p11c Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Z pewnym ociąganiem, pokazuje dotychczasowe efekty pracy nad Kutrem Meldunkowym KM-12. Tak naprawdę to było tych kutrów 4 szt. Wybudowanych ok. 1930 r. w Pińsku. Jak zwykle niewiele zachowało się materiałów o nich. To chyba najbardziej znana fotka, Ja bazuje na kilku fotkach i rysunku Pana Łakomskiego. Niestety uważam, że jest tam podstawowy błąd. Mianowicie przedni karabin wg. mnie nie był umieszczony pośrodku nadbudówki. Uznałem takie rozwiązanie za nielogiczne i nieracjonalne. U mnie będzie po prawej stronie. A tak wychodzi mi sam okręcik stojący na zakrętce od mleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Zupełnie przypadkiem wertując historię niemieckiej kawalerii na wschodzie znalazłem taką fotkę. Jak dla mnie jest to ewidentnie KM-12 lub KM-13 w rękach niemieckich ze zmienionym uzbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Super. Ten "niemiecki" wydaje się bardzo wąski. Ten MG wyglada na tymczasowo oparty a nie zamontowany w jarzmie. Całkiem grabnie Ci wychodzi tylko czemu pomalowałes go na szaro? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 On jest srebrny, na tych fotkach niemieckich gdy stoją dwa obok siebie wydaje sie być bardzo jasny, ale chętnie posłucham innych sugestii. ten MG wydaje sie być jakby połączono starą podstawę ( ta wygięta żeliwna ) z podstawą p-lot MG i w jakiś prowizoryczny sposób je połączono. W każdym razie dało się z niego prowadzić ogień nie tylko zza tarczy ale i z każdej strony stąd lufa skierowana niejako do tyłu. KM -12 i 13 były bardzo wąskie. Dla zobrazowania one miały szerokość TKS-a i dla tego umieszczenie km-u w środku nadbudówki wydało mi się nielogiczne bo znaczyłoby, że strzelec siedzi sam z przodu i nie ma miejsca na kierującego okręcikiem. Tę fotę dziś rano znalazłem w książce poświęconej kawalerii SS na wschodzie i to moje przypuszczenie iż jest to nasz kuter. Analizując ją coraz bardziej jestem o tym przekonany. Wg. mnie rewelacyjna dla tego się nią dziele z wami Jak widać projekt praktycznie codziennie przynosi coś nowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Mianowicie przedni karabin wg. mnie nie był umieszczony pośrodku nadbudówki. Uznałem takie rozwiązanie za nielogiczne i nieracjonalne. U mnie będzie po prawej stronie Też tak sądzę. Myślę że było podobnie jak w czołgu - po lewej sternik, po prawej miejsce dla strzelca. I na pewno nie była to jedna i ta sama osoba. Mam przy okazji jedną uwagę choć nie wiem czy nie za późno już na poprawki - na tej archiwalnej fotce rufa jest ewidentnie w odwrócony trapez, rozchodzący się do linii wodnej - nie ma tego u ciebie na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Jest Choć może ciut w mniejszym zakresie. Natomiast wydaje mi się, że błędnie wykonałem część podwodną, ale to była zgaduj zgadula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Srebrny? One chyba nie były z alupolonu. Może niemcy przemalowali wszystkie ma szaro? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Sam już głupieje :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Prysniesz szarym i po robocie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Albo szaro błękitnym jak samoloty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Poczekajna razie może jakieś kwity w kwestii malowania wypłyną Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Tak wyszedł tylny ckm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Mało wyraźne zdjęcia... wydaje mi się że lepszy byłby efekt malowania aero Tak się zastanawiam czy nie warto maskę dopasować z jakiejś odpadowej blaszki. Cieńsza by korzystniej wyglądała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2016 To wszystko strasznie powiększone i pomalowane tylko podkładem/ Calośc ma jakies 2 cm wysokości, a model ok 15 cm, nawet ta fotka jest troszkę powiększona tak to mniej więcej wygląda po zamontowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2016 taka mała jednostka sobie wyszła jeszcze kilka małych poprawek i posyłam ją do Sochaczewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 tak to wygląda z łódką. Flotylla niestety ale bardzo powoli rośnie. Może ktoś chce sie przyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Na prezentacji "całościowej" prezentuje się o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Jeszcze nad nim pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 (edytowane) Troszkę zmotywowany działaniami kolegi TankRed postanowiłem zacząć od nowa model Kutra Meldunkowego. Na początek pokład. Edytowane 25 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 No i super! Niech sie dzieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Własnie sie głowie nad środkiem, masz jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 A który to ma być? Jakieś rysunki/fotki? Odkryty pokład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 KM-12 albo KM-14 w połowie odkryty pokład fotki pewnie znaszsz, raptem 3 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 A nie robiłes juz takiego? Tam oprócz KM-u niewiele sie zmieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi