Skocz do zawartości

Samochodowiec m/t Crystal Ray - 1/1250 - Bilmodel Makers

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trafił mi się temat na tyle ciekawy, że postanowiłem zrobić relację z budowy tego maleństwa. Model dla mego Stryja, inżyniera ze Stoczni Gdynia SA, który miał swój udział w postaniu całej rodziny samochodowców RoRo znanych jako typ 8168. Tytułowy Crystal Ray to trzecia jednostka z serii, zbudowana dla armatora z Izraela Platinium Ray shipping Ltd.

Model to odlew żywiczny autorstwa SAABa. Swego czasu produkował takie maleństwa jako "Gadżety armatorskie" i jeden mu został, a ja dzięki temu uniknąłem (na razie) budowy innego samochodowca w oparciu o wycinankę 1/400. Produkt wyjściowy prezentuje się tak:

crystalray_004.jpg

crystalray_001.jpg

crystalray_003.jpg.

Budowę zacząłem od wycięcia wnęk na kluzy kotwiczne. Kotwice są praktycznie niewidoczne. Wymalowałem ponadto pokłady ochronne i i ich wyposażenie:

crystalray_006.jpg

crystalray_005.jpg

crystalray_007.jpg

crystalray_008.jpg

Oczywiście po złożeniu kadłuba w całość niewiele widać. Kadłub po złożeniu w całość i w trakcie obrabiania miejsc łączenia:

crystalray_009.jpg

crystalray_010.jpg

Na chwilę obecną, kadłub został obrobiony i zacząłem się bawić w jego wyposażenie.

Napisano

Jakbym nie wiedział, że to model, powiedziałbym, że zacząłeś rzeźbić w szarym mydle . On, ten model tak mało szczegółowy jest, czy wyjdzie wszystko po pomalowaniu?

Napisano

Skojarzenia z mydłem, ciekawe Model jest dobrze zrobiony jak na tę skalę, lepiej niż nowe Revelle.Tymczasem u mnie w stoczni krypa weszła w sferę prac wyposażeniowych:

crystalray_011.jpg

crystalray_012.jpg

crystalray_013.jpg

crystalray_014.jpg

Takie ogólne plany. Dorobiłem imitację relingu na górnym pokładzie, zeszlifowana podczas obróbki szpachli. wykonałem maszty i anteny - na razie powsadzane byle jak do zdjęcia i za wysokie oraz szalupę z żurawikiem. Komin dostał ażurową obudowę wylotów spalin. Fotka z odnośnikiem w czasie następnej sesji.

crystalray_015.jpg

crystalray_016.jpg

crystalray_017.jpg

crystalray_018.jpg

crystalray_019.jpg

crystalray_012.jpg

Zdjęcia bardziej szczegółowe. Na dzień dzisiejszy model już jest w lakierni i schnie po pomalowaniu podkładem.

Dziś również na Portalu Morskim zamieszczono informację, że podobna jednostka tonie w Biskajach. Na szczęście całą załogę uratowano. Teraz walczą o uratowanie samego statku, ale szanse są nikłe:

http://www.portalmorski.pl/statki/wypadki-ratownictwo-sar/42597-zatoka-biskajska-40-stopniowy-przechyl-samochodowca-video

Napisano

Kolega Tomek zrobił dla Stoczni Gdynia całą serię stateczków. Na parapecie mam kontenerowca 8184 (z kontenerami i bez), chemikaliowca 8189, papierowca 8228 oraz samochodowca 8168 (jedynkę która poszła dla Hual'a. Parę groszy dorzuciłem do tematu . No i może Kolega Tomek pochwali się co teraz dłubie dla jednej ze stoczni

Napisano

Wiem, widziałem formy do ich produkcji. Jak możesz wrzuć fotę swej kolekcji chętnie bym zobaczył. z tego co kojarzę, był jeszcze jakiś prom. Zresztą zaczynam nabierać ochoty na kolejne takie maleństwa.

Na razie Crystal został pomalowany i dostał część detali:

crystalray_024.jpg

crystalray_023.jpg

crystalray_022.jpg

crystalray_021.jpg

...jeszcze sporo przede mną. Nawiewniki, olinowanie, kotwice, śruba. Potem oznaczenia i ślady eksploatacji.

Napisano
Wiem, widziałem formy do ich produkcji. Jak możesz wrzuć fotę swej kolekcji chętnie bym zobaczył. z tego co kojarzę, był jeszcze jakiś prom. Zresztą zaczynam nabierać ochoty na kolejne takie maleństwa.

Na razie Crystal został pomalowany i dostał część detali:

crystalray_024.jpg

crystalray_023.jpg

crystalray_022.jpg

crystalray_021.jpg

...jeszcze sporo przede mną. Nawiewniki, olinowanie, kotwice, śruba. Potem oznaczenia i ślady eksploatacji.

Praca Bilmodelmakers #1

IMG_5844.jpg