Bruno26 Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Witajcie, zaczynam dopiero zabawę z malowaniem modeli i mam pytanie: Zakupiłem primer AK Interactive AK-181, inne farby podkładowe tej firmy były idealne do aerografu a ta jest potwornie gęsta, czy to jest przypadłość tej farby, może produkt zepsuty, w jakiś sposób się zważył. proszę o wasze opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 http://exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-712-Acrilic-Thinner-60-ml/14210 http://exito.sklep.pl/pl/p/VALLEJO-71161-Airbrush-Thinner-200-ml/3737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno26 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 http://exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-712-Acrilic-Thinner-60-ml/14210http://exito.sklep.pl/pl/p/VALLEJO-71161-Airbrush-Thinner-200-ml/3737 Dziękuje za odpowiedź, wiem do czego służy Thiner, moje pytanie dotyczyło dlaczego tak jest, czy to kwestia urody, czy zepsucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Nie wiem jak wygląda gęstość twojego podkładu.Na pewno prosto z butli raczej nie nadaje się pod aero.Zawsze sporo rozcieńczam.Chociaż swoją drogą może trafił Ci się felerny.Spróbuj rozcieńczyć i wtedy będziesz wiedział.Mi też się trafiła kiedys jedna buteleczka podkładu Ak,która miała tak gruby pigment i ziarno,że model wyglądał jak bym go posypał piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno26 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 Z tubki wyciskam farbę jak pasta do zębów , jak farbę olejną z tubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) No to rzeczywiście jakiś ewenement.Spróbuj rozcieńczyć i psiknąć na próbę.Może będzie ok i będziesz miał za to większą ilość podkładu.Albo złóż reklamację. Zresztą po tej przygodzie z ziarnistością AK przeszedłem na podkłady Vallejo. Edytowane 11 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno26 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 zobaczę czy da się rozcieńczyć, jak nie to rzeczywiście wymionie na inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno26 Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 D....a uroczysta, mimo rozcieczenia i mieszania chyba ze 30 minut w naczyniu, pozostają grudki które zapychają airbrusha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Mam szary podkład z AK. Po rozcieńczeniu kryje pięknie i nie zapycha aero. Kiedyś była akcja z felerną dostawą farb z AK. Były prawdopodobnie przemrożone. Pigment sie zbrylał i nie dał wymieszać z medium. Może tu jest podobnie. Ja bym reklamował w sklepie. Zrób foty i wyślij sprzedawcy. Bo tak jak piszesz to ten podkład nie ma prawa wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno26 Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Już wszystko wiem, farba została przemrożona, zresztą jak powiedzial kolega Panzer4, obawiam się że to jest moja wina bo leżała kilka dni w bagażniku na mrozach. Wiec sprawa rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 To ja podczepię się pod temat: Podkład AK szary nakładany aero z dyszą 0,4 nie kryje dokładnie ale rozlewa się i tworzy małe kropelki na powierzchni modelu (wygląda jak rosa). Powierzchnia modelu oczyszczona i odtłuszczona. Ciśnienie od 2 bar w dół do niecałego jednego. Farby podawana jest dosłownie mgiełka aby nie zalewać detali. Podkład rozcieńczany X20A Tamiya lub Vallejo Airbrush Thinner wcześniej mocno wstrząśnięty. Inne podkłady (np. vallejo) tak się mi nie zachowują. Po prostu ten typ tak ma czy trefna butelka mi się trafiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi