Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fragment zdjęcia znalezionego w Internecie.

Albo się mylą, albo na zdjęciu jest garbaty Jak-1.

Na dzień dzisiejszy literatura podaje, że tej wersji Jaka nie było w LLP.

11174290_zpsab6zby5n.jpg

Napisano

Osłony podwozia wczesne, do Jaka 1 i 3. Tez w pierwszej chwili myślałem,że siódemka. Legendy krążyły na ten temat, może w końcu jest dowód. Kadr tradycyjnie poprawny propagandowo-politycznie, czyli bez numeru bocznego...

Napisano

Siódemki to oczywiście inne osłony podwozia lub ich brak.

Kamo cały jasnoszary (?). Numeru mogło nie być bo to szkolne jednostka, albo skrył się za skrzydłem.

Napisano

Ze "śledztwa" wynika, że Jak-1 był na stanie i w Boernerowie i w Zamościu. W zasadzie to ta sama szkoła. Zresztą oba Jaki mieli na stanie.

Druga sprawą jest ich malowanie.

W najnowszym PW20 (dla Jak-9P) jest informacja, że była to jasnoszara FS.25630.

Problem w tym, że taka jasnoszara farba nie była w katalogu dostępnych farb CCCP.

Farba A-36g lub AMT-16 to inna bajka.

Napisano

Jak już PW 20 wywołane do tablicy to może kolor jak dla Jak-9P? A-36m. Jasnoszary, jakby nie patrzeć. Bezpieczniej chyba założyć regulaminowy kolor (zwłaszcza zaraz po wojnie) niż się bawić we wróżbiarstwo na podstawie czarno-białego zdjęcia.

ps. jak już jesteśmy znów przy radzieckiej kolorystyce. Ktoś z Was wie, gdzie w Polsce kupić farby Mr. Paint?

00cc3deec02fa9f5.jpg

Napisano

Problem w tym, że farba A36 (g lub m, błyszcząca lub matowa) to nie jest farba jasnoszara.

Tak twierdzą nasi badacze na podstawie zdjęć cz-b a rosyjscy mają inne zdanie mając wzorniki.

Clipboard01hhhh_zpsep0ufu4x.jpg

A36 na zachowanym Jaku:

ds_yak_15_07_zpso6bg7jrt.jpg

ds_yak_15_16_zpsbdgjktzo.jpg

Napisano

Nie no, żartuję sobie. Dopóki nikt kwitu nie pokaże z produkcji czy remontu z czarno na białym napisanym oznaczeniem farb to każdy ma rację.

Napisano

Kwity to można i znaleźć, ale z CCCP. Jednak nasze samoloty w tym kolorze "la A36g/m" są jakby jaśniejsze od radzieckich. Farba A36 strasznie płowiała, więc może te nasze pod chmurką tak szybko płowiały. Mam dawno zaczętego Jaka-1. Będzie z z szachownicami z Zamościa.

Napisano
...Farba A36 strasznie płowiała, więc może te nasze pod chmurką tak szybko płowiały...

Jest w tym logika. Ja po tym zdjęciu też chyba uzupełnię poczekalnię o garbatego Jaka-1