Marwaw Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Trafił mi się temat na tyle ciekawy, że postanowiłem zrobić relację z budowy tego maleństwa. Model dla mego Stryja, inżyniera ze Stoczni Gdynia SA, który miał swój udział w postaniu całej rodziny samochodowców RoRo znanych jako typ 8168. Tytułowy Crystal Ray to trzecia jednostka z serii, zbudowana dla armatora z Izraela Platinium Ray shipping Ltd. Model to odlew żywiczny autorstwa SAABa. Swego czasu produkował takie maleństwa jako "Gadżety armatorskie" i jeden mu został, a ja dzięki temu uniknąłem (na razie) budowy innego samochodowca w oparciu o wycinankę 1/400. Produkt wyjściowy prezentuje się tak: . Budowę zacząłem od wycięcia wnęk na kluzy kotwiczne. Kotwice są praktycznie niewidoczne. Wymalowałem ponadto pokłady ochronne i i ich wyposażenie: Oczywiście po złożeniu kadłuba w całość niewiele widać. Kadłub po złożeniu w całość i w trakcie obrabiania miejsc łączenia: Na chwilę obecną, kadłub został obrobiony i zacząłem się bawić w jego wyposażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Jakbym nie wiedział, że to model, powiedziałbym, że zacząłeś rzeźbić w szarym mydle . On, ten model tak mało szczegółowy jest, czy wyjdzie wszystko po pomalowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Mało szczegółowy ? Przy tej skali powiedziałbym, że całkiem konkretnie zdetalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Stycznia 2016 Share Napisano 27 Stycznia 2016 Zrób fotkę z jakimś odnośnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Skojarzenia z mydłem, ciekawe Model jest dobrze zrobiony jak na tę skalę, lepiej niż nowe Revelle.Tymczasem u mnie w stoczni krypa weszła w sferę prac wyposażeniowych: Takie ogólne plany. Dorobiłem imitację relingu na górnym pokładzie, zeszlifowana podczas obróbki szpachli. wykonałem maszty i anteny - na razie powsadzane byle jak do zdjęcia i za wysokie oraz szalupę z żurawikiem. Komin dostał ażurową obudowę wylotów spalin. Fotka z odnośnikiem w czasie następnej sesji. Zdjęcia bardziej szczegółowe. Na dzień dzisiejszy model już jest w lakierni i schnie po pomalowaniu podkładem. Dziś również na Portalu Morskim zamieszczono informację, że podobna jednostka tonie w Biskajach. Na szczęście całą załogę uratowano. Teraz walczą o uratowanie samego statku, ale szanse są nikłe: http://www.portalmorski.pl/statki/wypadki-ratownictwo-sar/42597-zatoka-biskajska-40-stopniowy-przechyl-samochodowca-video Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Kolega Tomek zrobił dla Stoczni Gdynia całą serię stateczków. Na parapecie mam kontenerowca 8184 (z kontenerami i bez), chemikaliowca 8189, papierowca 8228 oraz samochodowca 8168 (jedynkę która poszła dla Hual'a. Parę groszy dorzuciłem do tematu . No i może Kolega Tomek pochwali się co teraz dłubie dla jednej ze stoczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Wiem, widziałem formy do ich produkcji. Jak możesz wrzuć fotę swej kolekcji chętnie bym zobaczył. z tego co kojarzę, był jeszcze jakiś prom. Zresztą zaczynam nabierać ochoty na kolejne takie maleństwa. Na razie Crystal został pomalowany i dostał część detali: ...jeszcze sporo przede mną. Nawiewniki, olinowanie, kotwice, śruba. Potem oznaczenia i ślady eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Nie napisałeś jaki to jest duże(??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 A fakt, ale już go zmierzyłem - 15,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 WOW!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 O widzisz, teraz wygląda jak statek. Przydałyby się jednak lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Wiem, widziałem formy do ich produkcji. Jak możesz wrzuć fotę swej kolekcji chętnie bym zobaczył. z tego co kojarzę, był jeszcze jakiś prom. Zresztą zaczynam nabierać ochoty na kolejne takie maleństwa. Na razie Crystal został pomalowany i dostał część detali: ...jeszcze sporo przede mną. Nawiewniki, olinowanie, kotwice, śruba. Potem oznaczenia i ślady eksploatacji. Praca Bilmodelmakers #1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Tego Kobbena to widziałem. Model skończony: http://modelarstwo.koszalin.pl/sokol/modelarstwo.koszalin.pl/index.php/modele-mainmenu-5/okrty-mainmenu-42/404--pojazdowiec-ro-ro-serii-8168-mt-crystal-ray-11250-bilmodelmakers- W sumie najwięcej czasu zajęło mi...zamówienie tabliczki na podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi