują to ja się obrażę i zabieram zabawki i idę do innej piaskownicy... No jak nie pokazujesz choćby teoretycznego zarysu co masz zamiar zrobić to dlaczego zdziwiony? Jak planujesz "aż takie" przedsięwzięcie to może pokuś się o odrobinę wysiłku rozłóż planowane modele na hipotetycznej przestrzeni dioramy, zrób zdjęcia i wtedy ktoś coś podpowie a tak to na razie warsztat UFO... podobno jest... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi